Sunday, November 20, 2016

Čo pomôže na lepší spánok? Spýtajte sa aplikácie!

Zobúdzate sa často unavení aj po dlhom spánku? Chcete dokázať ovplyvniť svoje sny? Možno si už nemusíte hľadať uvedené symptómy a ich riešenia na Googli, stačí si len nainštalovať aplikáciu. S nástupom nových technológií sa vyvíjajú rôzne aplikácie, ktoré sa nám snažia uľahčiť život. Nové technológie sa tak naozaj stávajú extenziami ľudského tela, čo uviedol vo svojom diele už v 60. rokoch 20. storočia Marshall McLuhan[1], ktorý vníma nové technológie ako rozšírenie nášho vedomia .

V posledných rokoch začínajú najmä mladí ľudia prikladať dôležitosť spôsobu trávenia svojho času a hľadajú tak cesty ako svoj život posunúť dopredu. Tento trend nazvaný "kvantifikované ja" sa vyznačuje vzrastajúcim záujmom o využívanie nových technológií na zaznamenávanie svojho nutričného  príjmu či  výdaju energie.[2] Ako vyplýva z výskumov, približne 100 miliónov ľudí po celom svete využíva nové technológie na zaznamenávanie uvedených dát.[3] Zdravý životný štýl sa tak naozaj stáva hitom medzi ľuďmi a s rozvojom nových technológií je jasné, že mobilné aplikácie sa tomuto vývoju snažia prispôsobiť. Pri produkcii hier sa tak začali zameriavať aj na aplikácie, ktoré by človeku pomohli v jeho odhodlaní a zároveň by ho nútili zostať s mobilným telefónom v interakcii. Medzi aplikáciami zameranými na zvýšenie pohybu človeka ako RunKeeper či aplikáciami, ktoré nám sledujú zloženie jedálnička a pohyb ako Diet Assistant: Weight Loss zastávajú svoje miesto aj aplikácie ktoré nám napovedia viac o našom spánku.

1.     Awoken

Awoken je súčasnosti najpopulárnejšou aplikáciou sledujúcou náš spánok. Bola vytvorená v roku 2013 a je prispôsobená len na rozhranie Android. Cieľom tejto aplikácie je vzdelať užívateľom o lucidnom snívaní a naučiť ich ako na to. Pomocou aplikácie sa tak môžete naučiť orientovať v lucidnom snívaní. Pomôžu vám v tom „reality checky“, otázky ktorými sa užívateľ ujisťuje v tom, že nespí, spolu s „totem sound“, zvukom, ktorý užívateľovi pomôže uvedomiť si daný reality check. Okrem toho vás aplikácia vždy po zobudení vyzve na zapísanie si daného sna pomocou čoho je možné zistiť atribúty na prirodzený „reality check“ v ďalšom sne. Túto aplikáciu si navyše stiahnete úplne zadarmo.




2.  Relax & Sleep Well by Glenn Harrold

     Aplikácia dostupná rovnako pre Iphone aj Android sa zameriava na boj s nespavosťou. Ponúka užívateľom rôzne nahrávky hypnoterapie, ktoré im pomôžu zbaviť sa stresu a úzkosti a tak pomôžu ľahšie zaspať. Každá nahrávka má 27 minút a kombinuje ukľudňujúce zvuky s hlasom Glenna Harrolda. Rovnako ako aplikácia Awoken je aj táto aplikácia zadarmo.








3.     Sleep Genius

Tretia a posledná aplikácia je dostupná rovnako pre užívateľov s rozhraním Android ako aj Iphone. Pomocou tejto aplikácie je možné sledovať cykly svojho spánku, jeho trvanie či odporúčaný budíček, ktorý trvá 5 minút a jeho hlasitosť sa postupne stupňuje. Ďalej je možné si nastaviť zvuk svojho budíka na jemné zvuky, aby prebudenie užívateľov do nového dňa bolo príjemné. Aplikácia obsahuje aj relaxačný program, ktorý umožňuje odpočinok počas ťažkého dňa. Užívateľ počúva ukľudňujúcu hudbu počas ním zvoleného času. Ďalšou možnosťou je Power Nap, pri ktorom si užívateľ môže na chvíľku pospať a aplikácia sledujúca jeho spánok vyhodnotí, kedy je fáza jeho spánku najslabšia a teda najvhodnejšia na prebudenie. Z aplikácie sa môžete ďalej dozvedieť o kvalite svojho spánku a porovnať ju pomocou grafov, či objaviť aké zvuky počas spánku vydávate. Aplikáciu si môžete stiahnuť zadarmo.


Keďže uvedené aplikácie a mnohé iné nie sú vyvinuté lekármi špecializujúcimi sa na problémy so spánkom, nie je možné sa ich užívaním spoľahnúť na detekciu určitého zdravotného problému. Navyše sa podľa Van den Bulcka môže rozšíriť samodetekcia ochorení a diagnózy, ktoré si užívatelia vytvoria pomocou aplikácií ako aj tzv. chronorexia, čo v prípade aplikácií sledujúcich spánok znamená posadnutie zdravým spánkom a jeho sledovaním.[4]

           
                                                                                                              Mária Izakovičová




___________________________

[1] MCLUHAN, M. Jak rozumět médiím: extenze člověka. Praha: Mladá fronta, 2011.Strategie. ISBN 978-80-204-2409-9.
[2]  SHULL, P. B., JIRATTIGALACHOTE, W., HUNT, M. A., CUTKOSKY, M. R. a DELP, S. L. Quantified self and human movement: a review on the clinical impact of wearable sensing and feedback for gait analysis and intervention. Gait Posture., 2014, 40: 11–19.
[3] Research2guidance. mHealth App Developer Economics 2014, The State of the Art of mHealth App Publishing. Research2guidance, Berlin, 2014.

[4] VAN DEN BULCK, J. Sleep apps and the quantified self: blessing or curse?.  Journal of Sleep Research, April 2015., 121-123



No comments:

Post a Comment