Saturday, November 19, 2016

Mikulka: Brýle od Snapchatu – stejný fail jako Google Glass?

Brýle od Snapchatu – stejný fail jako Google Glass?

V září tohoto roku médii proběhla zpráva o chystaném prvním gadetovém zařízení od společnosti Snap Inc., provozovatele aplikace Snapchat. Brýle, které umožní natáčet 10 sekundová videa a které lze následně publikovat právě na Snapchat, s sebou přinesla řadu rozporuplných reakcí a připomněla neúspěšný projekt Glass od společnosti Google. Přinesou brýle od Snapchatu změnu nebo se jedná o střelu mimo?


Vraťme se ale na úplný začátek a podívejme se na to, co Snapchat vůbec je a co reprezentuje. Sociální síť, která je dostupná pouze z chytrých telefonů (platformy iOS a Android), byla spuštěna v červenci 2011 (ještě pod starým jménem Picaboo). Stojí za ní studenti Stanfordovy univerzity v čele s Evanem Spiegelem, který přišel s nápadem na aplikaci na pořizování selfie, které by se po chvilce sami vymazaly. Právě onen koncept mizejícího obsahu byl především ze začátku součástí mnohých debat i kritik, obviňujících aplikaci za podněcování a zjednodušování sextingu.


Toto stigma se však Snapchatu podařilo překonat a dnes se už mnohem více hovoří o jeho přínosech. Pro Snapchat jako aplikaci je nejdůležitější autenticita. Snapchat není Instagram, kde by se posílali ty nejkrásnější fotky s těmi nejkrásnějšími úpravami. Snapchat je syrový a pokud jde o nějaké úpravy, jsou většinou hravé povahy. A přesně takový Snapchat je – hravý. I proto ho lidé nad 30 neumějí používat na první dobrou, i proto se jedná o sociální síť s největším aktivním zastoupením mladých lidí. I tuto škatulku však Snapchat postupně překonová (na Snapchatu je mimochodem už 16 hlavních představitelů státu). Se 150 milionovou základnou uživatelů, která denně pošle 9 000 fotek (tzv. snapů) každou sekundu a která denně udělá 10 miliard zhlédnutí videí, se aplikace řadí mezi ty nejpoužívanější sociální sítě. Zakladatel a CEO Evan Spiegel ale toto označení používá nerad a říká, že Snapchat je především komunikační aplikace s velkou dávkou zábavy okolo. Snapchat je podle něj alternativa právě k sociálním sítím jako Instagram nebo Facebook, kde si uživatelé pěstují jakousi online personu, kterou ale vlastně ve skutečnosti nejsou. Na uživatele je tak mnohem nižší nárok na to být „dokonalý“.

Autenticita a časové omezení publikovaných příspěvků jsou pak právě jedny z nejdůležitějších částí, které dělají Snapchat tím, čím je. Fotky a videa, která si mohou uživatelé, kterým je někdo jiný pošle, prohlédnout maximálně na 10 sekund, přichází totiž po překonání prvotního šoku (proč fotit něco, co zmizí?) s asi nejlepším napodobením toho, jak fungujeme v reálném světě my sami, jak interagujeme s naším okolím a přáteli. Snapchatu se podařilo napodobit konverzaci a začít komunikovat vizuálně. Stejně jako u konverzace, pamatujeme si, že proběhla, ale nemáme z ní žádný dokonalý záznam. Snapchat není o kumulaci fotek, které definují, kdo jsme, ale o okamžitém sdílení právě prožívaných věcí a toho, kým jsme v tu chvíli.

A tím se právě dostáváme k novému a prvnímu hardwarovému produktu od společnosti Snap Inc., kterým jsou brýle Spectacles. Ty v sobě mají zasazenou drobnou kamerku, která umožňuje nahrávat krátká videa (drží se Snapchat filozofie a video nemůže být delší 10 sekund). Spiegel o Spectacles mluví skromně jako o hračce, kterou si s sebou vezmete na grilování nebo na koncert. Výhodou brýlí je, že natáčíte video ze svého pohledu (tzv. POV, point of view), tedy kam se koukáte, to je v záběru. V tomto směru se opět Snapchat drží svého hledání autenticity. Další výhodou je, že nemusíte vytahovat telefon, ale moment, který chcete zaznamenat, si dál nerušeně užíváte.
Brýlí, které umějí natáčet video, už na trhu bylo dost, o žádných z nich se ale nedá referovat jako o nějakém hitu či fenoménu. Jestli Snapchat se svými Spectacles způsobí změnu se dozvíme už v následujících týdnech, protože před pár dny se brýle začaly prodávat. Nebyl by to ale Snapchat, kdyby šel tradiční zaběhnutou formou distribuce. Snapchat má ve svém DNA zakódovanou hravost, proto tak přišel se speciálním automatem, který je na 24 hodin umístěn na speciální místo. Zákazníci si vyberou jednu ze 3 barev, přiloží kartu a automat jim vydá brýle, které jsou předem nabité (jedna z filozofií Steva Jobse, kterou Spiegel, který ho veřejně obdivuje, úspěšně využil – protože mladí chtějí mít možnost brýle používat stejně jako Snapchat – okamžitě). Brýle stojí 130 dolarů (3 300 Kč) a stojí se na ně přímo obrovská fronta. Pořídit se dají momentálně i na aukčním portále eBay.com, kde ale jeden pár přijde až na 2 300 dolarů (62 000 korun). 



To, co se Snapchatu povedlo, co Google nedokázal, je jejich atraktivní design. Mladí, na které jsou brýle převážně namířené, vypadají dobře, jsou stylové a i za pár let budou stále vypadat moderně. Nemají přehnaně komplikovaných funkcí, prostě jen nahrávají video. A kdo to dělá, vypadá u toho dobře. Z prvních vln prodejů však ještě nepůjde určit, jestli budou hitem. V současné chvíli se zatím tak jeví, ale u launche nových produktů se tak nedá  přesně předvídat. Zatím po Spectacles sáhli nadšenci moderních technologií, kteří nyní musí v inovačním adaptačním cyklu dokázat, že se tento produkt může zhoupnout do jiné fáze než „inovátoři“ a „časní osvojitelé“.

Za zmínku ještě stojí, že kamera v brýlích natáčí v úhlu 115° a uživatelům umožňuje video, které natáčí, následně promítat jak vertikálně, tak horizontálně. Právě Snapchat je průkopníkem vertikálního videa (pro který založil vlastní reklamní systém i agenturu). Všichni jsme totiž zvyklí držet telefon ve vertikální poloze a Snapchat, který jde po autenticitě a jednoduchosti, si toho byl velmi dobře vědom a založil – jak už to umí – nový trend. Před 2 týdny se v Praze dokonce konal první festival vertikálních videí Verti Films. Mnoho promítaných videí pak bylo právě ze Snapchatu.

via GIPHY

Na mysl ještě vyvstává otázka, jestli takové zařízení jako Spectacles může pomoci Snapchatu v udržení se na trhu. Po srpnovém uvedení Instagram Stories (okopírovaný Snapchat) údajně klesl počet aktivních uživatelů Snapchatu. Jedná se však zatím o krátkou dobu na detailní analýzu a může jít jen o drobný výkyv. Spectacles nejsou hlavním tahákem, kvůli kterému by masy uživatelů opouštěli jiné sociální sítě, jedná se spíše o doplněk pro současné nadšené uživatele, kteří chtějí svoje snapy posunout někam dál. Přesto se na tomto příkladu dá dobře vypozorovat jedna věc – Snapchat chápe současné potřeby a smýšlení mladých, kteří budou (pokud tomu tak ještě u některých nění) v budoucnu disponovat velkou kupní silou. Nejen že tyto potřeby chápe, ale zároveň pomáhá udávat jejich tempo. Současná generace prahne po vizuální kultuře, kterou Snapchat nejen svými Spectacles podporuje. A už nyní je jasné, že i pokud by Spectacles byly propadák, rozhodně se nejedná o poslední hardwarový kousek od této společnosti.



No comments:

Post a Comment