Sunday, November 20, 2016

Mozek vs. internet


Internet se pro člověka stal velmi cenným nástrojem, s jehož pomocí má šanci dostat se k téměř jakékoliv informaci doslova v jediné vteřině. Jakkoliv je pak tento prostor, ve kterém jsou právě prvky kolektivní inteligence ( díky níž můžeme užívat znalosti ostatních uživatelů ) dozajista pozitivní, negativ je, zdá se, více než se původně předpokládalo.

Propaganda a ruský trolling


Negativní vlastností internetu a informací, které podává, je často ta, že místo právě těch kýžených příspěvků do kolektivní inteligence internetového klanu, spousta jednotlivců ( většinou však dobře organizovaných ze shora ) funguje na principech lži a dezinformace. To je ale zkrátka problém obsahu tvořeného přímo uživateli bez nutnosti jakékoliv identifikace. Tento problém je pak některými státy zneužíván takovým způsobem, že se již spekuluje o placené internetové propagandě v americké prezidentské volební kampani, kterou si však v prospěch konečného vítěze objednal jiný stát. No a v České republice, zemi Miloše Zemana a Václava Klause asi nemá o ruské propagandě cenu pochybovat.

Obrana proti černé magii, ehm propagandě


Propaganda a lživý obsah na internetu tedy jsou problémem velmi palčivým a nepříjemným, ale například u nás již vznikají iniciativy, ketré rozšifrovávají zpravodajský obsah na internetu a určují pro uživatele, zda jde, či nejde o propagandistický text. Jedním z nich je projekt Zvol si info, který vznikl na Politologické fakultě Masarykovy univerzity, a který ve svém Surfařově průvodci po internetu nabízí návod, jak tyto dezinformace a propagandistické prvky v internetových iformačních příspěvcích rozeznat. Alarmující je podle autorů totiž statistika získaná na českých středních školách, která vypovídá o tom, že sedmdesát procent právě středoškoláků získává informace primárně z Facebooku a dvacet procent z nich absolutně nezajímá odkud daná informace původně pochází. No a z vlastní zkušenosti můžu říci, že mi čas od času v newsfeedu vyskočí i nějaký ten příspěvek z AC24, či Parlamentních Listů.

Propaganda a dezinformační lobby je tedy na internetu možná především kvůli lennosti a nebo neschopnosti obyčejného uživatele internetu jako média dohledávat autory článků, historii autorů, signifikantní fráze atd. No a tak se možná ukazuje, že aktuálně diskutovaný problém je dost pravděpodobně jen příčinou problému mnohem komplikovanějšího a závažnějšího, a tím jsou schopnosti lidského mozku.

Extenze mozku, či jeho degenerace?


Již tvůrce MemExu ( přístroje, který rozšiřuje paměť ) měl ohledně tohoto svého výtvoru, který funguje na základě hypertextovitosti a asociací jednotlivce, do budoucna vizi ohledně napojení na lidský mozek a jakkoliv byla v jeho době tato vize nepravděpodobná, dnes se s ní již do budoucna počítá. Zde ale narážíme na problém, který souvisí s naší lidskou pamětí a soustředěním. Lidský mozek sám o sobě není schopen ukládat veškeré informace, a tak nějaké vypouští, zkrátka je zahazuje jako nepodstatné, na druhou stranu ale také vyhledává rozptýlení, které přináší internet v drtivé většině svého prostoru. Lidský mozek je sice vybaven proti zničení sebe sama velkým množstvím dat, ale je připraven na takto silně zářící dávky dat a třeba je i přesměrovávat do memexu 2.0? Je schopný vyrovnat se s pocity slasti, které nám pomocí dopaminu přináší například drogy, sex, nebo rock ´n´roll ( všechny jsou vysoce návykové ), ale třeba také velký počet lajků na sociální síti, nebo vysoké skóre ve videohře? A pokud se oprostíme od jednotlivých závislostí na radostech, které nám internet zprostředkovává až příliš jednoduše, dostáváme se znovu k problému návyku na dostupnosti.

Dost možná jsou tedy příčinou všech jmenovaných problémů lidé, možná je to technologie ( opět ta slavná slepice a vejce, že? ), možná, že nás nové mediální technologie zdegenerují, nebo dokonce úplně zlikvidují, ale jisté je to, že dokud neprozkoumáme podrobně lidský mozek, budeme muset nacházet alespoň prozatimní mechanismy, které nás před nespoutanou hrou mozku a nových komunikačních technologií ne- li přímo ochrání, tak nás do ní alespoň dobře vyzbrojí.


Autor:Vojtěch Rodr

LÉVY, Pierre, Collective intelligence: Mankind's Emerging World in Cyberspace, 1994
BUSH, Vannevar : As We May Think , 1945


No comments:

Post a Comment