Monday, April 13, 2015

iPady a ovladače do každé tlapky



Sociální sítě s profily psů, koček a koní nebo třeba aplikace do mobilních telefonů mající obohatit stereotypní venčení psa novými povely. V těchto případech se ovšem pořád jedná o obsahy, ve kterých hraje zvíře roli pouze jakéhosi prostředníka a které jsou určeny lidskému příjemci. V posledních letech jsme ovšem v této oblasti svědky určité transformace nebo spíše zrodu nové skupiny konzumentů. Na trh se totiž dostávají mediální produkty, jejichž primárními příjemci jsou přímo domácí mazlíčci.

Kočky by kupovaly iPad

V roce 2011 přišla s několika herními aplikacemi, jejichž primárními uživateli mají být kočky, firma na kočičí žrádlo Friskies. Hry se dají spustit v jakémkoli prohlížeči, jsou ale dle autorů určeny především pro iPad a další tablety. Právě ty kočkám umožňují při hrách přímou interakci, jež má být jejich hlavním přínosem. Hry mají být ušity kočkám na míru, jejich vývoji totiž předcházel výzkum, zabývající se reakcí koček na určité předměty, pohyby či barvy. Kočka si tak může na obrazovce iPadu procvičit především svůj postřeh. Pomocí packy „loví“ různě barevné pochoutky v podobě sýra, sucharů nebo dokonce rybičky z akvária.



Podle počtu videí zachycujících snažení koček s iPadem zveřejněných například na serveru YouTube je ovšem otázkou, zda mají hry opravdu prvotně sloužit pro pobavení kočkám  nebo spíše pro obveselení jejich pánů. Dle komentářů majitelů koček jsou hry totiž sice zvířaty přijímány individuálně, velmi často se ale stává, že  kočka buď o hry nejeví zájem nebo její pozornost zaujmou jen na krátkou chvíli. Rozhodně se tedy dá konstatovat, že pořízením hry na iPad kočce nezměníte život ani nad aplikacemi nestráví hodiny denně, jak slibují webové stránky firmy Friskies. Každopádně se ovšem v tomto případě jedná o chytrý marketingový tah.

Ať už o hraní her mají kočky zájem nebo ne, s aplikacemi pro tyto domácí mazlíčky jakoby se od té doby roztrhl pytel. K dispozici jich je opravdu celá škála, za poplatek 1,99 dolarů lze stáhnou například hru s názvem Paint for Cats, pomocí které vytváří kočka na tabletu vlastní obrazy.



Nejzábavnější společník pro psa? Televize

Ještě dál se ovšem zašlo s mediálními obsahy v souvislosti se psy. V únoru roku 2012 začala v San Diegu vysílat jako součást programové nabídky Time Warner a Cox Cable kabelová stanice DogTV, jejíž provozovatelem je společnost PTV Media se sídlem v Izraeli. Jak už název napovídá, jedná se o specializovanou kabelovou stanici, jejíž vysílání je primárně určeno psům, a to hlavně těm, kteří zůstávají sami doma. Pro takové mazlíčky představuje dle zakladatele kanálu Yoshiho Uzrada televize jedinečný zdroj zábavy.


 Co se týče programové nabídky, vysílání se skládá ze tří až šestiminutových materiálů označených kategoriemi relax, stimulace a exploze. V praxi se jedná o převažující záběry přírody, ležících či pobíhajících psů nebo všeho dohromady. Tyto spoty, ještě navíc podbarvené melodickou hudbou, jsou vysílány 24 hodin denně. 


I když někteří byli k úspěchu televize pro psi poněkud skeptičtí, firma provozující stanici DogTv, která je v současné době  za poplatek dostupná také online, expandovala po dvou letech vysílání v USA i na evropský trh. V roce 2014 představili zástupci tento kanál na veletrhu televizní zábavy MIPCOM, konaném ve francouzském Cannes. Záhy podepsali majitelé stanice kromě Francie smlouvu s německou firmou Deutsche Telekom. V Německu tedy DogTv vysílá od listopadu loňského roku. Zdálo by se tedy jen otázkou času, kdy tato stanice dorazí i na český trh.


Lze tedy říci, že tato specifická skupina konzumentů mediálních obsahů jakými jsou domácí mazlíčci je rozhodně skupinou s velkým ekonomickým potenciálem. Ještě je zde ve hře určité hledisko etické a s ním se pojící myšlenka, zda by představa psa, který místo procházky vyžaduje svůj oblíbený televizní program či kočky lovící myši na tabletu, neměla přeci jen radši zůstat antiutopickou vizí, popřípadě pouhou znepokojivou scénou filmu žánru science fiction.

Zdroje:



http://technet.idnes.cz/tablet-ipad-uz-neni-jen-pro-lidi-kocky-se-raduji-z-her-urcenych-primo-jim-1nq-/sw_internet.aspx?c=A110525_083849_sw_internet_pka

http://www.friskies.cz/kocka/zabava-hry/applikace-pro-kocky

http://en.wikipedia.org/wiki/DOGTV

http://www.spiegel.de/kultur/tv/dog-tv-fernsehen-fuer-hunde-kommt-nach-deutschland-a-1003648.html

http://www.mediar.cz/proc-zacala-v-usa-vysilat-televize-pro-psy/


No comments:

Post a Comment