Tuesday, April 26, 2011

Poznejte ,,Matku"

Seriál How I met your mother (Jak jsem poznal vaši matku) je mnohými považován za nástupce slavnějšího sitcomu Friends (Přátelé). V obou případech děj vypráví o partě přátel z New Yorku. Někteří zatvrzelí fanoušci Rachel, Phoebe, Monicy, Chandlera, Joyeho a Rosse považují HIMYM za pohou nápodobu a nikdy tomuto seriálu na chuť nepřišli. Přesto se i z How I met your mother stala velmi rychle kultovní záležitost. Já osobně se řadím také spíše mezi milovníky ,,Matky", a to zejména díky velkému množství vtipných hlášek, které jsou zkrátka ,,legendární".




HIMYM v kostce


How I met your mother je americký seriál televize CBS. Děj se točí okolo čtyř hlavních postav: Teda, Robin, Marshalla a Lily. Ted v roce 2030 vypráví svým dvěma dětem, jak poznal jejich matku. Příběh začíná v roce 2005, kdy je Ted svobodný, sedmadvacetiletý architekt. Bydlí se svými nejlepšími kamarády z vysoké školy Marshallem a Lily. V momentě, kdy se Marshall a Lily zasnoubí, začíná Ted také pomýšlet na ženění a rozhodne se hledat pravou lásku. Poznává reportérku Robin, no níž se zamiluje. Ti dva spolu prožijí krátký vztah, ale v průběhu seriálu se z těchto dvou stanou ,,pouze" dobří přátelé. Do čtveřice kamarádů patří ještě Barney, zřejmě nejpopulárnější postava z celého seriálu. Barney je nenapravitelný sukničkář, který se vždy obléká do stylových obleků. (Jedna z jeho nejslavnějších hlášek zní: ,,Suit up!"). Má rád kouzla, píše svůj blog a řídí se knihou Bro Code obsahující jeho vlastní pravidla. Barneyho postava vždy disponuje dostatkem tipů na ,,balení" žen. Tvůrci seriálu si celkově potrpí na humor se sexuálním podtextem.



HIMYM jako příklad transmédií

V případě How I met your mother můžeme v mnoha případech vypozorovat koncept transmédií. Jak už bylo řečeno, postava Barneyho si vede svůj vlastní blog. Fanoušci seriálu ovšem mohou tento Barneyho blog skutečně navštívit. Obsahuje pravidelně aktualizovaná moudra a rady, které přímo navazují na dění v seriálu. Kromě toho se objevila také knižní podoba slavného Barneyho Bro Code. V českých knihkupectvím se prodává pod názvem Borcův Kodex.

V jedné z epizod je odhalena minulost reportérky Robin z doby, kdy ještě žila v Kanadě. Ukáže se, že byla tamní teenagerovskou pop star a vystupovala po pseudonymem Robin Sparkles. Na MySpace můžeme najít oficiální stránky této fiktivní zpěvačky (www.myspace.com/robinsparkles) a podívat se na její videoklipy. Ty se objevily i v seriálu.

Za zmínku stojí také dnes již nefunkční stránka slapcountdown.com, která odpočítávala čas do facky, kterou udělí Marshall Barneymu. Právě ,,nafackování" bylo obsahem sázky těchto dvou postav ve druhé sérii.

K seriálu pak existují dvě oficiální stránky. Jedny na webu CBS a druhé na MySpace, které tvoří samotní tvůrci HIMYM. Zde najdeme, mimo jiné, spoustu materiálů dpolňujících samotný sitcom. Například Barneyho varování před svatbou (www.myspace.com/howimetyourmother/blog/264520962) nebo ubrousek, na nějž Lily sepsala 50 důvodů proč mít sex (www.myspace.com/howimetyourmother/blog/450851665).

Na MySpace stránkách samozřejmě nechybí ani prostor pro komentáře, což do jisté míry naplňuje koncept produsage. Prvky produsage modelu najdeme i na oficiálním webu CBS, kde uživatelé přidávají příspěvky na téma Who is the mother?

Tvůrci seriálu velmi rádi odkazují na jiná díla populární kultury. Najdeme zde parodii na Top Gun, Sedm či kriminální seriály. Jeden díl je dokonce založen na frázi ,,I'm too old for this stuff", která pochází od postavy seržanta Murtaugha z legendárního čtyřdílného akčního filmu Smrtonosná zbraň.

V současnosti je natočených šest sérií HIMYM. Dle dosavadních informací si televize CBS objednala ještě další dvě řady. Čeští fanoušci se mohou podrobné informace o seriálu dozvědět na stránkách http://www.himym.cz/.







Kateřina Poláková


No comments:

Post a Comment