Saturday, April 23, 2011

Ať Síla provází transmédia

Filmovou heptalogii George Lucase Star Wars jistě znáte (kolik z vás napsalo do sčítacího listu, že je Jedi?). A je jedno, zda světelné meče, všeobjímající Sílu a Anakina Skywalkera, máte rádi, či úporně nenávidíte, jedno jim musíte přiznat-je to jedna z nejpropracovanějších ság dnešní doby (obzvlášť, co se mediální stránky týče)

Když v roce 1977 vešel do kin první díl původní trilogie Star Wars-dodatečně opatřen podnázvem Nová naděje, nikdo neočekával, jaký humbuk se kolem této sci-fi série strhne. Když v roce 1999 vešel do kin první díl nové trilogie Skrytá hrozba, už to bylo se vší slávou a příslovečnou omáčkou. Star Wars nezůstaly jen na filmových plátnech a útočí na nás takřka odkudkoliv.

A jejich ofenziva stále sílí.

Zajímá vás, jaká další dobrodružství si vaši oblíbení (či neoblíbení) hrdinové prožili? Chcete poznat nové postavy ságy, které se na plátnech jen mihly? Chcete se aspoň na monitoru stát rytířem Jedi a máchat kolem sebe světelným mečem? Nebo se prostě jen chcete ponořit do gigantického exotického světa George Lucase?
Jakékoliv vaše přání bude splněno!

Mnoho knih a ještě více komiksů...

Omezit tak bohatý svět (tedy - tisíce světů velmi vzdálené galaxie) na pouhých šest filmů by asi byla škoda. Ještě, že George Lucas a jeho parta mají k dispozici mnohem širší množství médií, skrz která nám mohou bohatě zásobit střepy a střípky příběhů ze světů Star Wars. Pojďme tedy objevit kouzlo transmediálního vyprávění - vyprávění, které je podáváno napříč několika médii.

Jen na poli literatury vyšly desítky, ne-li stovky svazků, které vyprávějí příběhy snad všech postav starwarsovské mytologie. Stačí si jen vybrat! Nezáleží, zda se kloníte ke světlé či temné straně Síly - knížky nestranní padouchům ani hrdinům a vy se můžete dočíst, jak probíhal trénink sithského učedníka Darth Maula (Darth Maul: The Shadow Hunter), jak se z Boby Fetta stal nejobávanější nájemný lovec galaxie (Této postavě je věnována celá série – The Boba Fett Series), či jak Han Solo neuspěl jako pašerák a zadlužil se Jabbovi the Hutt (The Han Solo Trilogy: The Paradise Snare, The Hutt Gambit, Rebel Dawn). Schválně, podívejte se na www.wikipedia.org/wiki/List_of_Star_Wars_books a uvidíte sami. A kdoví, třeba vás bude zajímat, jak Luke Skywalker neměl ani po pádu Impéria klid.

Dalším těžkým kalibrem, který na vás Star Wars vytasí, jsou komiksy, kterých jsou skutečně stovky a pod nimiž je dohromady podepsáno na 125 autorů (!). A je-li tematika knižních sérií bohatá, pak tyto komiksy splní i vaše nejdivočejší sny. Ani byste nevěřili, že tolik postav a světů vůbec může existovat, i když se jedná o příběh z jedné „velmi vzdálené galaxie“. Mnoho komiksů pojednává o profláklých hrdinech z nové i staré trilogie, většina ovšem dává prostor postavám vedlejším podobně jako knížky.

A jsme u toho! Díky transmédiím může George svým žíznivým fandům podat mnohem víc, než se vešlo do dvou trilogií. Může jim podat celý příslovečný ledovec, jehož špičku nám ukázal na filmovém plátně.

Zalíbila se vám na plátně nějaká postava, která se ale filmem jen mihla, či ji George nechal rychle zabít? Pak jej neposílejte do hlubin Kashyyyku (starwarsovská alternativa „táhnout k čertu“), nýbrž si přečtěte komiks, kde vaše oblíbená figuruje na hlavním místě!

Zaujala vás rytířka řádu Jedi modré pleti s čímsi jako dvěma chapadly na hlavě? Pak je komiks Jedi: Aayla Secura kreslený přímo pro vás!

Wikipedia mapuje i komiksy Star Wars až s fanatickou precizností Komiksáka ze Simpsonů, takže neváhejte a přesvědčte se sami, co vše je možné vymyslet a na čem lze vydělat: www.wikipedia.org/List_of_Star_Wars_comic_books.

Nepatříte-li mezi fanoušky čtení, nevěšte hlavu a čtěte pozorně dále!

...A ještě více seriálu...

V roce 2008 spatřil světlo světa animovaný 3D seriál Star Wars: The Clone Wars. Prozatím vyšly 4 série obnášející celkem 66 dílů, které mapují příběhy Obi-Wana Kenobiho a Anakina Skywalkera v časech klonových válek-tedy mezi druhou a třetí epizodou nové trilogie.

Seriál vychází pod záštitou George Lucase, který podle vlastních slov plánuje více než 100 epizod. V seriálu The Clone Wars se divák setkává se starými známými i zcela novými více či méně sympatickými postavami, ale to hlavní jsou opět nové příběhy a nové světy. Pro fanoušky ságy je seriál pastvou pro oči, což dokazuje i statistika: The Clone Wars se staly nejsledovanějším premiérově vysílaným seriálem televize Cartoon Network a byl oceněn i kritiky. George Lucas si tedy může mnout ruce. Takže, fandíte-li Star Wars a seriál jste ještě neviděli, vezměte popcorn a nabažte se, co jen hrdlo ráčí: http://starwars.com/theclonewars/guide/episode001.html


...A nejvíce her

Jednou z nejpodstatnějších mediálních složek molochu jménem Star Wars jsou bezesporu počítačové a konzolové hry. Kde jinde se z vás rychleji stane pravý mistr Jedi (sčítací listy pomiňme), povstalec střílející imperiální stormtroopery, či jiný hrdina bez bázně a hany?

Oficiální vývojářská dílna Lucasarts si tohoto faktu je jistě vědoma. I proto asi vydala několik desítek her (jen ke každé ze šesti epizod vyšlo cca 2 až 8 her). Chcete se stát republikovým pilotem a sundat pár „sepíků“ (familiární označení droidů, které používají Separatisté)? Nebo se chcete se vydat na dráhu učedníka Jedi (a případně se cestou přiklonit k temné straně Síly)?

Asi nejznámější herní sérií Star Wars je série Jedi Knight (1995-2003), čítající 4 hry a jeden dodatek. Velkou popularitu si rovněž vydobyly dva díly hry Star Wars: Battlefront (2004-2005) či série adventur Lego Star Wars (2005-2011). Posledním esem, které Lucasarts vytáhlo z z rukávu, je dvoudílná série The Force Unleashed (2008 a 2010), kde se konečně můžete vtělit do představitele temné strany síly (učedníka samotného Darth Vadera) a napáchat nějaké to zlo. Mezi Star Wars hrami nechybí ale ani závody, simulátory letu ve vesmíru, či strategie. Hraní po síti je samotnou kapitolou - série Jedi Knight svého času byla mezi internetovými hráči velmi populární.

www.wikipedia.org/wiki/List_of_Star_Wars_video_games.

George Lucas je tedy nejen schopný režisér, ale ještě schopnější byznysmen. Rychle přišel na to, co jeho fanoušci chtějí a na čem na oplátku jemu dají vydělat. Servíruje jim tedy svůj exotický (až psychedelický) svět všemi myslitelnými kanály.

A jde ještě o krok dál:

Na oficiálních stránkách www.starwars.com je věnován prostor i fanouškům, kteří se mohou pochlubit vlastní tvorbou, ať již se jedná o jejich vlastní postavy, či jestli rozvíjí osudy již známých hrdinů - http://starwars.com/fans/downloads. Fanfikce a celý koncept produsage je pro tvoření světa Star Wars také velice důležitý.

Fanoušci Star Wars tedy rozhodně nejsou šizeni. Právě naopak! A mohou jen blahořečit Lucasovi, že rychle poznal Sílu nových médií.


No comments:

Post a Comment