Monday, January 30, 2017

Je možné používat telefonní aplikace ve foto-žurnalistice?

Abstrakt
Tato seminární práce vychází ze studie Meryl Alper - War on Instagram: Framing conflict photojournalism with mobile photography apps, která vyšla v roce 2016 v odborném časopise New media and society. Zabývá se zveřejňováním fotografií, které byly pořízeny pomocí mobilních aplikací. Tyto aplikace umožňují přidávat filtry čímž dochácí k manipulaci s realitou. Seminární práce se zabývá zveřejňováním fotografií pořízených mobilními aplikacemi - Instagram a Hipstamatic v médiích.

Abstract
This essay is based on study by Meryl Alper - War on Instagram: Framing conflict photojournalism with mobile photography apps, which was released in 2016 in New media and Society journal. The essay deals with photographie, which was taken by mobile apps. We can use lots of filtres for the photo, so we can manipulated with reality. The essay deals with using mobile photographie and apps - Instagram and Hipstamatic in the media.


Zdrojová studie: ALPER, Meryl. War on Instagram. New Media and society. 2014. vol.16., ISSN: 1461-4448



2 comments:

  1. Jako novinář, který občas potřebuje rychle něco blýsknout, lehce upravit a poslat na redakční sociální sítě říkám, že určitě. Mám jich v telefonu hned několik. Většina z nich je placená, ale dají se na ně sehnat slevové kupony, které to vylevní až o 80 %. Takže to je pohoda. I když samozřejmě nejlepší a nejrychlejší je pevná ruka a přesné oko. Tomu se nic nevyrovná. :)

    ReplyDelete
  2. Zajímavý pohled na věc. Ony jsou ale všechny fotky už dnes nějakým způsobem upravené. Digitální fotoaparáty často dělají na fotkách automatické úpravy. To samé například můj iPhone 11 Pro. Ten také defaultně používá jakási automatická vylepšení fotek. Osobně si ale nemyslím, že by se jednalo o nějaké ohýbání reality. Je to ale asi věc názoru.

    ReplyDelete