Saturday, December 12, 2009

STAR WARS


K tomu nejlepšímu, čím se může žánr sci-fi chlubit, patří určitě série filmů Star Wars. Moderní pohádka, která, jak jinak, ukazuje divákovi boj dobra se zlem. Uvedením prvního filmu v roce 1977 se strhla lavina diváckého zájmu, který trvá bez přestávky dodnes.

Filmové triky, do té doby nevídané, si získaly diváky na celém světě. Propracovanost a věrohodnost, dvě důležité věci pro komerční úspěch, se staly možnými díky použití počítačové techniky. Zapomeňme na digitální video! Mluvíme zde o počítačích, které řídily, kontrolovaly a synchronizovaly pohyby vesmírných plavidel, planet, ale i úhlů záběrů. To v té době bylo samozřejmě ohromující novinkou a i dnes, v době digitální, to vyvolává obdiv.

Vzpomínám si, jak jsem měl možnost vidět první díl této série v tenkrát socialistickém Bulharsku, kde cenzura filmů a hudby nebyla tak silná. Bylo mi asi dvanáct a odcházel jsem z kina úplně ohromený a neváhal jsem jít na tento film ještě několikrát. Doma jsem sklízel při vyprávění filmu zasloužený obdiv svých spolužáků, o spolužačkách nemluvě! Další rok jsem shlédl další díl a pak další a byl jsem roztrpčený, že se nenatočilo nic dalšího. Vzpomínám si, jak začátkem osmdesátých let Spojené státy začaly budovat protiraketovou vesmírnou obranu a jak právě film Hvězdné války byl komunistickou propagandou dáván do spojitosti s tímto obranným programem a jak při hodině občanské nauky jsem byl kárán za to, že jsem se přihlásil a řekl, že tento film s tím má pramálo společného, neboť se jedná o novodobou pohádku. Ale vraťme se k filmům.


První epizoda, nazvaná Epizodou IV: New Hope , byla napsána a režírována Georgem Lucasem. Tato část byla natočena za 11 milionů dolarů, i když původní rozpočet byl na 8 milionů. S tímto dnes v podstatě zanedbatelným rozpočtem film dokázal vydělat 460 milionů dolarů ve Spojených státech a dalších 337 milionů ve světě. Film získal 10 nominací na Oscara. Snímek byl autorem několikrát pozměněn a největších změn se dočkal v roce 1997 a v roce 2004, kdy se na něj aplikovaly nové digitální efekty a dokonce přibyly i nové scény a dialogy.

Děj se točí okolo starého dobrého boje dobra se zlem. Hlavním hrdinou je Luke Skywalker, který jako muž z lidu netuší, že v jeho žilách koluje krev rytíře – Jediho a v následujících peripetiích se seznamuje s mistrem řádu Jedi Obi-Wan Kenobim, který v něm probouzí skrytou sílu a učí ho, jak s ní nakládat. Potkávají Han Sola, pašeráka a majitele vesmírné lodi, člověka rozporuplného nejen ve smyslu morálky, a s ním utvářejí nesourodou skupinu, ke které se ještě připojuje princezna Leia, vůdkyně povstání proti Darth Vaderovi, který ztělesňuje v příběhu temnou sílu – zlo.

Film se stal celosvětovým fenoménem, komerční úspěch však nebyl pouze záležitostí filmu jako takového. George Lucas jakoby dokázal odhadnout výjimečnost stávající situace nejen umělecky, ale i obchodně, a získal při podepisování smlouvy práva na další výnosy. Výroba hraček postav z filmu, ale i rekvizit, které hrdinové používají, přinesla svému tvůrci finanční nezávislost a vynesla ho až na pomyslná nebesa Hollywoodu. Lucas si brzy uvědomuje, že zisky, které mu generují tyto mimofilmové aktivity, předstihují zisky z filmu a tak počátkem osmdesátých let zakládá firmu LucasFilm Games, která byla zaměřena na vývoj her. S nástupem počítačů a jejich herního využití se LucasFilm Games mění na LucasArts. Počítačové hry, knihy, postavy z filmu dnes generují největší zisky George Lucase.

Star Wars naplňují doslova koncept transmediality. Na počátku byl film, kterému nikdo nepředpovídal příliš velký úspěch. Přesto ale svým vizionářským viděním dokázal George Lucas uplést z h...a bič! Název Star Wars se stal značkou, brandem, který prodává – a to více než dobře – počítačové hry, hračky, knihy, hrací karty, oblečení, suvenýry, a výčet zde jistě nekončí.

Vzhledem k celosvětovému úspěchu filmu a s ohledem na americké publikum, které skutečně umí vzít za věc, se zde naplňuje koncept produsage. Příběhy, které si veřejnost sama vytváří i publikuje, setkávání fandů v přestrojení za filmové hrdiny, amatérská videa a knihy s novými, neautorizovanými příběhy.

Pokud lze za projev kolektivní inteligence označit Wikipedii, pak Star Wars splňují i tuto podmínku. Wookieepedia je obdobou výše zmíněné encyklopedie, avšak zaobírá se pouze Hvězdnými válkami.


No comments:

Post a Comment