Sunday, November 20, 2016

Babišofóbie se šíří!

Vývojář Martin Vytrhlík přišel s mobilní aplikací s názvem Bez Andreje, která jistě potěší všechny  odpůrce současného ministra financí. Tato aplikace uživatelům jednoduše ukáže, zda výrobek vyrobila některá z firem Babišova koncernu.
Jak to funguje? Velmi jednoduše. Uživatel si pomocí fotoaparátu naskenuje čárový kód výrobku, který chce ověřit. Pokud výrobek spadá do holdingu AGROFERT objeví se na obrazovce červená kresba Andrejova obličeje s nápisem Andrejovo. Pokud výrobek nepochází z koncernu zobrazí se kresba zeleně s nápisem Bez Andreje. 


Skenování kódu funguje zatím pouze pro potraviny, ale vývojář plánuje přidávat do budoucna i další segmenty. Aplikace se ihned po uvedení stala velmi populární a uživatelé ji začali kladně hodnotit. Má ale také ještě určité nedostatky. Sám Vytrhlík přiznává, že bylo komplikované zjistit, co vše pod holding spadá a dohledat příslušné čárové kódy. Uživatelé mají také možnost kliknout na tlačítko Je to jinak, které vývojáři nahlásí produkt na přezkoušení. Problémem však je, že uživatelé často při prvním chybném označení výrobku aplikaci opouští s negativním hodnocením a nepodílí se pomocí výše zmíněného tlačítka  na zdokonalování aplikace. Zde se potvrzuje teorie Coryho Doctorowa o metadatech a meta-utopii, ve které tvrdí, že kdyby lidé vytvářeli správná a spolehlivá metada, bylo by jednoduché nakupovat v prostředí internetu. Stačilo by zadat pouze kritéria, které by měl produkt splňovat, v tomto případě tedy produkty mimo AGROFERT a dostal by seznam produktů, které odpovídají či neodpovídají zadaným parametrům. Problém ale vidí Doctorow v tom, že lidé lžou, a to proto, že žijeme v konkurenčním prostředí a výrobci mezi sebou soutěží a tak často neuvádí správné informace. Dále tvrdí, že lidé jsou hloupí a nevytváří kvalitní metadata, což znamená, že i když zjistí parametry výrobku, nikam je neznamenají. Proto je svět vyčerpávajících se spolehlivými metadat meta-utopií., která nikdy nenastane. 

Na scéně se objevila také aplikace politika Michala Haška, který se netají antisymptií k ministru financí a tak zahájil svou volební kampaň netradičním způsobem a představil svojí mobilní aplikaci Můj hejtman, která představuje volební program, profily jednotlivých kandidátů, kalendář akcí a recesistickou hru s názvem Andreji, nezlob se. Právě tato se hra se stala největším lákadlem celé aplikace. Jde o interaktivní hru při níž uživatel postupuje po hodu virtuální kostkou na jednotlivá políčka, kde dostává různé úkoly či tresty. Uživatele úkoluje karikatura Andreje Babiše pomocí komiksových bublin doprovázených hlasem, který propůjčil imitátor Petr Jablonský. Na políčkách si hráč přečte např.: „Chutnaly ti moje koblihy? Tak postupuješ o tři políčka vpřed…“ nebo „Já a druhý nejbohatší Čech? Je to nezmysel. Nevím, jak k tomu pan Motejlek přišel. A ty dvě kola stojíš…“.  





Celá hra končí v momentě, kdy se hráčova figurka dostane do čapího hnízda. Právě dění kolem Čapího hnízda bylo silnou motivací pro vznik obou aplikací. Vytrhlík vysvětluje: „Nakonec mě nakoplo vysvětlení ministra financí ke kauze Čapí hnízdo. Poprvé tam veřejně přiznal, že je ve střetu zájmů a navíc se pokusil svoje pochybení zakrýt neuvěřitelnou pohádkou, a to mě popohnalo.“ Hašek zase říká, že „Jde hlavně o nadsázku a recesi, i když je pravda, že k vytvoření řady imitovaných hlášek sloužila jako podklad skutečná vyjádření pana Babiše,“ Ke své hře také ještě dodává: „Všimli jsme si jak nervózní Andrej Babiš a jeho média jsou a vedou negativní kampaň, kde mluví o všech kromě sebe. Andreji, nezlob se je pokus naučit Andreje Babiše a jeho stranu brát věci sportovně,“ 




Ať už je vývoj těchto aplikací způsobený vzrůstající „babišofobií” nebo politickým bojem, jedno je jisté, svět digitálních technologií nikdy nespí a my se můžeme těšit na další povedené mobilní aplikace, jak S Andrejem tak Bez Andreje.







ZDROJE:

http://www.well.com/~doctorow/metacrap.htm

https://echo24.cz/a/iGFyR/nechcete-jist-babisovy-klobasy-rozezna-je-nova-aplikace-bez-andreje

http://zpravy.idnes.cz/hasek-volby-aplikace-cssd-0h8-/domaci.aspx?c=A160902_150950_domaci_bur















No comments:

Post a Comment