Wednesday, December 16, 2009

V kavárně Central Perk jako doma

Americký seriál Přátelé se právem řadí mezi nejpopulárnější a nejsledovanější sitcomy na celém světě. Úvodní píseň seriálu „I´ll be there for you“ provázela seriál od jeho premiéry, která byla vysílána na stanici NBC 22. září 1994, až do závěrečného dílu desáté série. Během deseti let natáčení se seriál rozšířil do více než sto zemí světa, získal mnoho různých ocenění a představitelé titulních rolí se stali hvězdami showbyznysu.
Ačkoli v letošním roce slaví seriál Přátelé již 15. výročí od svého vzniku, drží se na předních místech sledovanosti a vtipné příběhy šestice kamarádů stále baví diváky napříč věkovým i kulturním spektrem.

Transmediální vyprávění

Pokud bychom se na sitcom Přátele podívali z hlediska konceptu transmediálního vyprávění, jak ho popsal Henry Jenkins v roce 2006 ve své knize Convergence Culture, našli bychom v něm spoustu různých druhů mediálních formátů, které pomáhají seriál a svět kolem něj propagovat.
Nejvýznamnější část tvoří televizní podoba seriálu. Seriál se od svého počátku vysílal a vysílá prakticky po celém světě a jeho popularitu podporují i další formy médií. Oblíbené nebo zmeškané epizody samozřejmě můžete shlédnout i
online. Na oficiálním webu seriálu najdeme informace o hercích a tvůrcích seriálu, jsou zde popsány synopse k epizodám a sériím, kromě toho je možné objednat si kompletní sadu na DVD. Tím ale naše možnosti, jak být stále ve světě Přátel, zdaleka nekončí. S oblíbenými hrdiny se můžete setkávat i v knižní podobě. Zde si můžete vybrat z několika publikací, ve kterých najdete fotografie, rozhovory, zážitky z natáčení i zákulisí, recepty oblíbených jídel apod. Jiný web nabízí nejrůznější předměty, které se v seriálu objevily– od plakátů a obrazů v pokojích představitelů, přes oblečení, až po knihu, kterou četl Joey malé Emmě. Na stejném webu si také můžeme stáhnout texty i mp3 Phoebených písní. Přátelé nezůstali pozadu ani co se týče videohry. Informace o hře Friends: The One With All The Trivia najdete zde. Hra se prezentuje sloganem „Jak dobře znáte Přátele?“ a stejně jako samotný seriál slibuje skvělou zábavu.










http://www.youtube.com/watch?v=xXdO3jdzwwI

Kolektivní inteligence

V souvislosti s šílenstvím kolem seriálu mají Přátelé obrovskou základnu fanoušků. Jen stránky na
facebooku mají přes dva miliony příznivců. Podobných internetových stránek ale najdeme po celém světě nespočet. Fanoušci si jejich prostřednictvím sdělují nejnovější zprávy, diskutují o hercích a jednotlivých epizodách. Můžeme zde najít videa, fotografie, titulky k jednotlivým dílům, tapety a jiné zajímavosti. Kromě toho sem určitě patří i stránky na wikipedii. Vše je ale spontánním dílem fanoušků, kteří společně přispívají informacemi a podílí se na podobě webových stránek.

Produsage

Od transmediálního vyprávění a kolektivní inteligence se postupně dostáváme ke konceptu Produsage – konceptu, ve kterém již publikum není pouze pasivním příjemcem mediálního obsahu, ale stává se jeho „spoluautorem“. V podstatě se tak boří hranice mezi autorem a příjemcem, příjemce se stává produktivním uživatelem (productive user = produser). Ideálním typem tohoto konceptu je fanfiction, kdy fanoušci vytváří své vlastní náměty a příběhy inspirované originálními postavami a dějem a pomocí internetu je šíří. Výjimkou není ani seriál Přátelé. Na těchto
stránkách je takových příspěvků mnoho. Zmínila bych i server youtube.com, najdeme zde různé sestřihy oblíbených scén, sérii přeřeků apod.









A co bude dál?

Seriál se kromě již zmíněných oblastí dotkl i módy. V době největší slávy se kadeřnici často setkávali s přáním zákaznic odcházet ze salonu s účesem podle "Rachel". Jeho popularitu i prestiž potvrzuje fakt, že ve vedlejších rolích se objevila řada slavných osobností - např. Bruce Willis, Brad Pitt, Julia Roberts nebo George Clooney.
Po ukončení natáčení v roce 2004 se na televizní obrazovky dostalo volné pokračování úspěšného sitcomu, v němž sledujeme Joeyho život po přestěhování do Los Angeles. Seriál
Joey se ale nedočkal ani zdaleka takové popularity a po dvou sériích bylo natáčení ukončeno.V roce 2008 se také spekulovalo o natočení celovečerního filmu, ve kterém by se celá šestice objevila znovu. Tato zpráva se však nepotvrdila a zůstává tedy výzvou do budoucnosti.

No comments:

Post a Comment