Sunday, April 12, 2015

Povolanie „YouTuber“

YouTube je webová stránka určená na zdieľanie a sledovanie videí. Táto platforma vlastnená spoločnosťou Google funguje od mája 2005 a umožňuje biliónom ľudí objavovať, sledovať a zdieľať video obsahy pomocou Adobe Flash Videa a HTML5 technológie na zobrazovanie širokého spektra videí. Pôvodným zámerom platformy bolo umožniť ľuďom zdieľať ich originálne videá a klipy pomocou jednej veľkej databázy. Odvtedy prešiel YouTube veľkými zmenami a stal sa z neho nie len archív pre obľúbené videá, pesničky, seriály, ale aj marketingový nástroj pre spoločnosti na propagovanie ich produktov.
YouTube - nástroj pre vytváranie príležitostí

Milióny používateľov po celom svete si môžu založiť vlastný YouTube účet, cez ktorý môžu následne nahrávať videá, ktoré môžu zdieľať s celým svetom. Každú minútu každého dňa je na YouTube nahrávaných viac ako 35 hodín videí s ešte väčším počtom ich zhliadnutí. Tieto čísla nie sú zanedbateľné pre mnohé spoločnosti a túto platformu vidia ako nástroj pre zvýšenie povedomia o svojom produkte a zasiahnutie veľkého množstva potenciálnych zákazníkov. Preto nie je výnimočné, že práve tieto spoločnosti majú vlastné YouTube „kanály“, kde nahrávajú a zdieľajú vlastné reklamy a iné videá ako nový nástroj marketingu, no ďalšiu príležitosť na svoju reklamu využívajú práve na účtoch bežných užívateľov s ich vlastným obsahom. Práve tu sa tak začína nová príležitosť pre bežných užívateľov a tvorcov videí.

Pre mnoho ľudí je sledovanie a vytváranie videí na YouTube koníčkom, niečím čo robia vo voľnom čase len tak zo zábavy. Dnes je však možné toto hobby povýšiť až na prácu na plný úväzok. A dokonca sa pri tejto „profesii“ dajú zarobiť naozaj slušné peniaze.  Po tom, ako YouTube zaviedol program partnerstva (do ktorého sa môže zapojiť každý užívateľ) a pridávaním reklám do videí, úspešní a populárny užívatelia môžu (a zarábajú) šesťmiestne čiastky a opúšťajú svoje zamestnania. Ako je to možné? Prvým krokom je založenie konta na YouTube a nahrávať na svoj „kanál“ autorské videá. Tie musia vlastniť celosvetové práva na komerčné využitie celého obsahu a musia spĺňať Zmluvné podmienky a Pokyny pre komunitu YouTube. Znamená to, že videá, ktoré užívateľ nahral aj sám vyrobil a vlastní tak na ne všetky práva. Rovnako ako aj pri iných dielach, použitie cudzieho obsahu vo videu musí byť písomne odsúhlasené autorom. Ďalší krok je povolenie speňaženia videí, ktoré sa nachádza v nastaveniach YouTube kanála. Užívateľ tak súhlasí so zobrazovaním reklám AdSence na začiatku, kdekoľvek v priebehu videa, vedľa videa alebo vo výsledkoch vyhľadávania. Po schválení žiadosti spoločnosťou YouTube a priradeniu k účtu AdSence k YouTube účtu je už len na užívateľovi, koľko zhliadnutí a pravidelných odoberateľov dokáže na svoj účet prilákať a zvýšiť tak svoju hodnotu pre reklamu a zároveň príjem. Neexistuje fixný konkrétny vzorec, koľko zhliadnutí potrebuje užívateľ na to, aby dostal finančnú odmenu za reklamy, ani to, v akej výške bude, pretože to závisí od kľúčových faktorov, a to typu a ceny reklám zobrazovaných vo ideách. Odhady cien partnerstva Youtube sa však pohybujú približne od 3-10 tisíc dolárov za 1 milión zhliadnutí (3-10 dolárov za tisíc zhliadnutí). Platí ale základná rovnica: čím viac zhliadnutí videa a pravidelných odoberateľov = tým viac záujemcov o umiestnenie svojich reklám vo videách = tým viac príjmov z reklamy.

Keď úplne prvé YouTube hviezdy začali na tejto platforme zarábať, bolo to takmer výhradne pomocou reklám, ktoré bežali pri ich videách, a pomocou predaja inzercie. Aj keď sú tieto metódy zarábania na YouTube stále populárne, niektorí YouTuberi začali experimentovať aj s inými metódami aby mohli  maximalizovať ich príjmový potenciál. Napríklad vytvorenie vlastnej značky a predávania vlastných produktov ako tričká a rôzne iné predmety a služby, alebo kolaborácia s už známymi spoločnosťami na svojom vlastnom produkte alebo službe (vlastná kozmetická kolekcia cez už existujúcu značku, vlastná kolekcia oblečenia známeho módneho domu, dizajn športovej obuvi, hra...), čokoľvek čo súvisí s obsahom ich kanálu a videí alebo sa dá speňažiť.

Koľko teda zarábajú najznámejší a najbohatší YouTuberi? Podľa rebríčka The Richest je momentálne rebríček najviac zarábajúcich „Youtuberov“ v dolároch ročne nasledovný:
15. Ryan Higa – 2 mil. (zabávač, herec)
14. TheBajanCanadian – 2 mil. (gaming)
13. The Fine Brothers – 2,4 mil. (tvorcovia série „REACT“ –Teens React, Elders React...)
12. Epic Rap Battles – 2,4 mil. (zábava, hudba)
11. CaptainSparklez – 2,8 mil. (gaming)
10. HolaSoyGerman – 3 mil. (komediant)
9. Jenna Marbles – 3 mil. (komediant)
8. RayWilliamJohnson – 4 mil. (komediant)
7. Smosh – 6 mil. (komediant, rozne)
6. Toby Turner – 6,2 mil. (gaming, komediant)
5. The Yogscast – 6 mil. (gaming)
4. BluCollection – 6.5 mil. (hračky, deti)
3. Zoella – 7,2 mil. (krása, make up)
2. PewDiePie – 9 mil. (gaming)
1. DisneyCollectorBR – 13 mil. (hračky, komediant)

Z formátu partnerstva na YouTube a reklame sa tak z najúspešnejších užívateľov stali milionári, ktorí si tak môžu dovoliť opustiť svoje zamestnania a živiť sa vytváraním videí na tomto médiu. Ba čo viac, pre veľkú popularitu YouTube sa z nich stávajú známe hviezdy a vplyvné idoly mnohých pozorovateľov a fanúšikov (v niektorých prípadoch populárnejší ako známe filmové či televízne hviezdy) a rešpektovaný „odborníci“ vo svojom YouTube obore. Najlepší tvorcovia videí sú dokonca ocenení na každoročných odovzdávaniach cien ako napríklad YouTube Video Awards alebo Streamy Awards. Z YouTube sa tak stala nová platforma pre rôzne talenty na zviditeľnenie, možnosti vybudovania vlastnej značky, originálneho obsahu a v neposlednom rade aj vzniku nového povolania, a to povolania „YouTuber“.  

15 of of the richest YouTubers to date. webvideomarketingportugal.com [online]. 05.04.2015 [cit. 2015-04-11]. Dostupné z:  < http://webvideomarketingportugal.com/15-of-of-the-richest-youtubers-to-date/>. 
How many views to make Money on YouTube. videopower.org [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z:  <http://videopower.org/how-many-views-to-make-money-on-youtube/>.
Make Money from YouTube videos. savethestudent.org [online]. April 2015 [cit. 2015-04-11]. Dostupné z:  <http://www.savethestudent.org/make-money/make-money-from-youtube-videos.html>.
This is how YouTubers make Money. Econtentmag.com [online]. 16.10.2014 [cit. 2015-04-11]. Dostupné z:  <http://www.econtentmag.com/Articles/Column/Screen-Time/This-is-How-YouTubers-Make-Money-99852.htm>.
https://www.youtube.com/yt/creators/ 

No comments:

Post a Comment