Tuesday, April 19, 2011

Petite Prague: Bezedná studna informací pro přežití ve Francii

Česko-slovenská internetová komunita Petite Prague (česky Malá Praha) existuje už devět let, přesto toho o ní na internetu najdete jen málo. Nemá totiž vlastní webové stránky a jméno jejího zakladatele nikde nefiguruje. I tak ji využívá stále více lidí. Umožňuje totiž Čechům a Slovákům, kteří žijí ve Francii, sdílet informace, předávat si rady a zvát se vzájemně na nejrůznější akce. Stále častěji se mezi uživateli profilují i samotní Francouzi nebo lidé, kteří se do Francie chystají jen na dovolenou. Podle posledních údajů využívá Petite Prague okolo 2000 uživatelů, ve skutečnosti jich ale může být mnohem více.


Jak Petite Prague funguje?

Vstup do komunity Petite Prague je velmi jednoduchý. Stačí se registrovat na portálu Colisee.org, který slouží Výboru pro solidární vztahy s východní Evropou, na něm jsou registrované i komunity dalších států. V praxi to znamená poslat ze svého soukromého e-mailu prázdnou zprávu na adresu: petiteprague-subscribe@yahoogroupes.fr. Nový uživatel obdrží okamžitě potvrzovací e-mail a do schránky mu poté začnou chodit veškeré zprávy od všech členů komunity. Stejně snadné je odhlášení, stačí jen poslat prázdnou zprávu na: petiteprague-unsubscribe@yahoogroupes.fr.


Kolektivní inteligence a produsage v praxi

V Petite Prague vytvářejí informace uživatelé pro uživatele. Nejčastěji rozesílají tzv. inzertní e-maily. V komunitě si tak celkem snadno najdete podnájem, koupíte levně francouzské simkarty a za málo peněz se dopravíte domů do Čech – lidé, kteří se dopravují osobními auty, totiž velmi často nabízejí za menší poplatek spolujízdu. Samozřejmě tu seženete i pracovní nabídky. Lidé zde řeší také byrokratické kroky, které je nutné absolvovat po příjezdu do země. Získat se tu dají třeba předlohy překladů nejrůznějších osobních dokumentů. Časté jsou také dotazy na lékařskou péči a pojištění. Výjimkou nejsou ani pozvánky na výstavy českých a slovenských umělců, případně tipy na dobré kavárny a restaurace. Lehce úsměvně mohou působit i tipy na to, kde ve Francii sehnat mouku na knedlíky, případně jak si obstarat suroviny na pořádný guláš. Každý uživatel může rozesílat své rady a zároveň své dotazy, téměř každý tu tedy participuje na vytváření obsahu. Petite Prague tak představuje jasný příklad tzv. produsage.

Měsíčně přistane ve schránce každého uživatele mezi 120 a 130 e-maily, záleží na období. Například v létě a v prosinci je zpráv výrazně méně kvůli odjezdům na dovolené a kvůli vánočním svátkům. V komunitě Petite Prague neexistuje žádný stabilní tým, který by na e-maily v těchto slabších obdobích reagoval.


Zdroj informací pro novináře

Komunita Petite Prague už několikrát prokázala svou informační užitečnost i v krizových situacích. Například v červnu 2009, kdy se zřítil do Atlantiku Airbus společnosti Air France, lidé v Paříži, kteří byli na letišti CDG, posílali e-maily o tom, jak vypadá tamní situace. Masová média v tu chvíli žádné přesnější zprávy neposkytovala. V tomtéž roce se v komunitě živě diskutovalo o půlroční stávce vysokých škol – ta zasáhla řadu českých a slovenských studentů, kteří se v tu dobu vypravili na francouzské univerzity. V Čechách se o ní téměř neinformovalo a situaci opět dobře mapovaly e-maily Petite Prague. Není tedy divu, že ji jako zdroj informací využívá řada českých novinářů. V minulosti se tu objevily prosby i zprávy od reportérů České televize, Českého rozhlasu, ČTK, Rádia Impuls nebo redaktorů francouzských televizí France 2 a France 3 i tiskové agentury AFP.


Pravda podle Doctorowa: Zahlcování zbytečnostmi

Komunita Petite Prague sice nabízí zdarma řadu užitečných informací, má však jednu vážnou vadu. Stejně jako ji uživatelé udržují při životě, tak ji na druhou stranu výrazně poškozují. Zásadním problémem je například to, že uživatelé nečtou. V každém e-mailu, který je Malopražany odeslán, je na konci návod k odhlášení z komunity – přesto měsíčně přijde několik zpráv, ve kterých se některý z uživatelů na tuto informaci dotazuje. Někteří uživatelé z komunity také potvrzují tvrzení Coryho Doctorowa, že lidé jsou při vytváření obsahů líní. Často dochází k situaci, kdy komunitě přijde e-mail s nabídkou podnájmu – chybí zde ale zásadní informace: kde se byt nachází, kolik bude podnájem stát, jak je byt velký apod. Komunitu pak logicky začnou bombardovat nejprve dotazy na tyto chybějící informace a vzápětí veškeré „doplňující“ e-maily od uživatele, který inzerát poslal. Bohužel v tuto chvíli neexistuje žádný filtr, kde by bylo možné nastavit si například zasílání jen zpráv s tematikou, která uživatele komunity zajímá. Lidé si tedy po čase zpravidla zakládají raději sekundární e-mailové schránky, kam si desítky zpráv z Petite Prague nechávají posílat.


Co bude dál?

E-mailová komunikace se může uživatelům internetu v éře sociálních sítí zdát zastaralá. S tím lze samozřejmě souhlasit. Pravda je ale taková, že komunitě Petite Prague se zatím přesun do jiného místa internetu příliš nedaří. Pařížský zpravodaj ČTK Remy Vlachos vytvořil komunitě například stránku na sociální síti Facebook. Ta má ovšem zatím jen 668 členů a odezvy na dotazy lidí jsou tu téměř nulové. Petite Prague by pomohl i samostatný portál, kde by se zvýšilo povědomí o její existenci. To by ovšem vyžadovalo už zcela jinou strukturu práce. V tuto chvíli je
tedy e-mail vítězem nad vším.

8 comments:

  1. Ahoj všem,
    už několik měsíců hledám ubytování v Paříži a stále marně. Jedu tam studovat od konce ledna do června. Kdybyste někdo náhodou věděl o nějakém spolubydlení, budu moc ráda!
    Magda

    ReplyDelete
  2. prosim vas hladam ubytovanie v paríži od oktobra (1osoba)do decembra(cca) viete mi poradiť?
    dakujem
    janjuhaniak@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Dobrý deň prajem,
    Do Paríža odchádzam na budúci týždeň na tri mesiace do polky septembra..hľadám si robotu na privyrobenie,v hoteli a pod..
    Ak by ste mi vedeli poradiť bola by som veľmi vďačná :-)
    Ďakujem
    Veronika
    veronika.zeleiova@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Je suis à la recherche pour le travail dans la reconstruction des appartements et maisons en France, Paris et ses environs.
    J'ai beaucoup de gens qui ont l'habitude de le faire. Nous faisons des plaques de plâtre, eau, déchets,
    meubles, métal, travaillant tout en fonction de vos souhaits
    Contakt Lubomir +421903651371

    ReplyDelete
  5. Dobrý deň,
    hľadám prácu pri rekonštrukcii bytov a domov vo Francúzsku - Paríž
    a okolie.Mám partiu ľudí, ktorý sú zvyknutý robiť.
    Robíme sadrokartón, vodu, odpady,nábytok,
    kovovýrobu všetko podľa vaších predstáv
    kontakt Lubos +421903651371

    ReplyDelete
  6. Ahoj ponúkam svoje praktické skúsenosti. Mám partiu ľudí, ktorí sú zvyknutí pracovať v zahraničí. Prevádzame rekonštrukčné práce pri úprave bytov a domov v Paríži a okolí. Robíme sadrokartón, vodu, elktro, odpady, kúrenie, klimatizáciu, záhradné práce, výrobu nábytku a zákazkovú kovovýrobu.
    Kontakt +421903651371, lubomir@majcher.sk

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Dobrý den,
    mám jednu prosbu - hledám někoho, kdo se v blízké době chystá do Versailles nebo do těchto míst kolem a je nejlépe autem (pro snadnost a praktičnost dopravy). Mám v hotelu k vyzvednutí boty a sama se tam v blízké době nevrátím:/ Pokud má někdo tímto směrem cestu, byl by ochoten mi pomoci? Samozřejmě platím výdaje na cestu atd. Ozvěte se, moc děkuji!
    Dominika Fredová, e-mail: Dominika90@seznam.cz

    ReplyDelete