Tuesday, November 30, 2010

Jak to chodí, když americké děti mají děti

Reality show o mladých těhotných zaznamenala v Americe nevídaný úspěch. Příběhy šestnáctiletých děvčat s nedokončenou střední školou a kojencem na krku začala vysílat americká MTV v červnu 2009. Pořad nesl název 16 and pregnant a první série sledovala příběhy 6 děvčat, které nepláňovaně a příliš brzy otěhotněly.

MTV zprostředkovala jejich životy zhruba od 4. měsíce těhotenství, včetně rodinných problémů a všech ultrazvuků. Můžeme vidět všechny hádky s rodiči, partnery a nakonec i samotný porod a kus života po něm.
V prosinci 2009 následovalo pokračování, jež nese název Teen mom a sledovat ho je snad ještě zajímavější. Pokračuje zde vyprávění o 4 ze 6 moms z původního pořadu. Příběhy se rozehrávají, děvčata dospívají příliš rychle a život se stává stále víc komplikovanějším a nic už není jako předtím.
Maci je z města Chattanooga v Tenesee. Po porodu syna Bentleyho se její vztah s přítelem a zároveň otcem jejího syna Ryanem zhoršuje a problémy nakonec vedou až k rozchodu. Maci zůstává sama a Ryan si bere syna na víkendy.
Farrah je roztleskávačka a pochází ze státu Iowa. S otcem své dcery, kterou pojmenovala Sofie, se rozešla těsně poté, co otěhotněla. Od začátku tak bylo jasné, že to nebude mít lehké.
Dobré vztahy nemá ani s vlastní rodinou a tak se i s malou dcerou musí odstěhovat do podnájmu. Pracuje jako servírka v pizzerii a její finanční situace není příznivá.
Amber je z města Anderson v Indianě. Se svým přítelem Garym má dceru jménem Leah. Všichni tři bydlí v pronajatém bytě. Hodně se hádají a těžko vycházejí s penězi, neustále se rozcházejí a zase scházejí. Amber navíc Garyho fyzicky napadá.
















Catelynn pochází z Algonacu v Michiganu.Se svým přítelem Tylerem chodí několik let.Chodí spolu do stejné školy a třídy. Když Catelynn otěhotní, rozhodnou se s Tylerem dát dítě k adopci. Oba pochází z rozvrácených rodinných poměrů a pro svou dceru Carly si přejí lepší život. Po narození Carly se oba musí vyrovnat s tím, že dali své dítě k adopci. Nutno podotknout, že jejich okolí jim to příliš neusnadňuje. Jedná se asi o nejsilnější příběh první série.Po odvysílání celé série se ještě jedou všichni sejdou v díle nazvaném "Life After Labor", kde diskutují o tom, jak se jejich život změnil a tím se koloběh alespoň prozatím uzavře.

Teprve začínáme
16 a pregnant a Teen mom byl teprve slabý rozjezd. Diváci si show zamilovali. Rozjela se skutečná mediální masáž a holky z malých amerických měst se stávají celebritami. V podstatě proto, že udělaly něco nepříliš obvyklého a jsou ochotné nechat se u toho natočit. Máme je nenávidět, milovat nebo litovat? Je to skoro jedno. Lavinu prostě nejde zastavit.
Jestliže mluvíme o transmediálním vyprávění jako o něčem, co rozehrává základní příběh dál a k více mediálním kanalům, pak je prezentace pořadů 16 and pregnant a Teen mom ideálním příkladem. Z televizní obrazovky se teen moms dostaly na internet, do novin, na facebook, do časopisů i na filmové premiéry. Série už je odvysílaná, natáčení skončilo, ale jejich životy pokračují dál. A nás zajímá jak. I rok po odvysílání první série se příběhy odvíjejí dál, ať už na stránkách časopisů nebo na webových stránkách, kde MTV pravidelně přidává videa, ze kterých se dozvíme, jak se hlavní aktéři mají 1 měsíc, 2 měsíce nebo rok od odvysílání 1 série.

V časopisech People a OK zaujímají titulní strany teen moms a fotky z narozeninových oslav jejich dětí a informace o tom, s kým teď randí nebo nerandí. Skoro by se dalo říct příběhy bez konce. Nicméně MTV si je vědoma úspěchu první série a se sérií druhou příliš neotálela. Druhá série 16 and pregnant běžěla na MTV letos v dubnu a v součastnosti už vysílají premiérovou třetí řadu. A tak nejspíš pořád dokola, dokud nás to nezačne nudit.

Poraďte jim aneb decentní produsage
Na facebooku má stránka Teen mom přes 2 500 000 fanoušků a rychle přibývají další. A každý má co říct. Pokud tedy produsage znamená tvorbu a zároveň užívání, kdy se jinak pasivní divák stává spolutvůrcem určitého obsahu, jsou i rady followers na facebookovské stránce určitou "spolutvorbou". A platforma typu facebooku je pro produsage přímo ideální.
Pod statusy typu "Do you think Amber should be with Gary or look for a new man?" se objevují tisíce příspěvků, konkrétně pod tímto statusem je 2 800 komentářů, 2800 názorů a rad lidí, kterým stojí za to podělit se o svůj názor na věc s ostatními.
"A year later, do you think Catelynn and Tyler made the best decision for Carly or do you think they should have decided against adoption and raised her themselves?"- 3723 komentářů.
"‎'Teen Mom' Poll! Who do you think matured the most this season?"- přes 5000 komentářů. A tak pořád dál a dál, každý den alespoň jedna zpráva nebo dávka fotek. A na každou tisíce reakcí.
Odvysílání první série spustilo spoustu diskuzí o tom, jestli seriál nekazí mládež tím, že ukazuje mladým
dívkám špatný příklad. A v Americe, kde roste počet těhotných náctiletých závratným tempem, je to opravdo horké téma. Přibývá však také názorů, že seriál naopak od mateřství v ranném věku varuje tím, že ukazuje všechny složitosti, kterými mladá matka musí projít. Závěrem říci snad jen to, že zatímco v první sérii 16 and pregnant se sledovalo 6 matek, ve druhé skoro dvakrát tolik. Jaké bude konečné číslo třetí série?




No comments:

Post a Comment