Wednesday, April 27, 2011

Seber peníze ze země – nauč se hrát poker



Po boomu z počátku tisíciletí, kdy online poker, přesněji jeho varianta Texas Holdem, zahájil raketovou expanzi v USA, se rozšířil do Evropy včetně České republiky. Každý by si rád uloupnul část z miliard dolarů, které se v tomto odvětví ročně protočí. Hraní pokeru je pro mnohé velmi slušným, často hlavním, zdrojem příjmů, pro jiné žrout peněz, který luxuje jejich peněženky. Ti, kteří chtějí patřit do první skupiny, čtou fórum twoplustwo.com .


„S naprostou jistotou mohu říci, že kdyby neexistovalo Two Plus Two Publishing a jejich webová stránka, nikdy bych na svém zápěstí náramek z Main Eventu WSOP 2004 neměl,“ tvrdí světový šampión ve hře Texas Holdem Poker Greg Raymer. Podobně mluví i další pokeroví profíci včetně českého vítěze EPT Jana Škampy. Jak toto slavné fórum funguje?

Poker = hazard?

„Hraješ poker? To jsi gambler!“ slyší hráči pokeru často. Není to pravda. Jistě, poker je hra o peníze, kde hraje důležitou roli variace – vliv štěstí a náhody. Ale dobří hráči dokáží smůlu přelstít kvalitní hrou. Učit se a svou hru zlepšovat mohou právě díky fóru twoplustwo.

Jde o veřejné fórum, kde tisíce hráčů z celého světa rozebírají pokerové herní situace, řeší strategii, matematické výpočty i psychiku.

Příklad: Nejste si jistí, zda jste se v dané situaci zahráli své karty správně – měli jste navýšit, dorovnat nebo složit? Registrujete se na fóru, vyberete si kategorii, do které umístíte nové vlákno (například podle typu turnaje, výše vstupního poplatku atd) a konkrétní situaci popíšete. A pak už jen stačí počkat až se ostatní uživatelé začnou vyjadřovat.

Během několika minut získáte zadarmo rozbor situace klidně i od desítek hráčů – na fóru jich je registrovaných 250 tisíc. Někteří jen napíší, že jste blb, jiní se vám pokusí vysvětlit vaši chybu. Relevanci příspěvků můžete hodnotit podle zkušenosti uživatelů – někteří mají na fóru už tisíce příspěvků.

Denně nerazíte na nová vlákna a můžete samozřejmě prohlížet i ta neaktuální. Jako začínající hráči tu tak zadarmo najdete nedocenitelnou interaktivní pokerovou učebnici, která se neustále aktualizuje. Společnými silami ji sami pro sebe vytvořili hráči.

Nejde jen o rozbory herních situací ale také články o strategii či komentovaná videa od hráčů, kteří se pokerem živí, nebo třeba recenze knih, ale i klepy o profících a podobně. Vyplatí se jim věnovat svůj čas – jako investici do budoucna.

Symbióza

Fórum založil pokerový hráč a statistik Mason Malmuth, jenž vlastní stejnojmenné knižní vydavatelství, které vydává - jak jinak - knížky o pokeru. Byl to skvělý tah, protože titulům, které vydává, zajistil dopředu reklamu a odbyt u tisíců hráčů. Provozování fóra samozřejmě není dobročinnost, ale byznys, takže tu narazíme také na reklamy online heren a další inzerci.

Nesouhlasím příliš s myšlenkou „novodobého vykořisťování“ autorů, kteří na internetu zdarma tvoří obsahy a „zlé“ korporace na nich parazitují. Twoplustwo je podle mě příklad toho, jak může být vztah vlastník - uživatel/tvůrce oboustranně výhodný. A to z těchto důvodů:

1) Lidé zde přispívají dobrovolně a mohou se rozhodnout, jestli budou jen pasivně konzumovat rady ostatních, nebo se sami zapojí do diskuzí. Začínající hráči se tu zadarmo dozví to, co by je na placených výukových serverech stálo stovky dolarů.


2) Čím více příspěvků máte, tím stoupá váš místní komunitní kredit. Někomu to stačí ke štěstí, jiní to dělají, protože nabízí své služby jako placení trenéři a své příspěvky vydávají za důkaz, že pokeru rozumí.

3) Majitel fóra vydělává díky vysoké návštěvnosti na inzerci, dostává zaplaceno za inzeráty trenérů a uživatelům nabízí k prodeji své knihy.


Nikdo nikoho neokrádá a ve výsledku na tom všichni vydělají. Pěkné, že? Poker se hraje pro peníze a když vám někdo dobře a levně poradí – je to skutečně rada nad zlato.




1 comment:

  1. Zajímavé. Zajímalo by mne, jestli existuje možnost dávat i negativní (neboli škodící) návody ke hře. Jestli si to komunita pohlídá, nebo jakým způsobem temu případně zabrání.
    Jinak prohlášení o tom, že poker není hazard, mi po začátku letošní ČPT přijde méně stabilní :). http://www.ceskatelevize.cz/porady/10170062594-ceska-pokerova-tour/

    ReplyDelete