Wednesday, December 2, 2009

Hvězdná brána, otevřená ...

Fenomén Stargate – hvězdná brána, má za sebou dlouhou historii a snad i slibnou budoucnost. Nevyčerpatelné téma, obrovská základna fanoušků, domácí seriálové zlato společnosti Metro Goldwyn Mayer. Dovolte mi, abych vás ještě dříve, než se budu zabývat tématy jako produsage či transmédia, provedl v krátkosti světem Stargate.

Vše začalo v roce 1994 celovečerním sci-fi filmem Rolanda Emmericha Hvězdná brána.

Velmi stručně řečeno, děj se točí okolo objevu archeologické expedice, kruhového artefaktu z neznámého materiálu a s neznámými symboly. Ukáže se, že jde o přepravní zařízení – bránu, umožňující cestovat mezi dalšími bránami, které jsou rozesety po celém vesmíru. Expedice složená z vojáků a vědce, který symboly rozluštil, nachází planetu s civilizací na úrovni starověkého Egypta s krutým faraonem – bohem (a jak se později samozřejmě ukáže, mimozemšťanem). Ke slovu se tak dostává danikenovský motiv o pyramidách jako výtvorech sloužících potřebám mimozemšťanů. Film nezískal mnoho pochval tehdejších recenzentů (předvídatelnost děje, patos příslušníků americké armády hájících humanistické ideály a obětujících se vlastně pro blaho lidstva), nicméně reakce publika byla velmi příznivá, stejně jako zisky (celosvětově skoro 200 mil. USD). I dnes, po letech není hodnocení na IMDB nebo na CSFD vůbec špatné.

Po celosvětovém úspěchu zatrhlo překvapivě vedení studia MGM plány na filmovou trilogii, ale v roce 1996 oznámilo natáčení seriálu z prostředí Stargate. Seriál byl nazván Stargate SG-1 a volně navazoval na celovečerní film. Měl v USA premiéru v roce 1997 a díky velké sledovanosti se dočkal 10 sezón, vysílaných až do roku 2006. Tím se stal nejdelším nepřetržitě vysílaným sci-fi seriálem americké televizní historie a dostal se do Guinnessovy knihy rekordů.

I český divák se s tímto seriálem mohl seznámit, protože byl vysílán na TV NOVA a v současnosti je vysílán na NOVACINEMA. Základní linie příběhu je prostá. Čtyřčlenný tým SG-1 prozkoumává planety s cílem získat nové technologie či poznatky, které by mohly obohatit Zemi. Setkává se s nejrůznějšími mimozemskými rasami, z nichž jedna v návaznosti na celovečerní film je agresivní a v seriálu získává důraz motiv boje lidí proti zákeřným nepřátelům.

SG-1 pak symbolicky uzavřely dva celovečerní filmy určené pro DVD trh Stargate: The Ark of truth a Stargate:Continuum. V obou těchto filmech se lidé vypořádávají s nepřátelskými rasami a série se tak uzavírá. Z dnešního pohledu je na této sérii a hlavně na prvních sezónách vidět doba, ve které vznikly. Triky jsou z dnešního pohledu skromné a jednoduché (i když s každou novou sezonou se pochopitelně zlepšují), stejně tak výprava, kulisy a kostýmy z dnešního pohledu neobstojí. Kvalita jednotlivých dílů kolísá a postupem času dochází seriálu dech. V posledních sériích se objevuje ještě další nepřátelská rasa, která se snaží vrátit seriálu novou energii, tato snaha však zůstává někde napůl cesty a tak je ukončení celé série správným krokem, aby si seriál udržel jakousi důstojnost a odešel, když už ne v nejlepším, tak alespoň v dobrém. Na druhou stranu seriálu nechybí humor, v mnoha dílech se daří budovat napětí a zajímavé zápletky. Scénáristé měli dost času, aby rozvedli charaktery všech postav i cizích mimozemských ras a seriál si vytvořil svou pevnou fanouškovskou základnu, která byla zárukou úspěchu dalších produktů z tohoto světa.

V roce 2002 měl na stanici FOX Network premiéru animovaný spin-off seriál Stargate Infinity. Byl vytvořen za spolupráce Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) a DiC Entertainment. Díky malé oblíbenosti se však přestal vysílat hned po první sezóně, předtím, než byla rozřešena hlavní zápletka. Popravdě řečeno, stačí se podívat na úvodní znělku seriálu a všem bude asi jasné, že tento seriál mohl jen těžko oslovit fandy televizních sérií.

V roce 2004 měl premiéru první díl spin-off seriálu Stargate Atlantis, navazující zvolna na události ze sedmé série seriálu Stargate SG-1.

Lidstvo objevilo v jiné galaxii dávné a opuštěné město rasy Antiků. V tomto městě, ležícím v jiné galaxii, je utvořena základna Země, složená z lidí nejrůznějších národů (včetně jednoho herce zastupujícího Českou republiku a často ve vypjatých okamžicích česky nadávajícího). Týmy lidí prozkoumávají planety v jiné galaxii a objevují další nepřátelskou rasu a další světy. Ano, dalo by se říct, že prostě to samé, co v původním seriálu SG-1, jen na jiném místě, s jinými aktéry. Prostě další využití fantazie tvůrců seriálu, kteří před sebou mají díky nekonečnosti vesmíru nevyčerpatelné možnosti.

Přes velkou podobnost se ale určitě nějaké změny najdou. Díky nemožnosti vrátit se jednoduše každý den z mise na Zem, se zde objevuje častý faktor stesku po domově. Seriál se pomocí triků snaží vypadat „filmověji“. Velký prostor dostává objevování samotného města a problémy z toho pramenící. Také hlavní záporná mimozemská rasa vypadá o něco děsivěji. Seriál se dočkal pěti sezón a finální epizoda byla odvysílána v lednu 2009.

Posledním krokem do světa Hvězdné brány je seriál Stargate Universe. První sezóna tohoto seriálu právě probíhá od října letošního roku na třech televizních stanicích současně (USA, Kanada, Velká Británie). Nesourodá skupina lidí se díky souhře nešťastných okolností ocitá na opuštěné vesmírné lodi, letící neznámo kam. Bojuje se zde o přežití díky nedostatku základních surovin i díky nesouladu mezi jednotlivými členy nedobrovolně vzniklé posádky. Tento seriál nezapře inspiraci v kultovní Battlestar Galactice. Vlastně je tento seriál největší změnou v celé dosavadní historii Stargate světa. Zmizelo veselé barevné prostředí kosmických lodí, kde byli vlastně hlavní hrdinové nesmrtelní a postavy se dělily na dobré a zlé. Dobře je tato změna vidět i z následujícího traileru:To, že seriál „dospěl“, je nejenom změnou k lepšímu po všech stránkách, ale také nutností k vyšší sledovanosti a tím i k přežití seriálu v silné konkurenci. První čísla sledovanosti dosud odvysílaných dílů jsou dobrá. Seriál díky nastoleným změnám působí reálnějším, uvěřitelnějším dojmem a slibuje, že se fandové světa Stargate mohou v budoucnu těšit na další sezóny.


Transmédia: celý fenomén Stargate zasáhl nejrůznější média. Mezi nejdůležitější patří následující:

1. Celovečerní a divácky úspěšný film Hvězdná brána.
2 Televizní seriály Stargate SG-1, Stargate Atlantis, Stargate Universe a animovaný televizní seriál Stargate Infinity.

3. Televizní celovečerní filmy určené pro DVD: Stargate: The Ark of truth a Stargate:Continuum.

4. Televizní celovečerní filmy, které vyšli na Blue-ray: Stargate: The Ark of truth a Stargate:Continuum.

5. DVD edice seriálových řad.

6. Blue-ray edice seriálových řad.

7. Stargate knihy (např. Stargate: Rebellion).

8. Stargate komiksy (zde kompletní seznam).

9. Časopis Stargate Sg1 - Atlantis - SGU

10. Fanziny. Existují stovky, vydávají je fancluby po celém světě (např. Kree! - Itálie).

11. Audioknihy.

12. Sběratelská karetní hra na motivy Stargate SG-1 byla vydána jak v online, tak i tištěné podobě v dubnu 2007.

13. Multiplayerová on-line hra Stargate Worlds.

14. Atrakce v zábavných parcích. V atrakci Space Shuttle America byl promítána mimo jiné i projekce Stargate- SG:300.

15. Hudba z filmů a seriálů Stargate. Hlavním skladatelem je Joel Goldsmith. Kromě této hudby jde často i různé kompilace či relaxační hudbu.

Koncept produsage ve světě Stargate. Publikum fanoušků Hvězdné brány aktivně vytváří nejrůznější obsahy. Jde hlavně o tvorbu webových stránek a jejich obsah plný tématických novinek a nejrůznějších databází znalostí ze světa Stargate. Od abecedy a gramatiky mimozemských jazyků, přes popisy vesmírných lodí, až po databázi ras, symbolů, planet, výstroje a technologií. Některé stránky nabízejí vědomostní kvízy nebo nejrůznější ankety oblíbenosti jednotlivých epizod. Zajímavým fenoménem jsou přepisy jednotlivých dílů do textové podoby a povídky různé délky a různé kvality ze světa Stargate. Povídky jsou buď nezávislé na nějaké souvislejší dějové linii, nebo jsou psány jako scénaristický spin-off celé sezóny. Pro příklad uvedu v čestině Stargate Horizont nebo Stargate Odyssey. Další aktivitou je tvorba titulků pro nově odvysílané seriálové epizody, které se pomocí internetu šíří do neanglicky mluvících zemí. Protože jde většinou o týmy lidí, kteří spolu úzce spolupracují (např. Stargate Translation team), můžeme tuto činnost označit termínem kolektivní inteligence (to samé se týká případů kolektivně vytvářených databází světa Stargate). Mnoho obsahů tvořených fanoušky vzniká střihem videa, posléze sdíleného na webu. Jde často o výběr zajímavých scén, různých parodií nebo vtipných momentů.

Sestříhané promo video na seriál Stargate SG-1 od českého fanouška.

Již zmiňovaný sestřih českých hlášek jednoho ze členů expedice ve Stargate Atlantis.


Svět Stargate je nevyčerpatelný stejně tak, jako je nevyčerpatelná lidská fantazie. Pokud máte tento žánr rádi, je jen na vás, zda se necháte tímto světem chytit. Uvidíte, že vás už potom nepustí …

Ludvík Kysela

1 comment:

  1. Výborný příspěvek, zvlášť oceňuju zahrnutí fenoménu fansubs!

    ReplyDelete