Sunday, April 12, 2015

Tenhle Facebook není pro mladý

Poslední průzkumy ukazují, že nejvíce rostoucí věkovou skupinou Facebooku jsou uživatelé nad 65 let. Stává se z oblíbené sociální sítě druhý domov důchodců?

Mám babičku mezi přáteli
V roce 2013 musel Facebook prodloužit ročník narození z roku 1910 na 1905, a ani to v některých případech nestačilo. Prostý fakt příznačně ilustruje stále sílící trend na modrobílé sociální síti, který potvrzují i tvrdá data. Poslední studie Pew Research Center za rok 2014 ukázala, že poprvé v historii používá Facebook v USA více než polovina online uživatelů nad 65 let. Jedná se o velký skok – konkrétně 21% oproti roku 2013. V Česku mělo podle Socialbakers v roce 2013 facebookový profil 4,4% uživatelů nad 65let, což je více než 170 000 uživatelů. Proto se není čemu divit, když internetem kolují nejrůznější vtipné “momentky” z facebookových aktivit seniorů a na sociální síti Reddit je tomuto tématu věnované celé jedno fórum. Stále častěji se na různých blozích objevují články na téma: “Mám babičku mezi přáteli” a podobně.

(Zdroj: Pew Research Center)


Svět na dlani
Podle průzkumu z University of Arizona mohou muži a ženy starší 65 lety díky Facebooku znatelně vylepšít své kognitivní schopnosti a zbystřit mentální pochody. Díky participaci v on-line světě, možnosti interakce a nepřetržitému toku informací se starším lidem vytváří svět, který se hýbe, aniž by museli vstát ze židle, a přesto se mohli cítit jeho součástí. Svět, který je zdánlivě nenechává zapomenuté v jejich domovech či sanatoriích, ale naopak takový, kde mohou svou rodinu vídat každý den, poznat nové přátele nebo dokonce obnovit staré vztahy. To potvrzuje i o něco novější studie, kterou provedli výzkumníci na Univerzitě v Exeteru. Uživatelé Facebooku ve věku od 65 let do 95 let se cítí méně osamělí než jejich vrstevníci, kteří účet na sociální síti nemají. Díky tomu se tolik nezhoršuje jejich psychický a fyzický stav. ,, Lidé jsou společenští tvorové a není překvapení, že se nám daří lépe, když máme možnost se spojit s ostatními. Ti , kdo jsou společensky izolovaní nebo se cítí osaměle jsou více náchylní k nemocem a ochabnutí," říká vedoucí zmíněného výzkumu Thomas Morton. Jeho slova potrzuje i 82letý Zdeněk, který o Facebooku slyšel od vnučky a dnes se připojuje každý den. ,,Přidávám fotky rodiny a občas něco z mého mládí. Vnoučata mi to lajkujou a to mě těší,” říká.



Rizika jsou nejasná
Negativní dopady užívání sociální sítě mezi seniory nebyly zatím podrobněji zkoumány. Je ale jisté, že vzhledem k omezené digitální gramotnosti mohou být staří lidé lehkým terčem všemožných podvodů, klamání nebo kyberšikany. ,,Pro jistotu nepište o svých zlatých pokladech v peřiňáku ani přátelům, jeden nikdy neví,” zní jedna z rad, jak používat Facebook, která je dostupná na českém webu pro seniory Vital. Na výchovu seniorů na Facebooku se v Česku zaměřuje i centrum Elpida, které pravidelně pořádá kurzy "Facebook pro seniory". ,,Bezpečnost účtu jsem si nenastavovala, nevím kde se to dělá,” dokazuje nutnost vzdělávání seniorů v této oblasti reakce paní Jaroslavy (ročník 1949), která jedním dechem dodává, že si mezi přátele přidá kohokoli.



Tenhle Facebook není pro mladý
Na úplně opačném konci věkové skupiny se mezitím rýsují téměř reakční obrysy. Už na konci roku 2013 se psalo (např. zde) o velkém úbytku teenagerů na Facebooku s odkazem na evropskou studii Global Social Media Impact Study. Ta ukázala, že teenageři ve věku 16-18 let míří na jiné, "jednodušší", sociální sítě, mezi nimiž dominuje především trojice Twitter, Instagram a Snapchat. Silnou příčinou, kterou sami teenagřei udávají, je právě výše zmíněný trend gerontizace Facebooku. V momentě, kdy vám příspěvek lajkuje vaše matka, strýc přihodí komentář k fotce a v přátelích máte babičku, která sem tam vyplodí něco, co je z pohledu digitálního domorodce přinejmenjším bizarní, pak facebooková image mladosti a virtuální svobody v očích teenagrů přirozeně ztrácí na lesku. Aktuální data za rok 2014 podle studie Magid potvrzují výše zmíněný trend. Ve věkové skupině 13-17 je úpadek na Facebooku z 94% na 88%. Naopak u Instagramu se za poslední rok uživatelé navýšili o 8% a na Snapchatu o 9%.

(zdroj: Magid)


Otázkou zůstává, jestli procento starších lidí na Facebooku bude nadále růst a nebo se jedná o dočasný trend. Jisté je, že dochází k prvnímu výraznějšímu generačnímu přetřesu, která Zuckerbergova síť prožívá a málokdo asi čekal, že se o něj postarají naši prarodiče.


Autor: Josef Švejda


Zdroje:


Výzkumy:

Použité citace pocházejí z autorových osobních konverzací s mluvčími 


No comments:

Post a Comment