Tuesday, November 30, 2010

There are more worlds...



There are more worlds…

…then the one you can hold in your hand.

Akta X byla od samého počátku prezentována jako seriál pro dospělé, i přesto některé epizody jen stěží procházely přísnou americkou cenzurou. Poprvé byl tento sci-fi seriál vysílán televizí FOX 10.září 1993 a poslední díl seriálu byl odvysílán 19.května 2002. V Čechách byl poprvé vysílán TV Nova. Ústředními postavami seriálu jsou dva speciální agenti, Dana Katherine Scully v podání Gillian Anderson a Fox William Mulder, kterého ztvárnil herec David Duchovny. Oba agenti řeší odložené případy FBI zapadající do skupiny Akta X, tedy případy souvisejícími s paranormálními jevy a s existencí mimozemského života na planetě Zemi. Snaží se také najít pravdu o možném vládním spiknutí, jehož cílem je utajit pravdu o výskytu mimozemské civilizace na Zemi a možné kolonizaci planety. Zatímco agentka Scullyová hledí na celý problém spíše skepticky a vše se snaží vědecky podložit, agent Mulder je přesvědčen, že ,,na světě nejsme sami´´ a řešení záhadných případů je jeho hlavní náplní života.

Tvůrcem seriálu je režisér,scénárista a producent ,Chris Carter, který v roce 1992 podepsal se společností FOX smlouvu na vlastní seriálový projekt a tím stala právě Akta X. Ze seriálu se stal překvapivý hit.

Pokud se podíváme na Akta x z pohledu transmediálního vyprávění, které můžeme definovat jako důmyslné využití různých mediálních prostředků pro prezentaci nějakého obsahu, lze říci,že pronikla do většiny druhů médií.

Seriál vysílaný od září 1993 do května 2002 v 9.sériích a 201 epizodách se stal televizním fenoménem, který ovládl miliony diváků. Byl také oceňován kritiky. Akta X získala celou řadu prestižních ocenění (např. Emmy Awards, Golden Globe Awards,…). Jako jeden z mála seriálů vyšla Akta X v České republice na DVD s českým dabingem.

V červnu 1998, tedy v pauze mezi 5. a 6. sérií, se diváci dočkali prvního filmového zpracování seriálu v celovečerním filmu Akta X:Bojujte s budoucností. V červenci 2008 pak tvůrci přišli s druhým celovečerním filmem, Akta X: Chci uvěřit. V současné době se připravuje třetí film, který by měl vzniknout do roku 2012.

Ve Spojených státech vyšlo celkem 6 knižních průvodců seriálem, v českém překladu se dostaly do prodeje jen první tři knihy, desítky příběhových knih, také knižní zpracování obou filmů, které je zároveň komplexním shrnutím celého seriálu, obou filmů a mytologie.

Od počátku vzniku seriálu také vznikají komiksové knížky, jejichž autorem je Frank Spotnitz. Se vznikem filmů, se objevují i nové Akta X komiksy.

Na trhu se také objevily soundtracky k seriálu a k oběma filmům. Dvorním skladatelem seriálu je Mark Snow.

V červnu 1998 vstoupila do prodeje první oficiální hra na motivy seriálu Akta x s názvem The X-Files Games. Další oficiální hrou je akční dobrodružná hra The X-Files:Resist of Serve, která vznikla v roce 2004. Kromě těchto her je zde spousta dalších inspirovaných seriálem: Area 51, BlackSite:Area 51, Fahrenheit, Alan Wake,…Na amerických internetových fanouškovských stránkách seriálu lze najít hru The X-Files:Power of Observation. Divák si zde přehraje scénu z filmu Akta X a následně zodpovídá otázky,které prověřují jeho všímavost. Může si tak vyzkoušet, jak dobrým speciálním agentem by byl.

Existuje obrovský počet internetových stránek zabývajících se fenoménem Akta X. Nabízejí fotogalerie, videa, nejrůznější informace a zajímavosti o seriálu, o hercích,postavách, atd. Je možné také narazit na internetové diskusní kluby zabývající se fenoménem Akta X. Na Facebook můžeme nalézt nespočet skupin vytvořených pro fanoušky seriálu.

Jako příklad kolektivní inteligence, kterou lze definovat jako společné řešení problému a shromažďování znalostí o daném obsahu, bych uvedla český fanweb s názvem Kult X , na kterém fanoušci sdílejí novinky o seriálu, všeobecné informace, obrázky, fotky i videa. Akta X mají i své fanoušky na Facebooku, kde navzájem sdílejí nejnovější informace o seriálu, o hlavních hrdinech, vkládají videa a obrázky, či plánují setkání nadšenců pro Akta X. Dalším příkladem je otevřená encyklopedie Wikipedia, kde nalezneme také informace o seriálu Akta X. Uživatelé sem mohou vkládat články o různých tématech a prohlížet si ty již vzniklé. Jednotliví autoři často nejsou sami schopni zpracovat celý článek a tak i ostatní autoři opravují doplňují a rozšiřují to,co již někdo napsal. Na internetu můžeme také najít diskusní fóra seriálu např. Lapiduch fórum. Tady si fanoušci vyměňují informace a poznatky o jednotlivých epizodách seriálu, o filmech, hercích nebo o hlavních postavách.

Diskusní fórum Akta X, Lapiduch, bychom zároveň mohli uvést jako příklad konceptu produsage, jenž vnímá publikum jako aktivní, podílející se na vytváření obsahů.Fanoušci sem mohou vkládat návrhy na změny internetových stránek seriálu (Kult X) nebo jejich názory na vztah mezi hlavními hrdiny,či hlasují o své oblíbené postavě.

Na českém fanwebu Kult X existuje také sekce povídky, ve které se mohou angažovat sami fanoušci. Ti sem vkládají své vlastní povídky o čemkoliv, co souvisí se seriálem a tvoří tak něco nového.

Pokud se podíváme na server YouTube, najdeme tu množství videí k seriálu Akta X. Fanoušci tu sestříhávají různé scény ze seriálu a doplňují je hudbou, fotkami či popisky. Vznikají tak nová videa Akta X.


Petra Nováková

No comments:

Post a Comment