Tuesday, April 26, 2011

Létám, létáš, létáme...

Když si nevíte rady, podíváte se na internetu. Na různých hobby-webech vám doporučí co uvařit, kam jet na dovolenou, jak vychovat děti, kde nakupovat atd. Ale co když se zajímáte o koupi letadla? Hledáte parťáka na přelet? Nebo potřebujete vědět, kde máte nejbližší letiště s vlekem? Stránek, které by nám pilotům pomohly, je na českém webu skutečně pomálu. Portál Skyfly.cz je čestnou výjimkou.


Na Skyfly.cz se dozvíte prakticky všechno, co je s leteckým sportem spojené. Jedná se o hutný sborník informací, tipů i odkazů týkajících se motorového a bezmotorového létání. Od polohy letišť ve vašem okolí, výrobců leteckého vybavení všech kategorií, leteckých škol, předpovědi počasí a letových terénů, po různé soutěže a srazy. Portál vznikl zhruba před jedenácti lety a ani dnes nemá ve své kategorii na českém webu konkurenci.

Aviatik nadšenec publikuje

A jak to tedy funguje? Skyfly.cz je typickým produktem fenoménu produsage, který lze volně vymezit jakožto „společné a průběžné vytváření a rozšiřování stávajícího obsahu za účelem dalšího vylepšení“[1]. Oproti původní představě, že obsah bude utvářen pouze tvůrci webu a ostatní uživatelé budou pouze komentovat, dnes tvůrci pouze zajišťují reklamu. Prostředí webu 2.0. totiž umožnilo přerod Skyfly.cz do podoby živého organismu, kde rozhraní tvůrce/uživatel zcela zaniká.

Nyní funguje Skyfly.cz dílem jako platforma pro inzerci – inzerenty se stávají však sami produseři - a dílem jako klasický hobby-web. Skyfly.cz disponuje osmadvaceti rubrikami, do kterých může každý produser volně přispívat a vkládat vlastní obsahy. Rubriky se ještě dělí podle kategorie leteckého sportu – paragliding, motorový paragliding, závěsné létání, závěsné létání motorové, ultralehké létání a ultralehké vrtulníky. Pod každou kategorií se tedy sdružuje jiná komunita a každá si vytváří své obsahy.

Mezi nejaktivněji se rozvíjející rubriky patří nejrůznější inzerce – piloti prodávají či poptávají padáky/letadla/přístroje, hledají spolucestující do auta na výlety. Nově funguje i klasická seznamka a adresář pilotů. Umístit můžete třeba tip na zajímavou událost, nahrát zajímavé fotografie například oblaků nebo se podělit o zážitky z vlastních přeletů.

Kolektivní piloti – více hlav více ví

Kromě možnosti, jak se uživatelsky realizovat, slouží portál jako souhrn určitých obecných poznatků o létání. Jednak zde nalezneme všechny atributy, které jsou k provozování leteckých sportů nutné – školy létání, letové terény, letiště, předpovědi počasí, letecké přístroje a výrobce letecké techniky – a jednak se tyto obecné poznatky neustále rozvíjejí díky vlastní přidané hodnotě, kterou vytváří sami piloti. Tyto poznatky můžeme shrnout pojmem francouzského filozofa Pierra Lévyho, kolektivní inteligence. Jedním z jenejmarkantnějších projevů je rubrika, která se věnuje nehodám. Ta poskytuje nekonečný prostor pro rozbor pilotních chyb a diskuze nad možnými řešeními situace s ostatními piloty.

Slepá cesta

Přes všechny možné pro, ale Skyfly.cz vykazuje problém s aktualizací dat, který by do budoucna mohl znamenat jeho konec. Oproti novým webům, kde obsah aktualizují sami uživatelé, leží v tomto případě veškerá aktivita na správci stránek. Tento způsob je velmi pomalý a málo efektivní. Na stránkách se vrší nefunkční hyperlinky, které tvoří důležitou součást některých odborných rubrik. Především o počasí či o letištích.

Stejně tak princip vkládání obsahu nepatří vzhledem ke stáří portálu mezi nejjednodušší. Je založen na principu webových formulářů nebo na emailu, který uživatel odesílá správci webu a ten jej na portál vkládá. Uživatel tak může vložit jen obsahy vyhovující formátu daného formuláře a větší kreativita je vyloučena. Způsob vkládání je vhodný maximálně pro jednoduché inzeráty. Pokud chcete vložit delší články s fotkami a odkazy, musíte se obrátit na správce. V tomto směru působí Skyfly.cz doslova zastarale.

Přežití Skyfly.cz závisí do budoucna na tom, zda jeho správci přijdou s rychlým řešení jeho aktualizace. Vzhledem ke stáří portálu a typu kódu se jako nejlepší řešení jeví napsat nové stránky s principem aktualizace podobným Wikipedii.


[1] Produsage.org [online]. 31/12/2007 [cit. 2011-04-26]. Produsage: A Working Definition. Dostupné z WWW: .http://produsage.org/produsage>.

No comments:

Post a Comment