Sunday, April 24, 2011

Dopravní zácpa, nebo revizoři? Vyberte si

Je ráno a vy se jako každý den chystáte do práce či do školy. Jenže: dnešní ráno se od těch stereotypních poněkud liší. I tomu nejzodpovědnějšímu nás se občas stane, že zaspí. Co teď? Při představě pozdního příchodu nám může naskočit husí kůže, při pomyšlení na otrávený nebo v horším případě naštvaný obličej našeho šéfa či pana docenta by se v nás krve nedořezal. Jaké máme možnosti, abychom časový deficit co nejvíce snížili? Můžeme třeba oželet snídani, ale taktéž ztracený čas můžeme nahnat cestou na místo, kam se nyní tolik netěšíme.

Je starou známou věcí, že vlastním „přibližovadlem“, jak někdo rád svůj osobní automobil nazývá, se na místo určení dostaneme dříve, jelikož nemusíme cestou sbírat posádku a stavět na každé mezi. Na druhou stranu se při naladění jakékoli rozhlasové stanice dozvídáme, kde všude se na silnicích můžeme dočkat komplikací. Ovšem nezapomínejme, že právě v tento den nemáme čas rozhlasový přijímač zapnout.

Dopravní zpravodajství je jedním z nejžádanějších. Pro šťastlivce, kteří mají byť jen trochu času se před svou cestou podívat na Internet, existuje několik užitečných internetových stránek, kde lze aktuální dopravní situaci najít a psychicky se na ni připravit.

Podílejte se i vy
Takovou stránkou může být například www.dopravniinfo.cz, kterou provozuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na tomto portále se řidiči velmi rychle dozví, jaká je situace v místě jejich bydliště a na trase, kterou právě potřebují zdolat.

Jak už je to v dnešní době obvyklé, v éře Webu 2.0 se uživatelé již běžně podílejí na vytváření obsahu (tato skutečnost taktéž souvisí s pojmem produsage). A stejně je to i v případě portálu Ředitelství silnic a dálnic. Informace, které uživatel získává, mohou být od ostatních uživatelů (většina ale pochází přímo z ŘSD), kteří se o komplikace na silnicích dělí s dalšími, a tím jim pomáhají vyhnout se potížím v dopravě. Je to velmi prosté: pro to, abyste mohli aktivně přispívat i vy, se stačí zaregistrovat. Tento portál umožňuje uživatelům šířit informace, které se na stránkách dosud neobjevily. Jejich postřehy jsou ale ještě před publikováním ověřeny.

„Fanoušci“, milovníci dopravy, ale i obyčejní lidé, kteří prahnou po dopravních informacích, se dokonce sdružili do jakési komunity na Facebooku a mohou aktivně hodnotit vzhled oblíbeného portálu a případně na Facebook vyvěšovat informace o potížích na silnicích. Jeden ze členů by dokonce uvítal, aby registrovaným uživatelům po zadání cílové trasy přišla sms s oznámením, jestli se zrovna na této trase nevyskytuje uzavírka apod.

Další zajímavou stránkou, která mapuje situaci na silnicích, je www.dopravninehody-info.cz. Z mapy, kterou provozovatel využívá skrze Google, lze taktéž velmi jednoduchým způsobem zjistit, kde se právě nachází dopravní nehody, jaký je technický stav vozovky či situace na nejvytíženější dálnici D1.

A podobných stránek bychom pomocí nejrůznějších klíčových slov našli spousty. Ještě pro ilustraci stojí za zmínku stránka www.autoradar.info, která se na první pohled může zdát nezajímavá, už jen proto, že bychom na ní v současné chvíli zřejmě žádné aktuální informace ze světa silnic a dálnic nenašli. Na druhou stranu na tomto případu můžeme demonstrovat právě příklad kolektivního sdílení informací. Tento portál funguje zásadně na informacích od uživatelů samotných.

Městskou dopravou? Možná časem bez jízdenek
Když bychom se měli vrátit k našemu příkladu, kterým jsme začínali, musíme podotknout, že třeba v našem hlavním městě není úplně rozumné nahánět ztracené minuty jízdou osobním automobilem. Opozdilcům tak nezbývá nic jiného než využít hromadné dopravy. Ovšem i v metru, tramvaji či autobuse číhá nebezpečí, a to v podobě revizorů. Že se mohou objevit téměř vždy a téměř všude, se každý už jistě osobně přesvědčil.

A s tím souvisí i otázka, zda by se na Internetu nemohla objevit online „služba“, která by černé pasažéry nebo zapomnětlivce oblíbených Opencard mohla upozornit na to, kde se zrovna neoblíbení kontroloři jízdenek nachází. Vše by opět stálo na aktivitě registrovaných uživatelů, kteří by se o zážitek s revizory podělili s ostatními a možná mnohým z nich ušetřili pár set korun. Internet v mobilu má dnes téměř každý, proto by stálo za uvážení, zda podobný portál vytvořit. A i když by se v tomto případě zřejmě nejednalo o projekt kolektivní inteligence, můžeme se domnívat, že by měl smysl.

Ve finále už je jen na vás, kterou metodu dopravy nakonec zvolíte…

1 comment: