Sunday, November 20, 2016

Organizované čtení skrze sociální síť


Sociální sítě propojují, pokud jsme jejich součástí, sdílíme myšlenky, nápady, informace s dalšími lidmi online pomocí internetu. Významné sociální sítě dnešní doby netřeba představovat, ať už jde o Facebook, Instagram, Pinterest a další platformy, na kterých mnozí z nás fungují a bez kterých už si ani nedokážou představit žít, konkrétně tyto zmíněné platformy nás k internetu a mobilním přístrojům spíše uvazují. Tak jako někteří domýšlejí důsledky digitální doby na člověka, a to například neustálé propojení s mobilním telefonem v ruce, jsou tu i aplikace, které nás od digitálních obsahů snaží přesunout ke klasice, a to ke čtení knih. Nesmíme v tomto případě brát v potaz fakt, že knihy v dnešní době už nečteme jen na papíře, ale čím dál více také v elektronické podobě, ale spíše pak to, že existují online komunity čtenářů, kteří se právě shromažďují na sociálních sítích, aby o svých oblíbených i neoblíbených knihách diskutovali, doporučovali či nedoporučovali je ostatním, ale také třeba sami sledovali svou „knižní“ aktivitu pomocí aplikace v telefonu. Jednou takovou výzmanou čtenářskou sociální sítí je Goodreads, která se po určité době fungování pouze na internetu dočkala i mobilní aplikace. Už z názvu lze usuzovat, čemu se tato komunita věnuje. Služba na internetu funguje od roku 2007 a v roce 2016 poukazuje na tato čísla – má kolem 55 milionů členů, 1,5 miliardy přidaných knih a 50 milionů recenzí. Je tak největší světovou sítí čtenářů a knižních recenzí.

Bibliografické databáze různého druhu určitě známe, a není žádnou novinkou, že recenze knih si můžeme hledat na internetu. Aplikace (či přihlášení do čtenářského profilu na Goodreads.com)  přináší možnost ukládání oblíbených knih, třídění na přečtené a nepřečtěné, hodnocení a psaní recenzí. Co je však zajímavější, je její propojení s dalšími sociálními sítěmi a způsob jejího fungování a navazování kontaktů s dalšími lidmi na internetu. Základní myšlenkou zakladatele tohoto uskupení totiž byla možnost podívat se do poliček kamarádů a najít tak tipy na nové knihy. Pokud se chceme totiž ke službě Goodreads připojit, potřebuji si založit profil (který si mohu načíst i pomocí Facebooku). Ten můžeme vyplnit pouze pro svou potřebu, ale můžeme se také díky němu spojit s dalšími uživateli této služby. Uživatel si tak například pomocí této aplikace/služby zaznamenává svůj pokrok u konkrétních knih. Pokud je sdílný i mimo aplikaci a komunitu Goodreads, může svou čtenářskou aktivitu sdílet kromě samotné domovské stránky například také na Facebooku. Takže se jeho přátelé, i pokud nejsou aktivní na čtenářské síti Goodreads, dozvědí, kterou knihu uživatel právě čte, jak se mu líbí a ve které části knihy se zrovna nachází. Profil na Goodreads je velmi organizovaný, uživatel má virtuální poličku přečtených knih, knih které si chce přečíst a knih, které právě čte. Propojení s komunitou dalších čtenářů je nenucené, protože uživatel může použít Goodreads i pouze pro svou vlastní potřebu třídit a organizovat si v aplikaci přečtené a nepřečtené knihy a dělat si tak pořádek, ale pokud chce, služba mu nabízí mnohem víc. A to nejen diskutovat o knihách, číst si o knižních novinkách, ale také ptát se různých knižních autorů, naučit se kreativně psát a nebo se účasnit různých knižních eventů. To vše vybízí k tomu, že uživatelé si mohou další čtenáře přidávat do přátel, nebo je aspoň „sledovat“ a navzájem se tak ve čtení knih inspirovat. Vzniká tu tak jistý kolektiv uživatelů, který diskutuje nad společným tématem, ať je to kniha, autor, či třeba knižní fenomén. Aplikaci jistě ocení ti, kteří zapomínají, co kdy četli, nebo jak se jim různé knihy líbily. Prospěšné však mohou být i pro ty, kterým knihy nic moc neříkají a třeba se díky aplikaci čtenářské zálibě naučí. K tomu může posloužit stanovení si vysněné hranice přečtených knih třeba za rok. Pokud se stane, že chceme hodnotit knihu, která ještě není v databázi zavedena, můžeme ji také jako uživatelé sami založit. Zajímavou možností služby je porovnávání knih s dalšími uživateli, díky které zjistíme, jak moc jsou podobné naše poličky s dalšími uživateli a jak se liší naše hodnocení. Na této sociální sítí mohou uživatelé interagovat také pomocí soukromých zpráv mezi sebou.

I když funguje Goodreads zejména jako sociální síť, může posloužit také jen pro osobní potřeby uživatelů. Zkrátka aplikace Goodreads je jednou z těch, která nás pomocí sociální sítě může od této sítě na chvíli „odlepit“ a jít si přečíst doporučenou knihu.

Zdroje:
Jenkins, H. (2006). Convergence culture: Where old and new media collide. NYU press.
Lévy, P. (1997). Collective intelligence. Plenum/Harper Collins.

Markéta K.



No comments:

Post a Comment