Sunday, April 8, 2012

Za trolling a urážky za mříže. Anebo ne


Jedním z principů sociálních sítí a internetových diskusních fór je i to, že jsou skvělým prostorem či platformou pro urážení či zesměšňovaní ostatních uživatelů. Zatímco v tuzemsku bych za facebookový komentář „Honza je idiot a smrdí“ byl maximálně po zásluze dotyčným smazán z takzvaných přátel, jinde už legislativní opratě utahují a legrace končí. Nejnověji s kontroverzním „internetovým náhubkovým zákonem“ koketuje americká Arizona.

Oč jde? Za nevkusné komentáře a virtuální urážky bude podle nového zákona možné udělit až šestiměsíční trest odnětí svobody, navrhli zákonodárci v předpisu nazvaném House Bill 2549. Novela měla rozšířit platnost původního zákona, který umožňoval trestat urážky při telefonování, i na sféru internetu (nové pole působnosti zahrnovalo veškerá elektronická či digitální zařízení), a také nejen na komunikaci dvou uživatelů.

Pokud se někdo prostřednictvím sítě rozhodne jiné urážet, obtěžovat či jim vyhrožovat, vystavil se možnému postihu - typicky šlo například o takzvané „trolly“ v diskusích. Ovšem pozor, podle představ tvůrců (anebo spíše vykladatelů) zákona nešlo jen o psanou formu, obávat by se měli třeba i tvůrci komiksů.

Jenže. Po zveřejnění návrhu se spustilo obrovské haló. Spolek na obranu prvního dodatku americké ústavy The Media Coalition obeslal všechny arizonské poslance a guvernérovi adresoval žádost, aby zákon vetoval, protože kodex podle jejich názoru narušoval svobodu slova. Podle kritiků byl zákon jednoznačným pokusem o cenzuru internetu. „Komunikace nemusí být ani opakovaná nebo dokonce nevyžádaná. Chybí i podmínka, aby se sám příjemce či ten, o němž je řeč, cítil uražen, rozzloben či vyděšen,“ napsal spolek arizonskému guvernérovi.

Po mnoha negativních reakcích se předkladatelé zákona zatím rozhodli couvnout a na předpisu – i společně s kritiky – dále pracovat. Přestože nadále tvrdí, že jim šlo opravdu jen o dobrou věc – pouze upravit zastaralý „telefonní“ zákon tak, aby fungoval i v digitální éře. A že byli vedeni dobrým úmyslem spíše než postihovat frustrované asociály v diskusích trestat skutečný stalking a obtěžování a chránit svobodu lidí.

Že trestat lze i bez speciálního zákona, ukázal nedávno případ z Velké Británie. Jednadvacetiletý student Liam Stacey byl odsouzen kvůli tweetům, v nichž se dost nechutným a rasistickým způsobem vyjadřoval o fotbalistovi Fabrici Muambovi z Boltonu, který zkolaboval přímo při zápase anglického FA Cupu proti Tottenhamu.

Bezprostředně po fotbalistově kolapsu Stacey tweetoval „LOL. Fuck Muamba he’s dead !!! Haha“ a pokračoval proudem rasistických urážek (viz video). Stacey, který tvrdil, že byl v tu dobu opilý, si kvůli tomu odpyká 56 dní za mřížemi, soud jej uznal vinným za rasově motivované porušení veřejného pořádku. Na policii se obrátili samotní uživatelé Twitteru, které Staceyho chování znechutilo. A nejen to, jeho spolužáci spustili kampaň za to, aby byl vyloučen ze školy.

Přes velký rozruch, který ve Velké Británii Staceyho případ vzbudil, rozhodně ne každý zastává názor, že by za podobné prohřešky mělo následovat vězení. V anketě internetové verze Guardianu přes 84 procent čtenářů hlasovalo proti tomu, aby za hanlivé tweety a komentáře hrozila věznice.

Zdroje:

No comments:

Post a Comment