Tuesday, November 30, 2010

Produsage jako stavební kámen filmové databáze


Server csfd.cz dle NetMonitoru pravidelně navštěvuje okolo 1 milionu reálných uživatelů, kteří zároveň tuto filmovou databázi svými recenzemi tvoří.

Česko-Slovenská filmová databáze byla založena v roce 2001 fanouškem filmů a profesionálním nehercem Martinem Pomothym a nyní se na ní podílí celá řada uživatelů různých profesí, které spojuje zájem o filmy a jejich hodnocení.

Kromě přehledů filmů v televizi, v kinech a na dvd, novinek ze světa filmů, filmotéky, která zahrnuje sbírky uživatelů a bazaru, poskytují tyto stránky zejména uživatelské recenze filmů a na základě jejich hodnocení i žebříčky nejlepších, nejhorších a nejrozporuplnějších filmů a seriálů.



Databáze zahrnuje čtvrt milionů filmů a téměř shodný počet registrovaných uživatelů. Početná je i databáze herců a režisérů, počet komentářů k filmům se blíží číslu 1,4 milionů.


Co se týká jednotlivých filmů, u každého se dozvíme jakého je žánru, jeho obsah, jméno režiséra, herců, uživatelské recenze a hodnocení, ale například i odkaz na jeho webové stránky, pokud je má, nebo jiné užitečné a adekvátní informace. Na základě recenzí-komentářů a přidělených hvězdiček uživateli vzniká celkové procentuální hodnocení filmů. Databáze nám poskytuje i profily a filmografii jednotlivých režisérů a herců. Navíc je možné si prohlédnout fotogalerii, trailery filmů nebo (ne)existenci ve filmotéce či v bazaru. Vyhledávání filmů funguje i dle jednotlivých kritérií, takže nemusíme hledat pouze konkrétní film, ale dá nám to možnost „objevit“ filmy, o kterých jsme nikde předtím neslyšeli. Zajímavé jsou i profily jednotlivých uživatelů, kteří představují nejen sebe, ale zejména své oblíbené filmy, seriály, režiséry, herce, či scény z filmů. Přínosné jsou v tomto duchu i novinky a diskuse registrovaných uživatelů, kde se můžeme inspirovat a mají velice široký záběr. Probíhají na celou řadu „filmových témat“, věnují se teorii, filmovým hláškám, ale třeba i festivalům. Dozvíme se, jaké filmy vychází premiérově na dvd, včetně distribuce levných dvd v trafikách a v časopisech, jaké filmy jdou do kin. Celá databáze poskytuje velice komplexní obraz o světě filmu.


Co je zajímavé, celá databáze by nemohla vzniknout, alespoň tedy ne v takovém rozsahu, bez přispění jejích uživatelů, kteří jsou v tomto případě nejen příjemci, ale zároveň i producenty tohoto obsahu. Setkáváme se tak s konceptem produsage, který popisuje novou pozici publika, které není pasivní, ale participuje na vytváření obsahu. Probíhá zde společné vytváření a rozšiřování informací a znalostí, rozdíl mezi výrobcem a uživatelem (příjemcem) zde zcela mizí. Samozřejmě to neznamená, že bychom nemohli být pouze pasivními příjemci, pročítat si nabídnuté informace, ale máme možnost sami přispět, vyjádřit se a na základě takových pohnutek ten obsah vlastně vznikl. Server nás vybízí, „staňte se publicistou“ – láká nás k registraci. Samozřejmě registrovaný uživatel nemá hned přístup ke všemu, co server nabízí, musí například nejdříve ohodnotit 200 filmů, aby mohl přispívat do všech diskusních fór, psát recenze, které jsou možná i díky tomu velice kvalitní. Navíc je možné seřadit si recenze dle oblíbenosti autora těchto příspěvků.


Takovéto shromažďování znalostí je projevem kolektivní inteligence. Tento pojem zavedl francouzský filosof Pierre Lévy, který jím označil schopnost skupiny najít větší množství anebo kvalitnější řešení nějakého problému, než její jednotliví členové. Toto samozřejmě umožnily zejména síťové technologie. Uživatelé tu tvoří obsah, vytvářejí profily herců a režisérů, debatují v diskusních fórech.


Česko-Slovenská filmová databáze nám, filmovým fandům, poskytuje jedinečný prostor, kde najdeme a můžeme sdílet informace a názory. A sdílet je můžeme i na sociálních sítích, tu možnost nám server nabízí. Člověk se tu dozví nejen to, co hledá, ale i to, co zrovna nehledá. A je to zábava. Informace jsou neustále a průběžně doplňovány a obohacovány. Produsage tu funguje v nejlepším smyslu slova.

2 comments:

  1. Filmová databáze IMDb je samozřejmě informačně bohatší, než "naše" lokální ČSFD. Nabízí více informací o snímcích, více doprovodných videí, trailerů a klipů. Také poskytuje například rozdělení filmů, či zprávy. Nicméně si myslím, že ČSFD je nejen jazykově přístupnější širokému publiku, ale i informačně postačující (navíc je u jednotlivých filmů odkaz na IMDb).

    ReplyDelete