Tuesday, December 15, 2009

Will be back? Paroubegg

Jiřího Paroubka jistě všichni znají a proto není nutné jej složitě představovat. Jak všichni víme, je to skvělý politik, vynikající řečník, báječný manžel (???). Zkrátka chlap se sexy mozkem (novotvar, kterým obohatila český slovník Petra Paroubková).

A byl by to asi i velmi bezvýznamný premiér, kdyby nenařídil zásah na technoparty CzechTek v roce 2005. Zásah, který ho vynesl na přední stránky novin a díky němuž se o politiku poprvé po dlouhé době zase začali zajímat mladí lidé. Po této aféře se stal z pana Paroubka Parouback. Příznivci techna a odpůrci nepřimeřeného zásahu se začali organizovat a Českou republiku tehdy zaplavily samolepky „Zejtra dostaneš přes držku ty“ a „já mám bití rád a nestydím se za to“. O incidentu vyšla v roce 2006 i kniha Petra Štěpánka: Plnou ParouBack!-Levá, kupředu ni krok .











Pozornost ke své osobě Paroubek přitáhnul ale nejen jako velmi schopný politik, ale také jako nevěrný člověk kritizující nevěru. Manželka Zuzana, kterou Paroubek vyměnil za mladší Petru, se sice stávala často terčem vtipů, nepřitáhla však jistě nikdy takovou mediální pozornost jako Petra. Hlavně časopisem Reflex byla zvláštnímu páru věnována velká pozornost. Na internetu kreativce přitáhla Petra zase ódou na svého mažela.










Paroubkova mediální sláva ovšem ani po těchto incidentech nepohasíná, ba naopak. Začátkem tohoto roku byl Paroubek díky kauze se smrtí pana Kočky a několika vajíčkům opět back. O těchto aférách si můžete přečíst napříkalad v další knize Petra Štěpánka : Kronika bratrstva Kočkovy pracky s podtitulem Paroubkovi šibalové v akci, kde autor vytvořil i překladový slovník, v němž transformuje to, co Paroubek říká v to, co tím asi myslí (například respektování výsledků voleb, znamená to, že navzdory prohraným volbám chce být J. Paroubek nadále předsedou vlády). Kritikou Paroubka se zabývá například i Hedvíček Ross ve své knize Jak Paroubek kradl salámy aneb Hedvíčkova politická břitva.

Pokud jste však více hraví než čtivý, zkuste si na internetu zahrát na Paroubka a pokusit se létajícím vejcům uhýbat. Na stránkách Paroubek na Mars si můžete zahrát i jinou hru, kde jen několika kliknutími myší přispějete panu J.P. na pozemek na Marsu. Díky nápadu na vyslání pana Paroubka na Mars vzniklo i velmi profesionální video a facebooková skupina s 28 431 členy (oficiální facebookovské stránky Jiřího Paroubka mají pouhých 1 152 členů).

Na Facebooku, který využívají především mladí lidé, nejúhlavnější nepřátelé J. Paroubka, najdeme 186 skupin zaměřených na tohoto politika. Existují například skupiny Jirka paroubek=kretén, Paroubek je MENTÁL, Jiří Paroubek na mateřskou nebo Pan Paroubek je korunovaný vůl. Největší fanouškovskou základnu má však Paroubek je vypatlanej debil!!! s 65 241 členy a Vejce pro paroubka v každém městě s 51 840 členy.

A jelikož jsou uživatelé internetu opravdu šikovní, můžete se o Paroubkovi dozvědět více i na několika internetových stránkách: www.Paroubkiada.cz, www.paroubekven.cz , www.antiparoubek.cz a blozích http://paroubkova.webovastranka.cz/blog/index/, http://senilni-jesita.blog.cz/,http://paroubkuv.blog.cz/, http://paroubek.pise.cz/28060-paroubek-se-posral.html, z nichž některé byly nějakou dobu dokonce považovány za oficiální.

Na wikipedii se sice ještě nenávist k J. Paroubkovi neprojevila, na anti – wikipedii, aneb české necyklopedii však už ano. Kde se ale šikovnost uživatelů internetu opravdu projevila, byla tzv. Google bomba, která se objevila na internetu začátkem března roku 2006. Internetový prohlížeč Google někdo nastavil tak, aby při zadání fráze „namyšlenej buran“ vyhledal na prvním místě oficiální web J. Paroubka a později také stránku J. Paroubka na webu úřadu vlády.

Zajímavé na tomto politikovi tedy opravdu je, jak jeho osobnost pronikla do tolika sfér. Na youtube, kde se mění ve starostu Springfieldu, v Gottwalda, ve člověka, na kterého lidé skládají písně. Dokonce se dostal i na vlajku, do reklamy, na potisky triček nebo se z něj dokonce stala i štětka na záchod.


Nevyhnul se mu však ani typicky český humor. Existují vtipy zaměřené na jeho manželství, ale i vtipy poněkud morbidnější: Pane B-že, tento rok jsi mi vzal mého oblíbeného zpěváka Michaela Jacksona, mého oblíbeného herce Patricka Swayzeho, mého oblíbeného člena Boyzone Stephena Gatelyho... Už jsem Ti říkal, že mým oblíbeným politikem je Jirka Paroubek???





Jak je vidět, Paroubek je opravdovou transmediální hvězdou, díky níž se uživatelé internetu stávají velmi aktivními (produsage, kolektivní inteligence). Tak jsem zvědavá za jak dlouho budu zase Paroubek back? A co na to Jan Tleskač?

2 comments: