Saturday, November 19, 2016

Stane se počítač novým ohroženým druhem?

Dnešní doba si žádá, abychom byli flexibilní, stále dosažitelní, mobilní. Platí to nejen pro soukromý, ale i pro pracovní život. Těmto požadavkům se přizpůsobují také nové technologie, nebo možná právě ony tlačí tempo života do vyšších obrátek. Generace mobilních zařízení s přízviskem „chytrý“ je nejen výkonná, ale také příhodná, pohodlná a přizpůsobená uživatelům. Obchodní portály s aplikacemi jsou zaplněny doplňky následujícími moderní trendy způsobu života. Nalezneme zde aplikace na sdílení fotek, pocitů a informací, další zaměřené na zdravý životní styl, sport, hry a mnoho dalšího. Tyto doplňky nejsou určené pro počítače a některé z nich by v počítači absolutně nedávaly smysl. Nicméně aplikace integrované ve vašem stolním pomocníkovi lze modifikovat pro Váš telefon, a právě tomu se tento článek věnuje. Když jsou nyní pro mobily dostupné třeba kompletně přizpůsobené programy a funkce MS Office, k čemu nám vlastně počítače ještě jsou?
Když pomocí zařízení, které dokážeme držet v jedné ruce a ovládat klidně jen jedním prstem, umíme spolehlivě obsáhnout i pracovní povinnosti (vytvářet dokumenty, prezentace i tabulky, psát a posílat emaily), proč bychom si měli komplikovat život něčím složitějším a náročnějším na obsluhu? A to, i kdyby vám práce na mobilu snad vadila.
  • Nebaví vás vyťukávat písmena a číslice na malých tlačítkách klávesnice na mobilní obrazovce, pořiďte si klávesnici virtuální. Promítněte si klávesy na jakoukoliv plochu a můžete psát bez problému.
  • Virtuální klávesnice Keybure
    (zdroj: http://www.coucoushop.com/cz/keybure-laserova-virtualni-klavesnice.html?language=cz&currency=CZK) 
  • Má váš telefon moc malý displej, ze kterého byste museli pracovní emaily luštit celý den? Buď si pořiďte větší, nebo využijte software dostupný jak pro iOS, Windows, tak Android (již od verze 4.1) a přeneste si obrazovku svého mobilu třeba do televize nebo monitoru.
Sdílené obrazovky
(zdroj: http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/google-android/how-connect-android-tv-summary-3533870/)


A limity zařízení jak z hlediska hardwaru, tak softwaru je možné v budoucnosti ještě více eliminovat. Opět se tedy ptám, ještě potřebujeme počítače?
Popularita telefonů se odráží také ve využívání internetového připojení. Agentura Zenith předpověděla, že v roce 2017 bude globální internet ze 75 % využíván právě z přenosných zařízení, v roce 2018 až ze 79 %. Tento trend se odráží také v inzerci, přičemž odhady agentury říkají, že již v roce 2017 investice do mobilní internetové reklamy přesáhnou ty do klasické počítačové. Z 52 % v roce 2017 by se v roce 2018 měl podíl mobilní inzerce vyšplhat až na 60 %, v nominální hodnotě na cca 134 miliard USD, a to agentura přepokládala, že se misky vah přikloní na stranu mobilů až v roce 2018. Na základě analýzy stavu a rostoucích trhů na konci minulého roku to ale přehodnotila a prognózu upravila. Toto naznačuje, že z ekonomického hlediska budou počítače stále méně podporovány a lze očekávat, že se to promítne i do jejich rozvoje a distribuce.
Důkazy o převaze telefonů je možné najít i v dalších statistikách. Zenith například poukazuje na častější využívání telefonů při sledování online videí (19,7 minut strávených u mobilu či tabletu versus 16 minut sledováním videí na počítači či v chytré televizi).
Vymře tedy počítač jako jedna z „doručovacích technologií“mediálního obsahu? A potvrdí se teorie, o které se zmiňuje například Henry Jenkins, tudíž že bude lidstvo ke komunikaci a celkové prácei s médii využívat pouze jedno zařízení, kterým by měl nejpravděpodobněji být mobilní telefon? Budoucnost je nejasná. Navzdory výše zmíněným číslům a trendům v České republice stále stoupá počet počítačů v domácnostech, a to meziročně alespoň o několik desítek tisíc, spíše jsou ale skoky o jednotky statisíců. Může se stát, že telefony v budoucnu nahradí i jiná zařízení a převezmou jejich technologie a schopnosti. V tuto chvíli to ale možné není, a to jak z důvodu nepřipravenosti společnosti, tak nedostatečného technologického vývoje.
Dle mého názoru je ale jen otázkou času, kdy se smartphony stanou ještě chytřejšími.

Tereza Ouahdjinová

Zdroje:

2 comments:

  1. Je určitě pravda, že například telefony a tablety toho dnes zvládají čím dál více, ale na druhou stranu, já si asi svůj život bez počítače nedokážu představit. Nedávno jsem si konečně pořídil nový notebook a na práci je prostě skvělý. Právě do práce bych si ho rád začal brát, ale vidím to tak, že si určitě budu muset sehnat i nějaký kvalitní batoh na notebook.

    ReplyDelete
  2. Myslím si, že něco takového určitě v nejbližší době nehrozí. Pro spoustu věcí je počítač prostě nenahrazený. Já jsem si nedávno kupoval právě nový notebook. Narazil jsem na bazaru na prodejce, který prodával spoustu notebooků, které pocházely z likvidace společností. Byly víceméně za poloviční cenu oproti novým, tak jsem si jeden vybral a zatím jsem s ním spokojený.

    ReplyDelete