Tuesday, November 30, 2010

Dovolená, jakou si zasloužíte

Každý z nás již někdy zažil ten nepříjemný pocit zklamání a následného vzteku, když po příjezdu do cizího města a ubytování se ve vybraném a dle webových stránek čistém a útulném hotelu či hostelu vstoupil do zaprášeného pokoje s výhledem do zapáchajícího dvora. Recepční vám lámanou angličtinou vysvětlí, jak se dostanete do centra, při další otázce už ale cítíte, že vám nejen nerozumí, ale především ho rušíte od sledování fotbalového zápasu. Následně zjistíte, že se vaše ubytovací zařízení nenachází v „širším centru“, jak slibovala cestovní kancelář. Cesta za pamětihodnostmi a zábavou totiž trvá 40 minut autobusem, který jezdí pouze každou půlhodinu. Z plánované dovolené si domů vezete sevřený žaludek, skřípete zuby a toužíte se o svůj otřesný zážitek podělit s ostatními, varovat je a možná s trochou škodolibosti i snížit návštěvnost onoho hotelu či hostelu. Zároveň si lámate hlavu, jak se takové situace pro příště vyvarovat a nebýt znovu nemile překvapen. Nic takového naštěstí již absolvovat nemusíte, pokud se před dalším výletem poradíte s TripAdvisorem.

TripAdvisor Vám pomůže nejen s výběrem hotelu, hostelu či pronájmu letního sídla nebo horské chaty, ale nabízí také recenze restaurací a leteckých společností. A pro případ, že vůbec nevíte, kam si jet odpočinout

nebo zažít dobrodružství, TripAdvisor vybere dovolenou dle vašich představ za vás. TripAdvisor nyní sdružuje již více než 40 milionů uživatelských hodnocení a recenzí, 20 milionů členůa 40 milionů jednotlivých návštěvníků za měsíc. Společnost spadá pod TripAdvisor® Media Group, která je řízená TripAdvisor LLC.

Ubytování

Mimo již zmíněné hodnocení hotelů a dalších ubytovacích zařízení nabízí TripAdvisor také možnost si hotel okamžitě rezervovat. Pokud znáte pouze cíl své destinace, TripAdvisor vybere hotel dle Vašich požadavků, ať už se jedná o typ ubytování, cenu, místo nebo počet hvězdiček.

Ovšem právě hodnocení návštěvníků/uživatelů webu, která se sdružují na principu kolektivní inteligence, jsou neocenitelným vodítkem při výběru hotelu. Vedle samotných recenzí jsou uživatelská hodnocení přehledně čitelná z grafu, kde se dozvíte, kolik % návštěvníků hotelu vám ho zároveň doporučuje. Každá recenze hotelu je pak zařazena do skupiny podle typu uživatele (rodina, pár, obchodník) a doplněna hodnocením jednotlivých atributů.

S výběrem hotelu se vám zároveň zobrazí informace nejlépe hodnocených restaurací a míst hodných návštěvy v okolí.

Restaurace

Stejně jako s ubytováním, i pří výběru restaurace se můžete šeredně zmýlit. TripAdvisor je i tentokrát připraven pomoci, ať už chcete navštívit restauraci s krásným výhledem, hledáte klidné místo pro obchodní jednání šetříte a uvítáte večeři za rozumnou cenu. Důležité je také, zda máte zrovna chuť na paellu, sushi nebo jen toužíte po šálku kvalitní kávy. Každá restaurace má na stránkách svůj „profil“,
ze kterého se dozvíme, zda budeme moci vybírat z italských nebo mexických pokrmů, v jaké relaci se pohybují ceny a čím je podnik výjimečný. Samozřejmostí jsou kontakní údaje a adresa. Stejně jako u hotelů, i u recenzí restaurací vznikají konečná hodnocení na principu produsage, jsou tedy tvořena názory uživatelů, kteří sami přispívají svými zkušenostmi, sdílí je s ostatními a podílí se tak na obsahu TripAdvisoru.

Pronájem dovolenkového objektu

Novinkou, kterou TripAdvisor nabízí, jsou pronájmy letních sídel, horských chat, chalup, atd. Stačí zadat počet spolucestovatelů a místo a systém vám vygeneruje jeden ze 100 000 možných pronájmů.

Následně již jen vyberete pronájem, porovnáte zvolený termín s obsazeností a kontaktujete majitele.

Letenky a letecké společnosti

Pro rezervaci letenek vás TripAdvisor přesměruje na server Expedia. Cenné informace o kvalitě poskytovaných služeb leteckých společností se ale dozvíte opět na TripAdvisoru. Od ostatních uživatelů zjistíte, jak se nejlevněji dostat z Berlína na Barbados, na palubě které společnosti vám nedají najíst, kde naopak nabídnou i alkohol nebo která společnost zaměstnává sympatické letušky.

Nechte se inspirovat

Samozřejmě se také může stát, že sice chcete na dovolenou, ale nemáte tušení kam. I v tomto případě můžete dát na rady TripAdvisora. Ať už plánujete navštívit ty nejlepší pláže nebo casina, poznat historii a kulturu jednoho ze vzdálených měst nebo si užít klidnou dovolenou s rodinou, TripAdvisor vám dle vašich požadavků vybere destinaci, poradí s letenkami i hotelem a doporučí restaurace a místa, která v daném místě jednoduše nesmíte opomenout navštívit. Až se z dovolené vrátíte, můžete s ostatními mimo dojmů a zážitků sdílet také své vlastní fotografie a videa.

A co dál?

TripAdvisor nabízí nespočet dalších cenných rad. Cestujete-li například do Paříže, poradí Vám, jaké památky či výstavy si nenechat ujít, kde si dobře zasportovat nebo projít se v přírodě a samozřejmě - kam za zábavou. Svoje vlastní zkušenosti a zážitky můžete prodiskutovat s ostatními návštěvníky na jednom z fór, ať je cílem Vašeho zájmu výprodej značkového oblečení nebo koncert oblíbené kapely. Na fóru se také dozvíte, jak si naplánovat pobyt v Paříži v závislosti na délce pobytu a vašich finančních možnostech. Především ale (snad) už nikdy nešlápnete vedle.


2 comments:

  1. Suprově napsané a myslím si, že velmi dobré tipy. My třeba na dovolenou velmi rádi jezdíme na vlastní pěst. Letos jsme se takto byli podívat v Itálii a musím říct, že to bylo vážně super. Před odjezdem jsem si zkoušela hledat pronájem vily Itálie a po chvíli se mi podařilo najít jednu blízko moře, která ani nestála moc. Navíc když jsme tam přijeli, tak tam vše vypadalo přesně jako na fotkách, takže se žádné zklamání nekonalo. :-)

    ReplyDelete
  2. My trip advisor využíváme hlavně na doporučování restaurací v okolí. Vždycky jsme tam našli zajímavá bistra a street food, který máme rádi. Občas na něm najdete i slevové kupony, takže se najíte i docela za levno. Hlavně tam je poměrně dost podniků, které jsou sice menší, ale najíte se tam fakt dobře za pár euro. Máme odzkoušeno v Itálii, Rumunsku, Sicílii a v severní Evropě. :)

    ReplyDelete