Monday, December 14, 2009

Taková normální transmediální rodinka

Příběh Takové normální rodinky spatřil světlo televizních kamer úplnou náhodou. Nejprve s námětem Fan Vavřincové pracoval filmař Vladimír Drha, projekt byl ale zastaven. Když režisér Jaroslav Dudek dotočil v roce 1968 jakýsi historický film, bylo potřeba využít kulisy a stejnou sestavu herců i pro nějaký ten předsilvestrovský kousek. A tak se otevřely brány archivu a sáhlo se znovu po Takové normální rodince. Původně byl seriál plný laskavého humoru natočen jako padesátiminutová inscenace. Diváci si ale vynutili další pokračování. Doslova si zamilovali celou rodinu Hanákových: babičku – autorku detektivek, které nikdo nikdy nevydá, maminku nadšenou amatérskou operní zpěvačku, tatínka chovatele želv a myší, věčně upracovaného zeťe Péťu, zlobivá dvojčata Raubíře, sestry Pavlu – cvičitelku jógy a rozmazlenou Káču, která se za rodinu stydí. Když si ale přivede domů ženicha Zdeňka, kterému se ztřeštěná rodinka líbí, smíří se s tím, že její příbuzní jsou poněkud zvláštní.

V dalších dílech Vavřincová připsala ještě postavu tetičky, malíře a účetního Koníčka a patrně by vymyslela ještě další, jenže přišla sedmdesátá léta a s nimi ideologická opatření. Je pravděpodobné, že dospělí by museli začít chodit na schůze ROH a děti do Pionýra, proto zůstalo jen u sedmi pokračování.

Seriáloví Hanákovi měli hvězdné obsazení. V roli babičky excelovala Marie Rosůlková, maminku stejně dobře vystihla Dana Medřická a jejího muže Zdeněk Řehoř. Mladé rodiče Pavlu a Péťu hráli Jana Štěpánková s Eduardem Cupákem, jejich děti dvojčata Jiří a Václav Hybšovi. Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík byli novomanželé Káča a Zdeněk. Epizodní roli tetičky přijala Jiřina Šejbalová, zvědavou sousedku si zahrála Jiřina Bohdalová, účetního Koníčka ztělesnil stárnoucí Oldřich Nový, se kterým Vavřincová spolupracovala už na filmech Eva tropí hlouposti nebo Hotel Modrá hvězda. Role malíře byla určena pro Pavla Landovského, z politických důvodů ho však musel zastoupit Jaroslav Moučka.
Scénáristické umění Vavřincové a herecké umění tehdejších filmových i divadelních hvězd dalo vzniknout řadě výroků, které v mnoha rodinách zlidověly.
Jen pro příklad:
„Děti moje, to přeci není vůbec žádný problém!“
„Copak jsi babička, abys otravoval lidi?“
„Kdyby to tak byl myslivec na ty jelínky!“
„Raubíři v pořádku, jen zapálili barák.“ „Ale nechytil.“ „Záclony byly mokrý.“
„Myslím, že bychom si měli dát B/bacha.“
„Káča je v tom?“ „Ale vůbec ne! To von!“ „Jo von je v tom?“
„Hamouzku, Hamouzku, kams to vlez! Plno ženskejch, rozum žádnej.“
„Malíři? Vajíčko? Pro toho mám svíčkovou!“
„Holky, povedla se mi srnka!“
„Já bych si dal trochu té vaší rajské!“ „Hudby!“
„Zdenku, co se nám tady zamykáš! A zvenku!“
„Péťo, je potřeba objednat uhlí!“ „Jo, přiložit uhlí.“ „Ale ne přiložit! Objednat! Ježišmarja, já to snad radši udělám sama.“
„Mávej, mávej, ať víme, že už zašly.“
„Mlíko dvoutřetinový teď!
První a legendární český sitcom, kterým „Rodinka“ bezpochyby je, byl mnohokrát opakován na České televizi a dočkal se i třídílné DVD kolekce.
Ukázka z prvního dílu je k nahlédnutí zde


Téma takové normální rodinky Fan Vavřincová obnovila až v roce 2006, kdy vydala knižní podobu příběhu. „V době totality jsem měla psaní zakázané. Na vině byl můj třídní původ. Tehdy jsem pracovala jako účetní v jedné firmě,“ řekla spisovatelka v rozhovoru pro Stop.
O dva roky později napsala pokračování s názvem Taková normální rodinka se vrací. Očekávala snad i další seriálové zpracování, protože vynechala postavy zemřelých herců. Do vily zpět umístila rodiny obou dcer – mladší Kateřiny a starší ovdovělé Pavly. Káče přimyslela
dvě dcery – Andulku a Manču. Raubíře Petra poslala do Ameriky, Raubíře Pavla ponechala i s novou rodinou doma. Do centra všeho dění se dostal jejich mladší bratr Honzík, který si do domu tajně nastěhoval svou dívku. Babiččinu vynalézavost zdědila Petrova dcera Daisy, která v každé kapitole opakuje slavné: „To přeci není vůbec žádný problém!“


Dobře zavedenou značku Taková normální rodinka se rozhodl využít pro svůj film režisér Patrik Hartl. V roce 2008 natočil celovečerní film se stejným názvem, ale odlišným dějem. Rodina Hanákových se přesunula z vily do hájenky a dcera Katka (Martina Zoubková) jim oznámí, že je těhotná a brzy přivede domů svého nápadníka Zdeňka (Jiří Mádl). Tahle rodinka má sice taky maminku (Eva Holubová), která ráda vaří nebo Péťu (Ľubo Kostelný), který pořád jenom jí, ale jinak je prostě úplně jiná. Film postrádá milý humor, většina pokusů o vtip vyzní ve srovnání s předlohou jako trapnost.

Fan Vavřincová se od filmové „Rodinky“ distancovala. „S tím filmem nemám nic společného. Neviděla jsem dopředu scénář, nevěděla, kdo tam bude hrát... Jedna z mých hrdinek - Kateřina - by v mém podání nikdy nebyla v jiném stavu s nezralým chlapcem po několikatýdenní známosti. Ani učit papouška sprostá slova není můj styl. Lidem se to bude možná líbit, ale moje Rodinka to není,“ řekla v rozhovoru pro časopis Host.

Nové filmové osudy babičky, Péti, Pavly a dalších vyšly i v tištěné podobě. Se jménem Fan Vavřincové na obálce je kniha lehko zaměnitelná s původním seriálovým příběhem.


Transmedialita příběhu o jedné ztřeštěné rodině je z popisu jejího příběhu více než zřejmá. Původní námět Fan Vavřincové poprvé zpracoval jako povídku Ženich na želvách Vladimír Drha. Vytvořil obsazení (roli babičky svěřil Ljubě Hermannové), začal s herci zkoušet, ale nakonec byl projekt zrušen. Na jeho práci navázal Jaroslav Dudek s televizní inscenací a následně dalšími sedmi díly, které napsala Vavřincová. Sitcom se po letech přesunul i na knižní pulty, DVD nosiče a inspiroval tvůrce celovečerního filmu.

Diváci ovlivňovali tvorbu seriálu od počátku. Díky nim se původní inscenace změnila na kultovní sitcom, při kterém se baví již třetí generace. V současnosti má Taková normální rodinka své místo i na internetu. Na serveru Youtube je k nahlédnutí několik ukázek ze seriálu, trailer filmu, film o filmu, reportáž z premiéry atd. Je možné se na facebooku přidat ke skupině Taková normální rodinka – seriálová klasika. K seriálu i filmu se mnoho lidí vyjadřuje na svých blozích.