Sunday, April 24, 2011

Hledám spolucestovatele, zn. kamkoliv

Lákají vás daleké exotické země či například krásná, ale poněkud drsná antarktická příroda? Toužíte už dlouho projet křížem krážem Evropu a konečně prozkoumat všechny krásy naší vlasti? Nebo možná rovnou podniknout cestu kolem světa? Jste cestovatelé tělem i duší, ale zrovna nevíte, kam a s kým vyrazit? Pomocnou ruku vám může nabídnout cestovatelský portál HedvabnaStezka.cz.






Hedvábná stezka – cestování jako na dlani

Důvody, proč vyhledat právě tento portál, mohou být různé. Například se zde dozvíte, jaké vůbec existují možnosti cestování. Pokud plánujete vycestovat do zahraničí, naleznete mnoho užitečných rad a informací shromážděných na jednom místě, takže budete maximálně připraveni, ať už se bude jednat o jednu z mnoha vašich cest, nebo o cestu, kterou si chcete splnit svůj sen či zažít dobrodružství. Na své si mohou přijít i ti, kteří již někde v cizině byli a prahnou se o své nezapomenutelné zážitky podělit s ostatními, nebo také lidé, kteří si jen chtějí přečíst něco zajímavého o konkrétní zemi.

Portál je největší cestovatelskou galerií na českém internetu. Byl založen v roce 2006. Svým názvem odkazuje na starověkou trasu vedoucí napříč Asií, která je dodnes symbolem cestování a objevování nových míst. Mezi jeho poslání a cíle patří mimo jiné „finančně podporovat a propagovat projekty českých cestovatelů, dobrodruhů a horolezců, jejich expedice, knihy, filmy, výstavy, přednášky, výzkum a další“ [1]. Portál provozují cestovatelé pro cestovatele, což však nemusí nutně znamenat, že se zde sdružují pouze profesionálové, naopak je složení vcelku pestré – najdeme jak cestovatele známé, tak i docela neznámé, zkušené, ale stejně tak i úplně začínající. Všechny však spojuje vášeň pro poznávání cizích krajin.



Kolektivní inteligence – inteligentní cestování

HedvabnaStezka.cz funguje na principu kolektivní inteligence, kdy dochází ke shromažďování informací, které se všemožně týkají cestování. K dnešnímu dni má na tomto portálu registraci asi 140 cestovatelů, přičemž možnost vytvořit si svůj profil má každý, koho tato problematika zajímá. Registrovaní cestovatelé (uživatelé) mohou svými znalostmi a zkušenostmi přispívat různým způsobem. Jedním z nich je psaní cestopisů. Příspěvky jsou rozděleny do sekcí podle několika témat – např. na vodě a pod ní, cyklo-cestování, v pralese, zajímavé a vtipné historky z cest nebo etnokuchyně, kde se můžete dozvědět třeba o jemenské kuchyni, pochoutkách z cukrové palmy nebo jak si vytvořit sushi v ešusu. Spoustu dalších informací ohledně základních faktů, historii, počasí, zvycích atd. lze najít i v on-line průvodci, stačí jen kliknout na určitý kontinent a zemi na mapě světa.

Jako velmi užitečné se jeví také rady na cestu, díky kterým je možné se v zahraničí vyhnout řadě nepříjemnostem. Jedná se hlavně o praktické rady týkající se peněz (spropitné, bakšiš, smlouvání), zdraví (očkování a prevence, vypořádání se s nadmořskou výškou, filtrování pitné vody), víza nebo práce, dobrovolné činnosti a života v zahraničí. Pokud člověk cestuje do země, kde se praktikuje odlišné náboženství, hodí se i rady, jak se v takové zemi chovat, zbytečně neprovokovat a třeba i rozpoznat, kdy jsou místní „jen“ nadmíru kontaktní, a kdy už dochází k sexuálnímu harašení. Podle mnoha zkušeností se určitě vyplatí mít také základní přehled o užívání či přechovávání drog, zvláště v případě, jestli je vybranou destinací Jižní Amerika, Afrika nebo Asie, pokud tedy vyloženě nechcete strávit zbytek života ve vězení. Na těchto místech si lze totiž drogy opatřit v podstatě na každém rohu a porušení zákonů se zde velmi přísně trestá (například Thajsko). V této sekci je proto několik příspěvků, které informují o tom, v jakých zemích je například legální/ilegální/ilegální, ale tolerovaná marihuana.



Přivez mi… a svez mě do…

Pro portál HedvabnaStezka.cz je typické i to, že se uživatelé (registrovaní i neregistrovaní) mohou aktivně podílet na jeho tvorbě, naplňuje tedy koncept produsage. V tomto rámci jsou zahrnuty hlavně velice živé diskuze na diskuzních fórech či vzájemné sdílení a hodnocení příspěvků a fotek. Své příznivce mezi uživateli má i aplikace blog, která sdružuje přes 480 aktivních bloggerů, nebo další kanál Facebook, kde se sdílejí odkazy různého cestovatelského ražení (výstavy, přednášky) nebo domlouvají srazy.

Kromě možného editování a klasických reakcí na cestopisy, rady na cesty nebo on-line průvodce, se můžeme setkat i s celkem neobvyklými diskusními sekcemi typu: přivez mi… (uživatel je například na druhé straně zeměkoule a snaží se sehnat někoho, kdo má cestu do stejných končin a eventuálně by mu tak mohl něco přivézt) nebo svez mě do… (princip, kdy uživatel nabízí/hledá volné místo v dopravním prostředku). Podle počtu příspěvků je velmi populární také bazar, jehož prostřednictvím je možné koupit/darovat/prodat nejrůznější věci, které se používají při cestování, ať už se jedná o mapy, vstupné, průvodce, letenky, oblečení a všelijaké náčiní, nebo třeba o auta, která cestovatelé užívali v zahraničí. Tento typ uživatelské participace dává portálu i určitý inzertní charakter.

Hledám spolucestovatele!

Mnoho uživatelů vyhledává tento portál nejen kvůli informacím o své cestě a cílové destinaci, ale i proto, že chtějí najít někoho, kdo by s nimi tuto cestu absolvoval. HedvabnaStezka.cz v tomto případě tedy slouží jako jakási seznamka přes společné cestování. Možná může tento způsob vypadat na první pohled poněkud nedůvěryhodně a možná i třeba složitě, ale opak se zdá být pravdou. Uživatelé se mezi sebou třeba už trochu znají, získávají tipy od jiných uživatelů nebo se spoléhají na to, že je s ostatními spojuje touha po cestování, takže doufají, že na jejich nabídku bude někdo seriózně reagovat. Na to, že se často vyráží na celkem dlouhou dobu a daleko za naše hranice, je proces hledání docela jednoduchý. Stačí jen do příslušné diskuse v sekci hledám spolucestovatele uvést své jméno (přezdívku), místo a datum a pak už jen čekat, zdali se někdo bude chtít přidat. HedvabnaStezka.cz tak může tímto způsobem najít stejně cestovatelsky spřízněné duše a třeba i spojit jejich další cesty.



[1]HedvabnaStezka.cz - cestovatelský portál [online]. 2007 [cit. 2011-04-24]. NAŠE POSLÁNÍ A CÍL, HedvabnaStezka.cz - cestovatelský portál. Dostupné z WWW: http://www.hedvabnastezka.cz/nase-poslani-a-cil.

No comments:

Post a Comment