Sunday, April 12, 2015

Meerkat vs. Periscope aneb streamování videa na Twitteru


Aplikace Meerkat vznikla jako projekt, který měl držiteli mobilního zařízení umožnit sdílet živě natáčené video s kýmkoli, kdo daného člověka sledoval na sociální síti Twitter. Aplikace byla spuštěna 27. února letošního roku malou skupinou vývojářů pod vedením Bena Rubina a na březnové konferenci o hudbě, filmu a nových technologiích South by Southwest konané každoročně v texaském Austinu se stala hitem. Použití aplikace je velice snadné. Po jejím stažení se uživatel přihlásí pomocí svého Twitter účtu, vyplní kolonku pojmenovanou „Write what’s happening...“ (Napiš, co se děje...) a kliknutím na tlačítko „Stream“ započne živý přenos, který je automaticky dostupný všem jeho followerům na Twitteru. Ti mohou přenos ohodnotit, okomentovat, případně dále sdílet. Uživatel video jednoduše ukončí kliknutím na symbol pro zastavení nahrávání.


V průběhu zmiňované konference ale Twitter proti aplikaci Meerkat rázně zakročil a znemožnil jí využívání svých kontaktů. Uživatel aplikace Meerkat tedy již není automaticky propojen se svými followery na Twitteru, nicméně jim nadále může poslat odkaz na stream. Důvod k zásahu byl více než zřejmý. Twitter v lednu letošního roku koupil projekt Periscope, který představuje v podstatě stejný koncept aplikace jako Meerkat.


Jednou z výhod aplikace Periscope je, že pořízená videa jsou automaticky k dispozici dalších 24 hodin po ukončení samotného streamu, takže příležitost ke shlédnutí mají i ti diváci, kteří se nestihli dívat živě. Aplikace Meerkat tuto možnost v současné době nenabízí, jakmile člověk přestane video natáčet, stream zmizí. Tvůrci aplikace to zdůvodňují tím, že nemožnost přehrání videa opakovaně přiláká nové uživatele, kteří nemají předchozí zkušenosti se streamováním a aplikaci si chtějí prostě jen vyzkoušet. Právě i novým uživatelům poskytuje Periscope možnost soukromého přenosu, který bude určen jen vybranému počtu diváků. Obě aplikace uživatelům nicméně umožňují uložit pořízená videa do paměti zařízení. Další velkou výhodou Periscope je, že má přístup k uživatelům sítě Twitter, je tedy o mnoho jednodušší najít a sdílet streamy. Obě aplikace jsou zatím dostupné pouze pro zařízení s operačním systémem iOS, verze pro zařízení využívající Android se připravují.


Meerkat i Periscope sází na to, že živé a nesestříhané video je pro uživatele přitažlivé. Na platformě Twitch každý měsíc sleduje živá herní videa více než 60 milionů lidí. Mnozí si jistě kladou otázku, proč by se někdo jen pasivně díval na někoho jiného, jak hraje hru, když by ji mohl hrát aktivně sám. Odpovědí může být, že pasivní sledování videoher je v podstatě stejná forma zábavy jako sledování například sportovního utkání. Jaký je ale rozdíl mezi aplikacemi Meerkat a Periscope na jedné straně a YouTube, Livestream či Facetime na straně druhé? První dvě kombinují možnosti všech ostatních zmiňovaných dohromady – sledování videa v reálném čase a zároveň potenciálně masové zapojení publika, ne pouze jednotlivce. Prostřednictvím aplikací Meerkat a Periscope tak člověk může „prožívat“ streamovanou událost s ostatními, kteří ji sledují. „Publikum nebude pouze přijímat daný obsah, ale bude se ho účastnit,“ řekl zakladatel Meerkat Ben Rubin. Spoluzakladatel Periscope Keyvon Beykpour zase prohlásil: „Myslíme si, že vytváříme teleport. Doufám, že uživatelé zažijí ten magický moment, že řeknou něco, co přímo ovlivní sledovaný zážitek.“

Obě aplikace představují potenciálně zajímavou možnost, jak přinášet informace živě o důležitých událostech, které se právě dějí. Toho jsou si dobře vědomi novináři a mediální organizace a první pokusy s živými přenosy pomocí aplikací již proběhly. Zpravodaj britského The Economist 24. března skrze aplikaci Meerkat odpovídal na otázky týkající se deflace ve Velké Británii, The Huffington Post sdílel o dva dny později jeden ze streamů na Periscope zachycující pád budovy v newyorské East Village. Přenosy sledovalo zatím pouze několik set lidí, ale především díky propojení s Twitterem mají aplikace potenciál zasáhnout řádově větší publikum.

S obtížně kontrolovatelným formátem, jakým živé vysílání bezpochyby je, samozřejmě přichází i hrozba sdílení nebezpečného obsahu. Ve smluvních podmínkách aplikací sice stojí, že je zakázáno porušovat autorská práva a šířit obsah obtěžující či ohrožující ostatní, ale je velký rozdíl mezi zákazem a jeho vynutitelností v praxi. Pomineme-li potenciálně vulgární či obscénní přenosy, velkým problémem je porušování autorských práv. Sportovní a hudební fanoušci jistě ocení, když jim zážitek zprostředkuje zdarma někdo z první řady na stadionu nebo na koncertě. Na konci března například sledovalo v rámci jednoho streamu na Periscope koncert Davida Guetty více než 200 lidí, někteří z nich nabádali natáčejícího aby „zazoomoval“, „natočil se více doleva“ a podobně. První větší zatěžkávající zkouška obě aplikace čeká 2. května, kdy se má uskutečnit dlouho očekávaný boxerský zápas Floyd Mayweather vs. Manny Pacquiao a ne každý fanoušek boxu bude ochotný zaplatit 100 dolarů za pay-per-view televizní přenos. Bezpochyby se najdou diváci v obecenstvu, kteří poskytnou alespoň část zápasu živě v rámci jedné nebo druhé aplikace. Duel Mayweather vs. Pacquiao tak může být i soubojem Meerkat vs. Periscope. Která aplikace bude mít navrch?


Zdroje:

ABERNETHY, Laura. Meerkat and Periscope: will live-streaming apps transform news?. The Guardian [online]. [cit. 2015-04-12]. 
Dostupné z: http://www.theguardian.com/media/2015/mar/30/meerkat-periscope-live-streaming-apps-news-twitter.

DEWEY, Caitlin. Meerkat app: Real-time video streaming to become a way of life. The Independent [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/features/meerkat-app-realtime-video-streaming-is-about-to-become-a-way-of-life-10121218.html.

HERN, Alex. Periscope review: does Twitter's live-streaming service beat Meerkat?. The Guardian [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://www.theguardian.com/technology/2015/mar/26/periscope-review-twitter-live-streaming-service-meerkat.

MICHAELS, Philip. Meerkat FAQ: Everything You Need to Know. Tom's Guide US [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://www.tomsguide.com/us/meerkat-faq,news-20663.html.

PULLEN, John Patrick. You Asked: What Is the Meerkat App?. Time [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://time.com/3742746/meerkat/.

No comments:

Post a Comment