Monday, November 22, 2010

Mekka všech českých filmových fanoušků


Stalo se vám někdy, že jste bloumali videopůjčovnou, případně listovali televizním programem a nemohli jste na nic kloudného narazit? Nebo vás zaujal název nějakého filmu, ale nechtěli jste riskovat ztrátu času nad něčím nepříliš nebo naopak příliš intelektuálně náročným? Chcete znát názory ostatních filmových nadšenců na svůj oblíbený film? Nebo se naopak chcete s ostatními podělit o své dojmy? Chodíte rádi do kina? Jste filmovým fanouškem? Pak vám určitě neunikla existence Česko-slovenské filmové databáze neboli ČSFD.

Tento server, založený v roce 2001 Martinem Pomothym, je česko-slovenskou obdobou světoznámé databáze IMDb. Někteří uživatelé nedají na IMDb dopustit a k ČSFD si zachovávají odstup. Myslím si, že je to zbytečná nedůvěra, protože ČSFD umožňuje svým lokálním charakterem lepší pokrytí domácí scény, byť má oproti svému známějšímu a staršímu protějšku některé mouchy. U jednotlivých titulů bývají uvedeni pouze režiséři a herci, a to ještě pouze někteří a bez přiřazení jmen filmových postav, které v daném filmu ztvárnili. Nemyslím si ale, že by to byly nějaké zásadní chyby, které by fatálně ovlivňovaly kvalitu této databáze.

ČSFD je jedinečné zejména množstvím funkcí, které umožňuje svým uživatelům využívat. Registrovaný uživatel zde může komentovat filmy, procentuálně je hodnotit pomocí hvězdiček, a tím napomáhat sestavovat žebříčky nejlepších, nejhorších i nejrozporuplnějších filmů a seriálů. V profilu daného filmu si může nejen přečíst obsah filmu, který je buď oficiálním textem distributora, nebo dílem některého z uživatelů, ale i externí recenze či zajímavosti upozorňující na méně známé detaily týkající se vzniku nebo děje filmu. Pokud má psaného slova dost, prohlédne si fotogalerii, shlédne trailer a pokud se mu film líbí, může si ho hned koupit v bazaru. Na filmového nadšence, který se rozhodne zjistit, co se děje ve světě filmu nového, čeká přehled premiér v kinech a na DVD nebo spousta stále přibývajících článků informujících o aktualitách a chystaných projektech. Pokud máte náladu a nevíte co s volným večerem, může vám jako inspirace posloužit vyhledávání konkrétních filmů podle zadaných kritérií, které zahrnují původ a rok vzniku, žánr a i typ programu, protože na ČSFD jsou zastoupené nejenom filmy a seriály, ale také televizní pořady, soutěže, reality-show i divadelní inscenace. Tipy vám můžou poskytnout i osobní filmotéky registrovaných uživatelů nebo diskuzní fóra. Pokud máte pocit, že je nějaký film naprosto nesehnatelný, zkuste místní bazar, kde je velká jak nabídka, tak poptávka. Pokud máte svého oblíbeného herce či režiséra, můžete zavítat na jeho profil, doplnit jeho biografii, prohlédnout si chronologicky seřazenou filmografii všech titulů, ve kterých se váš oblíbenec kdy objevil nebo se kochat fotogalerií, také seřazenou dle filmů. Ale to není všechno, ČSFD vám nabídne i seznamy oficiálních a fanouškovských webů nebo seznam získaných Oscarů. Máte zájem o autogram? Není problém, ČSFD vám napoví, na jakou adresu si o něj napsat.

ČSFD je tak zářným příkladem konceptu produsage, který vychází z představy aktivního publika, které je nejen konzumentem, ale i spolutvůrcem daného mediálního produktu, v tomto případě webového serveru. V případě ČSFD sice můžete zůstat jen pasivním uživatelem, který si zde najde film, který ho zajímá, projde si komentáře registrovaných uživatelů, zajímavosti, fotogalerii, pustí si trailer a možná se prokliká i na externí recenze. Ale je spousta takových, kterým to nestačí a rozhodnou se, že by se s ostatními rádi podělili o své názory, ať už nadšení nebo kritiku. Ty pak čeká nejen klasická anabáze registrací, ale musí splnit i další podmínky, například ohodnotit alespoň 200 filmů, aby jim byla zpřístupněna všechna diskuzní fóra a další funkce. Toto opatření pravděpodobně slouží k tomu, aby byla zachována určitá vyšší kvalita komentářů, která zde u některých uživatelů skutečně přesahuje i oficiální recenze různých filmových magazínů. Poté mohou tito registrovaní uživatelé využívat všechny interaktivní funkce, které ČSFD nabízí, například přidávat komentáře a zajímavosti k filmům, stát se fanoušky slavných osobností a spolutvořit jejich profily, vytvořit si svou filmotéku, nebo nabízet a kupovat filmy v bazaru.

Využíván je zde i koncept kolektivní inteligence, uživatelé jsou totiž i autory profilů herců a režisérů, mohou se tedy s ostatními podělit o své znalosti biografií a filmografií jednotlivých osobností. Další informace si zdejší uživatelská komunita vyměňuje na diskuzním fóru.

Ani ČSFD neuniklo propojení s populárními sociálními sítěmi. Své oblíbené filmy, herce nebo režiséry tak můžete sdílet se svými přáteli na Facebooku, Twitteru i Googlu. Pokud nechcete odkaz přímo sdílet, stačí dát facebookové „Líbí se mi“. I tohle tlačítko máte v dnešním propojeném světě internetu k dispozici. O popularitě této databáze svědčí i upoutávky v kinech, kdy po každém filmu atakuje diváka upozornění, aby náhodou daný film nezapomněl ohodnotit.

ČSFD je tak interaktivním, neustále se rozvíjejícím serverem, který má funkci jak zábavnou, tak i podstatným, a možná zásadnějším, způsobem informační.

Zdeňka Špiclová

No comments:

Post a Comment