Sunday, April 12, 2015

Tichý fenomén. Dejte odběratelům téma k humoru a oni už se pobaví sami

Procházeli jste si někdy zpětně vlastní seznam lajknutých stránek? Rozhodně mezi nimi najdete pořádnou porci těch, které vám denně zaplevelují newsfeed příspěvky, jež vás, laskavě řečeno, neobohacují. A pokud máte pocit, že vám dává Facebook málo důvodů k upřímnému pousmání, tohle by vás nemělo minout.

Nemusíte být fotbalovým expertem, abyste věděli, že diváci chodí na zápasy především kvůli gólům a krásným útočným akcím. Toto konstatování se nakonec dá přenést na všechny kolektivní sporty, kde rozhoduje o vítězi počet vstřelených branek.

Ne všichni fotbaloví fanoušci ale tuto mantru sdílí. Že existují i masochisté, kteří se naopak vyžívají v bezbrankových remízách, maximálně v poctivě ubráněné výhře 1:0, upozorňuje spolek nazvaný Fanklub defenzivního fotbalu. Jeho facebookový profil se stal tichým sportovním fenoménem, který už tři roky dávkuje své odběratele s obdivuhodnou periodicitou příspěvky plnými neotřelého fotbalového humoru.

Příspěvky se netýkají pouze aktuálního dění...

Borci, jak řešíte tuto situaci?

Začalo to manifestem, který jako první publikoval ihned.cz. Jeho samotné sdělení pak bylo uvozeno následujícími slovy: "Nebaví nás laciné góly, máme raději výsledky 0:0. Chceme vidět propracovanou obrannou hru s úžasnými defenzivními zákroky, chceme obdivovat dokonalost obranného systému jednotlivých týmů, chceme vrátit časy, kdy ve fotbale hrálo libero. Štve nás, že na stadionech už kvůli velkému hluku neslyšíme taktické pokyny trenérů ani komunikaci hráčů."

Autoři umě kloubí pestrou mozaiku z textových příspěvků, archivních i aktuálních videí, odkazů na články ze zpravodajských serverů i původních fotografií. V době publikace tohoto blogu měl profil 3410 fanoušků, což se může zdát být příliš malá skupina na přesah mimo sebe sama. Jenže nejsou výjimkou příspěvky s několika stovkami lajků a desítkami komentářů, což by naopak mohl závidět nejeden profil nadnárodní komerční společnosti, o sportovních klubech v tuzemsku (snad jen s výjimkou fotbalové Sparty) nemluvě. 

Nalézání fotografických klenotů má vždy velký ohlas...

Jedna pro potěchu.
Posted by Fanklub defenzivního fotbalu on 27. březen 2015

Díky této síle už o FDF vědí i samotní fotbalisté na nejvyšší úrovni. A také trenéři.

Asi největší modlou je pro tvůrce bývalý prvoligový kouč Martin Pulpit, kterého vedle Michala Bílka a Petra Rady obsadili i do svého loga. "Já ikonou defenzivního fotbalu? To jsou nesmysly. Tvoří to lidé, kteří nerozumí fotbalu. Vím, jaký jsem, co říkám hráčům v kabině, a myslím, že vám všichni potvrdí, že jsem nikdy neřekl, že budeme hrát zanďoura," rozhovořil se Pulpit pro Aktualne.cz. 

Reakce na Pulpitova slova byla následující...

"Fanklub defenzivního fotbalu tvoří lidé, kteří nerozumí fotbalu."Od Martina je to rána do zad. Sdílením článku ukaž, že mu odpouštíš.
Posted by Fanklub defenzivního fotbalu on 5. duben 2015

Recesistickému projektu se navíc daří skvěle zapojovat do spoluvytváření stránek přímo fanoušky. Oblíbené je například sdílení fotografií ze zahraničích návštěv tamních utkání a sdílení bezprostředních dojmů z gólově chudých výsledků.

Krásně situované hřiště v Helsinkách. Kdo vstřelí gól, okamžitě se musí jít vyzpovídat.
Posted by Fanklub defenzivního fotbalu on 1. březen 2015
Příkladně nalajnované hřiště!
Posted by Fanklub defenzivního fotbalu on 8. březen 2015

Facebookový profil Fanklubu defenzivního fotbalu patří k těm, kde se u každého příspěvku vyplatí rozkliknout komentáře. Uživatelé se totiž předhánějí v originalitě hlášek a z každého příspěvku se stává nové vtipkovací fórum s vlastním tématem.

Spolek funguje i na Twitteru, kde jsou však interakce o poznání chudší.

Dá se říci, že vznikla komunita, jejíž propojení už přesáhlo virtuální prostor. Pořádají se například společné výjezdy, pravidelně v počtu deseti až patnácti jedinců, na nižší fotbalové soutěže, kde to lidově řečeno "smrdí plichtou". Kdo se chce přidat, měl by své členství a oddanost stvrdit nákupem oficiálního trička, které je k mání za 399 Kč na Marken.cz.

Víkend využijte k přemýšlení o tom, jak udělat svět lepší a jak šířit naši myšlenku dál mezi neznadefenzory!
Posted by Fanklub defenzivního fotbalu on 24. leden 2015

Zdroje: 
http://sport.aktualne.cz/pulpit-ja-ikonou-defenzivniho-fotbalu-to-jsou-nesmysly/r~c4ce57d2dae011e494a20025900fea04/
http://ihned.cz/c1-55816020-manifest-fanklubu-defenzivniho-fotbalu-aneb-zakladni-pravidlo-nedostanes-neprohrajes
http://www.marken.cz/zaznam.asp?ID=1695
http://www.fotbalportal.cz/reprezentace/ms-2014/37059-blog-za-konec-spanelska-muze-mizerna-obrana-aneb-obhajoba-kras-defenzivniho-fotbalu/
http://www.markething.cz/martin-zalud-a-divka-z-autobusu-137

No comments:

Post a Comment