Monday, November 29, 2010

Honba za poklady - geocashing


Poměrně ne zas až tak stará záležitost Geocashing si pomalu, ale jistě získává srdce všech lidí, kterým v těle proudí alespoň troška dobrodružné krve. Díky moderním technologiím GPS a internetu se tak stovky a tisíce nadšenců mohou oddávat hře, při které se pomocí délkových a šířkových souřadnic dobírají skrytých drobností ve schránkách všelijaké povahy. Informace a tipy si pak vyměňují na speciálních serverech http://www.geocashing.cz/ . Krabičky, nebo třeba i zavařovací sklenice jsou schované na zajímavých místech, ať už z historického, přírodního nebo jiného hlediska. Hráči tak spojí obyčejný výlet s trochou adrenalinu a přemýšlením, najít některé „keše“ totiž není žádná legrace. Hra spočívá v tom, že někdo na neznámé místo ukryje schránku. Na internetu zveřejní její souřadnice a různé doplňující informace. Ostatní potom tuto schránku pomocí navigačních přístrojů hledají. Při nalezení se zapíšou do sešitku ve schránce, případně si vyberou něco z obsahu a výměnou do keše vloží něco svého. Po návratu svůj nález anebo i neúspěch svěří speciální internetové schránce. Díky využití kolektivní inteligence se pak data na stránkách shromažďují a informace zkvalitňují a vytváří se stále hustší síť dalších a dalších výletních míst se skrytým pokladem. Hra se stále zdokonaluje, nadšenci si vyrábějí své vlastní známky, některé keše mají úkol někam se dostat a každý kdo je najde je musí posunout blíž jejich cíli. Systém je tvořen jednotlivými členy, z nichž každý má právo a přístup do sítě, kde může doplňovat a měnit stávající informace. Jednotlivec by tak zpracovaný systém vytvořit nedokázal.


Jak vznikl geocaching?


Na začátku geocachingu bylo rozhodnutí vlády Spojených států amerických vypnout chybu uměle zaváděnou do systému GPS. Do té doby to pro civilní použití byla jen drahá hračka s přesností kolem padesáti metrů. V noci z 1. na 2. května 2000 se přesnost GPS rázem zvýšila na metry. V internetových diskuzích se hned začalo řešit, jak této přesnosti využít. Jistý Dave Ulmer následující den umístil do lesa v Oregonu schránku a zveřejnil její souřadnice. Kdo ji našel, mohl si z ní něco vzít a zanechat něco svého – knihy, CD, software. Během několika dnů se v USA objevily další podobné schránky a do měsíce byl na internetu web, kam se daly psát dojmy a zážitky z hledání. Slovo geocaching bylo poprvé použito 30. května 2000. Skládá se z předpony geo, označující činnost související s Zemí, a slova cache – skrýš.


Dnes si už lze vybírat mezi více než milionem pokladů v několika stovkách zemích. V České republice jich je přes sedmnáct tisíc a číslo neustále stoupá. Na oficiálním webu není k dispozici statistika nejaktivnějších geocacherů, ale najdete ho na stránce cacherstats.com.


Proč to vlastně lidé dělají?


Je to radost z pokoření určité výzvy. Cacheři vědí, že na určitém místě je čeká „poklad“ a oni ho chtějí najít. Vycházky dostanou vyšší smysl, mají konkrétní cíl. S geocachingem se navíc dostanou na zajímavá místa, o kterých třeba ani netuší. Keše by měly být ukryty tam, kde to má nějaký smysl. Zakladatel skrýší chce něco ukázat, samotná keš je už potom spíš bonus. S tím, jak se počet keší zvyšuje a zakládají je často i lidé bez zkušeností, tato původní podmínka už někdy neplatí. Vyplatí se proto číst informace a poznámky ostatních hledačů.
Jednotlivé poklady s sebou nesou i příběh, jedná se vždy o zajímavé místo. Zakladatelé kešek využívají zajímavých míst podle průvodců, pověstí a bájí. Lidé putují třeba k pramenům našich řek, ale také se mohou třeba vydat po stopách filmařů - http://www.filmovamista.cz/ . Jak už název stránek napovídá, najdete zde tipy na výlety do lokalit, kde se natáčely známé filmy nebo seriály. Pokud se například vydáte ve šlépějích Pyšné princezny navštívíte lokality jako Český Krumlov, Telč nebo Panskou skálu u Kamenického Šenova. Vesnička má středisková vás zase zavede do Křečovic nedaleko Prahy. Otrlé povahy se mohou vydat třeba za majorem Zemanem. Za zmínku stojí i rubrika Hledá se, kde je seznam filmových screenshotů, a pokud víte, kde se zmiňované místo nachází, stačí nafotit jeho současnou podobu a přidat do databáze. A inspirovat tím další "filmové turisty" k výletu na místo, o kterém by se možná jinak nedozvěděli. Můžeme zde sledovat prvek transmediálního vyprávění, kdy jde určitý příběh napříč několika médii. Vznikají nejrůznější soutěže založené na geocachingu http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/geokacer-2008-studentska-soutez-v-geocachingu-rozhovor/sc-3-a-1313696 . Pojem geocashing se často objevuje i v dalších médiích – novinách, nebo televizi v souvislosti například s trestnými činy. Jednou se "kačer" začátečník vydal hledat poklad, špatně však rozluštil souřadnice, a omylem se dostal na místo v lese, kde pod větvemi leželo tělo muže. Že o podobně neplánované extrémní zážitky není nouze, se lze přesvědčit i z dalších zpráv. Jiný hráč našel při hledání pokladu zbraně a munici. Další pak při hledání schránky spadl ze svahu a na místě zemřel
http://www.rozhlas.cz/itip/portal/_zprava/415070. To jsou však jen výjimky. Podle blogů se všichni zúčastnění dostávají při svých toulkách na velice zajímavá místa, hledání geokeší může být velkou zábavou. Ať už při objevování nových míst, či jako důvod na mnohá místa se vrátit, nyní již s konkrétním cílem hledání pokladu.

No comments:

Post a Comment