Friday, April 15, 2011

Varricova mužná hruď: fan art DRAGON AGE II

Tvůrčí komunita kolem fikčního světa Dragon Age se baví různými způsoby. Její produžívací kratochvíle můžeme rozdělit jednoduše - chronologicky: a) před a b) po vydání hry. Do první kategorie patří především fan art, fan fiction a další podobné umělecké artefakty, do té druhé patří navíc ještě různé mody, ať už vizuální nebo technické.

Z jednoduchého dělení je jasné, že fan art ve velké míře vzniká jako kreativní způsob krácení času před vydáním hry. Fan art samozřejmě vzniká i po vydání hry, to už ho pak ale doplňují další výtvory, které dříve logicky vzniknout nemohly (např. fan fiction reinterpretující určité události ze hry).

Fan art ke hře Dragon Age II se většinou soustřeďuje kolem hlavních postav a vystavován je na jim věnovaných stránkách na fórech BioWare Social Network, v oddělení fóra pro výtvory fanoušků a pak jednotlivě na blozích, osobních stránkách nebo na deviantart. V případě DA2 jde o ústředních sedm hrdinů:

  • hráčův avatar - Hawke či lady Hawke
  • léčitel posedlý duchem pomsty - Anders
  • zásadová bojovnice a ochránkyně - Aveline
  • bývalý otrok a nerudný bojovník - Fenris
  • exotická pirátka bez kalhot - Isabela
  • roztržitá elfí kouzelnice - Merrill
  • trpasličí vypravěč s odhalenou hrudí - Varric

Krátké charakteristiky jsem u jednotlivých postav uvedla záměrně - částečně vystihují duch postav, tak jak je zobrazován arutory fan artu . Fan art se často soustředí na jeden výrazný aspekt postavy, který uznává celá komunita, a karikuje ho. Tak se třeba odhalená, chlupatá hruď trpaslíka Varrica stává tématem řady obrázků, kreslených vtipů a komiksových stripů. U Varrica se také často objevuje motiv nekanonického vztahu s lady Hawke (v DA2 tyto dvě postavy nemohou navázat milostný vztah), který se však do určité míry stává fanonem a šíří se mezi autory fan artu i fan fiction.

Sociální aspekty fan artu

Nejpopulárnější postavou je, alepsoň podle počtu stránek a příspěvků na fórech, jednoznačně Varric, který na třech oddělených diskuzních vláknech nasbíral už víc než 700 stran. Jeho vlákna jsou navíc velmi přehledně vedena a umožňují snadnou orientaci i ve velkém množství různých fan artů. Mezi nejplodnější a nejzajímavější autor(k)y jeho fan artů patří pseudocognition a aimo.


Na jejich práci je možné ilustrovat určité aspekty tvorby fan artu. Pseudocognition v popisku pod jednou koláží z fan artů DA2 říká: "Miluju Dragon Age, BioWare a BSN (BioWare Social Network, pozn. autorky). Zažiju tam spoustu zábavy. Seznámila jsem se tam s řadou dobrých kamarádů a když mě požádají o obrázek, tak je neodmítnu a ve volném čase něco namaluju."

Z citátu autorky je zřejmé, jak funguje kolektivní inteligence, která se podílí na tvorbě fan artu. Diskutující většina často navrhuje různá témata pro aktivní uměleckou menšinu. Viz např. diskuse u vlákna Dolm's fan art, kde uživatel Malevolance65 píše: "Měl bys udělat jeden obrázek s Merrill, jak to tady už někdo navrhoval. Správně by to zapadlo do tvého pojetí." Autor Dolmheon nakonec vyšel přáním vstříc a obrázek namaloval.


Facebooková stránka Dragon Age - vrchol fan artu?

Na oficiální facebookové stránce Dragon Age najdete různý fan art, který vybírá a zveřejňuje správce. Jak jeho výběr vnímají autoři a komunita? Diskuse na facebookové stránce a na oficiálních fórech BioWare se velmi liší - na Facebooku je víc povrchní, často také agresivnější a útočnější. Od samotného fan artu se většinou brzo obrací k postavě na něm vyobrazené. Přesto jsou komentáře týkající se přímo uměleckého výtvoru často pochvalné.

Autoři si váží toho, že jejich dílo bylo vybráno na oficiální stránku, viz obrázek Fan Art: Dragon Age II (Lady Hawke) od Diwy Fernandez a její komentář: "Opravdu jsem poctěna, že Dragon Age vybral můj fan art. Nemohla jsem tomu uvěřit, když mi to kamarád oznámil. Moc mě to potěšilo." Nebo další reakce od Bretta Barkleyho, jehož Hawke se také dostal na facebookovou stránku: "Ano, bylo to vzrušující. Jsem jednoznačně poctěn. To, že je můj obraz jakkoli spojený s BioWare, společností, kterou miluju od dob Star Wars Knights of the Old Republic, je víc než pocta."

Zveřejnění na facebookové stránce je do jisté míry prestižní. Členové komunity BSN ale musejí být trochu zklamáni kolísající kvalitou těchto vybraných fan artů a absencí skvělých autorek, jako jsou aimo nebo pseudocognition. Viz výrok Virginie Sloop Arcand: "Měli byste (samozřejmě s jejím svolením) uveřejnit obrázek Lady Hawke od aimo."


Fan art je rhizom

Vyznat se ve fan artu fikčního transmediálního světa Dragon Age je dost složité. Spoléhat se na oficiální facebookovou stránku ignorující významné autory nelze a hledání jednotlivých obrázků na BSN (popř. na jednotlivých účtech na deviantartu) je náročné a rhizomatické. Abych parafrázovala Deleuze a Guattariho: Žádný obtisk, krysy lezou přes sebe, fan arty se ztrácejí a zase vynořují a mapu je potřeba aktualizovat.

Veronika Veselá

Autoři vybraného fanartu (odshora): aimo, pseudocognition, dolm, pseudocognition

No comments:

Post a Comment