Sunday, April 12, 2015

Smart TV v „krabičce“

Smart TV se zabudovaným protokolem DLNA začínají být už i u nás poměrně běžným vybavením domácností. Google však přišel s produktem Chromecast, který dokáže téměř z každé „obyčejné“ televize udělat smart TV s multimediálním přístupem. Tudíž není potřeba si kupovat drahou televizi se zabudovaným internetem, ale stačí připojit jen malou, černou krabičku podobnou flashdisku. Chromecast je ve Spojených státech amerických poměrně rozšířený, ale u nás, přestože je na trhu téměř dva roky, tomu tak zatím není.


                                                  Obr. 1, 2) Google Chromecast

Co je to Chromecast a co umí?
Chromecast obr. 1, 2 je zařízení, které zapojíte do televizoru (HDMI pro obraz a zvuk, USB pro napájení), poté spárujete s počítačem, tabletem či mobilem, nainstalujete Google Cast a můžete na obrazovce promítat vše, co se děje v Google Chrome prohlížeči. Jedná se o zrcadlení veškerého dění v prohlížeči, lze se takhle podívat např. na fotografie, videa, mapy. Další funkcí Chromecastu je možnost zobrazit celý desktop. U této funkce je patrné menší zpoždění při přenosu dat. Není to tedy prozatím vhodné pro zobrazování her, které vyžadují okamžitou zpětnou reakci. Naopak využití nalezne například při promítání prezentací, Chromecast lze rovnou zapojit i do projektoru. Tím odpadne zdlouhavé propojování za pomocí kabelů. Co považuji za velice povedené je, že pokud něco promítáte na obrazovce, tak počítač či jiné zařízení lze používat jako dálkový ovladač, nebo na něm lze dělat něco jiného. Data jsou totiž streamována rovnou z internetu a přes počítač zadáváte jen stavové příkazy. Lze si tedy připravovat hudební playlist, či hledat něco, co bude následovat, ale promítaný obraz to nijak nenaruší. Jedno z mála negativ, které u tohoto zařízení nalezneme se týká podpory Wi-Fi. Funguje totiž pouze na rozhraní pásma 2, 4 GHz. Toto pásmo je však často přesycené. Jednou z možností je využívat duální router, tedy pásma 5 Ghz i 2, 4GHz. Druhou, doufat, že Google vytvoří verzi s výkonnějším bezdrátovým čipem.
V České republice koupíte Google Chromecast od 1100 Kč do 1500 Kč. Cena je poněkud dražší než v USA. A také se může zdát, že je to hodně peněz, zvlášť, když zdejší nabídka využitelnosti není nijak veliká. To se ale mění poměrně rychle a doufejme, že tato nabídka bude brzy mnohem pestřejší. A cena se stane tím pádem adekvátnější. Dalším mínusem Chromecastu je, že se u nás neprodává s českým adaptérem do zásuvky, ale pouze s americkým. Podle některých recenzí dokonce s žádným. Naštěstí je zde stále možnost napájení Chromecast přes USB.

Podporované webové služby a zařízení
Zařízení Google Chromecast podporuje nejen operační systém Android od Googlu, což by někdo mohl předpokládat, ale také Windows, iPady, iPhony i Mac OS X. Ze všech těchto zařízení můžete na televizory streamovat videa atd. např. z YouTube, nebo Google Play. Tyto hudební servery měly podporu Chromecastu jako první a mají přímo vytvořené tlačítko Cast. Přes Chromecast se můžete také připojit k některým webovým službám jako je Netflix, Hulu či Pandora a jiné, které jsou známe především v USA. Ale i u nás se nabídka možností sledování přes Chromecast stále zvětšuje. Již dnes můžete tímto způsobem sledovat HBO GO, Topfun, Prima PLAY, iVysílání, Voyo či Stream.cz. Další webovou službu, kterou lze využívat i u nás je Zoner Photo Studio.

Je velkým otazníkem, co vše bude možné v budoucnu přes Chromecast sledovat, prohlížet a vytvářet. Sowtvaroví tvůrci mají volné pole působení a možnosti jsou téměř neomezené.



Zdroje:
http://www.google.com/chrome/devices/chromecast/
http://www.czc.cz/recenze-google-chromecast-levna-krabicka-netusenych-moznosti/clanek
http://avmania.e15.cz/chromecast-kouzelna-krabicka-ktera-strci-dlna-do-kapsy
http://tech.ihned.cz/c1-60988460-test-google-chromecast-video-i-v-cesku
http://www.zive.cz/bleskovky/mobilni-zoner-photo-studio-je-pripraveno-na-chromecast/sc-4-a-172413/default.aspx
http://www.digizone.cz/clanky/na-chromecastu-uz-si-pustite-hbo-go-topfun-i-primu-play-s-voyem-mate-smulu/
http://multimedialni-centra.heureka.cz/google-chromecast/

No comments:

Post a Comment