Sunday, April 12, 2015

Hashtagy na Facebooku - výborná věc, která ale dokáže i pěkně otrávit


Všichni to jistě velmi dobře znáte. Je večer, vy se po dlouhém a únavném dni vracíte domů. Uděláte si něco rychlého k večeři, najíte se, poté berete do ruky ovladač a s vidinou potřebného odpočinku zapínáte televizi. Když po 10 minutách usilovného přepínání zjistíte, že "dneska zase nic nedávaj", přijímač vypnete a místo něho usedáte k počítači. Říkáte si, že by bylo dobré podívat se na emaily, pročíst zprávy a pak konečně začít se psaním seminárky, na kterou stále nemáte čas. První dvě činnosti zvládnete během 15 minut, činnost třetí (tradičně) odkládáte na jindy...A proto, že už máte všechny povinnosti hotové, otevíráte Facebook a doufáte, že alespoň zde naleznete něco, co vám přinese zábavu, odpočinek a odreagování. Po přihlášení nejprve odpovíte všem svým přátelům, pak v rámci relaxace a odpočinku pročítáte všechny statusy, komentáře, fotografie a videa. Většina příspěvků vám přijde tak nějak normálních. S některými plně souhlasíte, s jinými nikoliv. Přesto ale respektujete jakési právo na odlišný názor. Pak je tady ale jistá skupina příspěvků, které příliš nefandíte, respektive vás v některých případech velmi silně irituje. Co mám na mysli?
Na Facebooku se objeví fotografie holky, jak sedí doma na gauči a učí se z nějakých poznámek. Človek se nejprve podiví nad tím, proč se někdo fotí doma u učení na test. Úplně běžné to asi není, že? Samotná fotka by ale ještě tolik nevadila. Horší je, když se pod ní objeví nápisy #girl #home #studying #working #fuckingschool #uzmetonebavi #nesnasimuceni #kdybychvceratoliknepila #umiram #vubecnicneumim #asidostanupetku. A co to vlastně je? Většina z vás jistě poznala fenomén spjatý téměř z každou sociální sítí - hashtagy. Původní účel byl geniální. Spousta lidí to ale pochopila poněkud jinak, jelikož postupně došlo k jejich nadužívání a nesmyslnému použití tam, kde se to úplně nehodí. Co myslíte?

Zdroj: spaceandtime.co.uk

Trocha historie

Pojem hashtag se dá charakterizovat jako slovo či slovní spojení (fráze) označené symbolem # (hash neboli křížek), která funguje na principu odkazování pomocí klíčového slova. Předchůdce hashtagu najdeme ve skriptovacích jazycích pro operační systém DOS. Tehdejší programátoři takto označovali řádky s komentářem, poznámkou či určitou specifikací. Od nich se nechali inspirovat členové komunity kolem jedné z prvních komunikačních sítí IRC (Internet Relay Chat), kteří se dohodli  na tom, že symbol # na začátku slova bude sloužit pro označování kanálu, skupiny nebo tématu. To sloužilo později jako zdroj inspirace pro uživatele Twitteru, kde se od roku 2007 začaly hashtagy přidávat do tweetů  a staly se neodmyslitelnou součástí této sociální sítě. Největší rozmach ale zažily o dva roky později během prezidentských voleb v Íránu, při kterých byla zabita nevinná dívka. Informace o demonstracích se pak šířily pod heslem #neda, což bylo její křestní jméno.
 

Využití hashtagů

Největším pozitivem hashtagů je schopnost shromáždit velké množství dat, která procházejí skrz kanál. Jsou tedy ideálním řešením pro jejich třídění v různých proudech informací postrádajících jakoukoliv organizaci. Díky funkci odkazování hashtagy vytváří skupiny uživatelů okolo klíčových slov a slouží tak jako velmi užitečný informační zdroj.

Zdroj: internetprovsechny.cz

Hashtagy na Facebooku

Na této sociální síti se hashtagy začaly používat v červnu roku 2013. Princip fungování je velmi jednoduchý - kliknete na hashtag a následně proběhne přesměrování na výsledky hledání. Poté se vám zobrazí všechny hashtagy, které jsou podobné. Dále se ukáží příspěvky vašich přátel nebo veřejných profilů, ve kterých byl konkrétní hashtag použit.

Nadužívání hashtagů

Jak už jsem uváděl na začátku svého příspěvku, nesprávné užití hashtagů může být v konečném důsledku kontraproduktivní. Pokud uživatel (například ke své fotce) napíše jeden až dva vtipné a trefné hashtagy, je to naprosto v pořádku a můžeme říct, že tímto všechny ostatní uživatele obohatil. Obzvláště, když se jedná o něco mimořádného.
Jiná je ale situace, kterou jsem podrobně popsal na začátku tohoto textu - obyčejná a nezajímavá fotografie, pod ní deset hashtagů, přičemž některé ani nedávají smysl....Uživatelů, kteří se takovým stylem "prezentují", najdeme na Facebooku jistě hodně. Říká se jim hashtagolici a nejčastěji se vyskytují mezi mladými lidmi, obzvláště pak těmi, kteří se zkrátka rádi fotí...
Nevím jak vám, ale mně takovéto chování přijde neúčelné, trapné a někdy až obtěžující. Člověk se chce podívat na hezkou fotku, ale místo toho musí číst x naprosto nesmyslných frází. Jak někteří facebookoví "hateři" říkají:"Facebook není Twitter, tak je tu nepoužívejte." 

Zdroj: internetprovsechny.cz

Pět pravidel Jona Loomera

Problematikou hashtagů se zabývá i známý odborník na sociální sítě Jon Loomer, který sepsal pět základních rad, jak správně "křížkovat" a přitom si neublížit:

1) Nepoužívejte jich příliš
Jeden nebo dva je ok, všechno další vede k nepřehlednosti a zbytečnosti.

2) Myslete na přidanou hodnotu vašeho příspěvku
Hashtag by měl být s vaším příspěvkem úzce spjatý. Pro ostatní uživatele má sloužit jako odkaz na téma, které je zajímá.
 

3) Nepište je příliš dlouhé
Jasně, stručně, výstižně.

4) Speciální symboly nefungují
Nepoužívejte speciální symboly. Facebook je nepodporuje a hashtag tak ztrácí na významu.

5) Populární vs. cílený
Chcete, aby váš příspěvěk oslovil co nejvíce lidí? Jde vám o to pobavit nebo dokonce šokovat? Nechť si každý vybere sám. 

Zdroj: seftonmedia.com


Jistě mi dáte za pravdu, že by vůbec neškodilo, kdyby se těmito pravidly někteří uživatelé řídili. Ono je sice hezké napsat ke svému příspěvku doslova vše, co mě zrovna napadne. Ne vždy je ale takový "výplod mysli" ku prospěchu věci. Někdy je lepší zamyslet se nad tím, co zrovna píšete. Stručný, trefný a dobře čitelný hashtag ostatní ocení daleko více. Nemám pravdu?


Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hashtag

http://objevit.cz/jak-na-hashtagy-t38654

http://www.1000vecicomeserou.cz/677-hashtagy/

http://www.tyinternety.cz/socialni-site/jak-na-facebookove-hashtagy-prvni-tipy-a-triky/

http://www.internetprovsechny.cz/facebook-a-hashtagy/

http://www.spaceandtime.co.uk/all-uk-twitter-hours-hashtags-updated-regularly/#.VSq7U5PDaIL


No comments:

Post a Comment