Monday, November 29, 2010

Skutečně jen pro ženy aneb mužům vstup zakázán?


Jste žena? Potom je pro Vás utvořena spousta internetových stránek. Krása a móda, děti a rodina, společnost a kultura, vaše příběhy a řadu dalších témat můžete najít na internetovém portálu ProŽeny.cz. Není to ovšem jediná stránka tohoto ražení. Tématům, které jsou určeny ženám, se věnuje spousta jiných, např. Žena.cz, ŽenaIN.cz, Dáma.cz nebo také Kafe.cz. Způsob, jak v současné době vyhledávat informace, získávat rady nebo jen tak „plkat“. V podstatě se není třeba obávat nedostatku pozornosti něžnému pohlaví, protože pokud zadáte do vyhledávače heslo „pro ženy“, Goolge vám předloží 2.900.000 výsledků.



Co tedy ženy vyhledávají? Zmíněné servery mají velmi podobné ustavení základních rubrik a podle nich můžeme usuzovat, že ženy se zajímají především o to, jaké se dnes nosí kabelky, jaký si vybrat make-up a která barva vlasů je pro koho ideální. Zkrátka najít návod na to, jak být nejkrásnější a zároveň IN. Pozadu ovšem nezůstávají ani otázky týkající se dětí, vztahů, dále horoskopy, vaření a samozřejmě také nějaká ta „drbárna“.


Produsage v ženském pojetí
Ženy jsou obecně považovány za tvor upovídaný, sdílný a tvůrčí. Na to zřejmě tyto „ženské“ internetové časopisy myslí, neboť nabízejí spoustu možností, jak mohou ženy participovat na vytváření obsahu dané stránky.
Co takhle eBazar? To je něco zajímavého zvlášť pro maminky. Potřebuji větší autosedačku pro své dítě… a tu malou bych mohla rovnou prodat. Tak hurá na bazar portálu Kafe.cz a sfouknu to tam obojí najednou. A co s tím naším rošťákem, kterému moc nejde matematika ve škole? Najdu si zase bazar a domluvím mu učitele na doučování, jak snadné!
Mám také spoustu roztomilých fotek naší malé ratolesti a domácího mazlíčka. A nechci se o ně dělit jen s rodinou a přáteli, protože skutečně stojí za to. Najedu si na fotogalerii, kde stačí vybrat tu správnou rubriku a už vkládám. A pokud je mi to málo, založím si svůj vlastní blog a tam se vyřádím ještě víc.


Zase vymýšlet něco k obědu, večeři, ke svačině… Pro děti, pro manžela.. něco dobrého a hlavně ne pořád to samé… Tak rychle na Ženu.cz a její recepty, abych věděla, co nakoupit. A malá bude mít příští týden narozeniny! Jen žádný stres, upeču jí berušku J A na oplátku tam dám ženským svoje oblíbené recepty.


A v neposlední řadě jsou všude soutěže o zajímavé ceny. Kávovar, notebook, vstupenky na koncert, dárkové balíčky, luxusní diář… Hraju všechno! Nic mě to přece nestojí. To není jako dřív, posílat korespondenční lístky nebo nalepovat kupóny na papír, shánět obálku a stihnout ještě dneska poštu.


Co ženy a inteligence?

Kolektivní inteligenci definuje Wikipedia jako schopnost skupiny najít větší množství, anebo kvalitnější řešení nějakého problému, než její jednotliví členové. Tento jev můžeme také vypozorovat na portálech určených pro ženy.

Mám chvilku jenom pro sebe, protože moje dítě právě usnulo, a já se potřebuji o něčem poradit nebo si jen tak on-line popovídat. V tom případě jdu na net a přímo do diskuze na Dama.cz. Teď už si stačí jen vybrat to správné téma a… diskutovat, radit se, předávat zkušenosti a hlavně najít to správné řešení mé situace.
Chci být také úspěšná v práci a nevím přesně, jak zapůsobit na svého šéfa a jaké výsledky ode mě očekává. I v tom mi pomůže jeden z mých oblíbených serverů.
Jo a příští sobotu jdeme s manželem na ples, pozval nás jeho obchodní partner. Jenomže já jsem nebyla na plese už několik let a tudíž vůbec netuším, co se dneska nosí a jak se mám upravit! Takže v první řadě se musím podívat, jaké róby jsou IN. A poradí mi někdo, jaký bych měla mít účes, doplňky a kabelku?

Jste muž? A skutečně se tady pro Vás nic nenajde? Co takhle dát si jednou záležet na tom, co dáte své drahé polovičce pod stromeček? Podívejte se na "ženský" portál, třeba Vám tam snadno a rychle poradí. A možná to i objednáte přes internet a nebudete muset do víru předvánočního shonu v supermarketech.
Chcete si koupit lepší motorku? Nebo rovnou čtyřkolku? Tenhle rok ještě ne, protože potřebujete koupit nové zimní pneumatiky? Tak jděte na ebazar a možná se budete divit, co neženského tam najdete – auta, motorky, fotbal…

Témata, která se objevují v internetových časopisech pro dámské osazenstvo, zabírají široké spektrum aktivit a zájmů, které se dotýkají každodenního života. Na své si tam přijdou jak mladé studentky, tak i pracující ženy, matky na mateřské dovolené, ale i zralé dámy a důchodkyně. Mohou si zde předávat své zkušenosti, dělit se o zážitky, strasti i radosti a získávat informace z rozličných oborů. Některé z nich se mohou na těchto stránkách přímo realizovat a zveřejňovat své výtvory typu fotografií, receptů, pletení či líčení.
A jak již bylo ukázáno, i pánové si na takových portálech mohou najít nějaký předmět svého zájmu – jak překvapit svou přítelkyni anebo se zaměřit na něco více praktického, jako je třeba odpověď na otázku jak ušetřit náklady na topení nebo jak udržet trávník upravený.

Tak tedy hurá na portály o ženách a pro ženy, neboť tam se točí celý svět!

1 comment:

  1. Zajímavé, je tu jeden příspěvek o ženských časopisech extrémně kritický a druhý nekritický. Aspoň se to vyváží!

    ReplyDelete