Wednesday, April 27, 2011

Do Evropy za 10 minut

Kde jsou ty časy, kdy člověk strávil hodiny času přípravou na pracovní pohovor? Pak se ještě znemožnil svým vystupováním a nakonec ho stejně nevzali! Teď se tomu dá snadno předejít. Stačí se v pohodlných teplákách uvelebit do gauče, uvařit si dobrou kávu a vyvinout trochu aktivity na klávesnici počítače. Jednu podstatnou nevýhodu to ale má, musíte hledat práci v období mezi 4.-10. dubnem. To se totiž na adrese www.dnyprace.cz otevírá interaktivní 3D Virtuální veletrh práce. Česká republika má za sebou teprve druhý ročník, nicméně v Itálii, Francii, Velké Británii a Belgii patří tato možnost hledání práce mezi velmi oblíbené, zvlášť u studentů. A přitom jde v podstatě o typ počítačové online hry, která simuluje cestu za pracovní příležitostí. Sice se během ní nedočkáte odměny nebo trestu za správné či špatné rozhodnutí jako v jiných hrách, ale ve finále pro vás může být výhrou zisk nové práce. Pro účely tohoto veletrhu byla vytvořena trojrozměrná platforma plně vybaveného kongresového centra, k jehož spuštění není zapotřebí žádného speciálního vybavení, jen připojení na internet (ADSL), nainstalovaný flash player a zvuková karta. Ke zvýšení autenticity je totiž dílo ozvučeno reálnými zvuky. Celý veletrh je tak vlastně výsledkem kolektivní inteligence. Skupina předních zaměstnavatelů jako Škoda, ČSOB, RWE nabízí stovky pracovních příležitostí k vyřešení zásadního problému poslední doby – velké nezaměstnanosti. Ve prospěch projektu rozhodně hraje vysoký podíl zahraničních firem, protože zájem mladých lidí směřuje hlavně mimo tuzemsko. Letos se na veletrhu prezentovalo 44 firem a právo přistoupit mají i další. Jeho cílem je nabídnout lidem co největší možnost výběru práce na internetu a lepší orientaci na trhu práce.
Zájemci si nabídky práce mohou prohlížet bez registrace, ovšem k dalšímu kroku už je potřeba vyplnit stručné osobní údaje. Pak se v klidu můžete začít „nabízet“, a to hned dvojím způsobem. Buď u vstupu vyplníte zdarma za pomoci virtuální průvodkyně (usměvavé blondýnky s plnými rty) test kompatibility, který vás rovnou nasměruje k firmě, v níž byste mohli uplatnit své vzdělání a zkušenosti. Jen pro pobavení, stojí za to si v demo verzi na adrese www.dnyprace.cz/DEMO/ otestovat, která firma by po vás bez váhání sáhla. Nebo lze využít opačný postup, kdy uchazeči o práci vyvěsí svůj životopis na nástěnku a vyčkávají. Nicméně vytvořením části obsahu se stávají součástí procesu Produsage. Kromě vkládání nového obsahu aktivně spolupracují i s tím stávajícím.V areálu veletrhu jsou e-stánky vybavené obsazenou recepcí, knihovnou a videomístností. Chvílemi máte pocit, že se nacházíte v dobře vybaveném pokojíčku, kde si můžete pouštět firemní videa (většinou v angličtině), prohlížet fotografie (ze sportovních akcí, večírků), přečíst reference zaměstnanců (samozřejmě kladné) apod.. Kromě toho jste vítáni na videokonferencích zaměstnavatelů tzv. webinářích, kde můžete klást otázky v reálném čase. Jak ukazuje obrázek níže, místnost vypadá jako útulná aula s pohodlnými křesly a vy si ovládačem zvolíte přednášku na vybrané téma (7.dubna, EURES - Jak najít práci v Evropě).

Samotný pohovor není nic složitého. Personalisté jednotlivých firem by vám měli být k dispozici 24 hodin denně, přesto není cedule s nápisem „Úřední hodiny“ výjimkou. V tom případě můžete zanechat vzkaz v příslušné schránce. V lepším případě si ale rovnou povídáte prostřednictvím chatu s kompetentním pracovníkem, s možností využití webkamery. Pro snazší komunikaci je také přípustné zvolit některou z nabízených sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn. Na základě otázek a psychotestu zjistíte, jestli je pro vás daná pozice vhodná. Pokud budete na základě výsledků perspektivní i pro danou firmu, podpisu smlouvy už nic nebrání. Zákoník práce ale pochopitelně neumožňuje platnost virtuálních pracovních smluv, takže poslední kroky musí být doladěny osobně. Jak snadné. A pro ty neúspěšné cesta nekončí, emailem vám budou nadále chodit pracovní nabídky podle vašeho profilu.

Petra Staňová

No comments:

Post a Comment