Sunday, April 8, 2012


Co lze ještě vnímat jako pirátství, aneb kdo nestahuje seriály není in

O tom, co se stalo v posledním díle Ordinace v Růžové zahradě, pravděpodobně člověka generace mladší třiceti let asi mluvit neuslyšíme, ale o posledních dílech How I met your mother, Spartacus, Game of Thrones se vedou vášnivé debaty a to i přesto, že se v českých televizích vysílají s velkých zpožděním nebo se dokonce nevysílají vůbec. Sledovat zahraniční seriály je módou. K nejnovějším dílům se ovšem dostáváme cestou, která rozhodně není legální a autory schválenou. Někdo stahuje nové díly z přímo z tzv. "úložišť", jiní využívají stránky, které cestu pomáhají najít. 

Pirátství se v poslední době stalo tématem propíraným v podstatě ve všech médiích. I přesto, že se proti pirátství a sdílení nelegálních kopií  filmů, seriálů a hudby bojuje, webové stránky, které tento obsah různými způsoby nabízejí, jsou stále hitem a neubývá jich.

Například server Uloz.to bude čelit jako první u nás žalobě za internetové pirátství. Pod tímto odkazem najdeme mimo jiné přímo sdílený nelegální obsah, proto by snad dávalo toto obvinění smysl. Co mě ale překvapilo je, že se nikdo nepozastavuje nad poměrně rozšířenými webovými stránky, kde sice není nelegální obsah uložen přímo, ale uživateli poměrně snadno ukáže, kde daný obsah stáhnout.

Velmi zajímavou stránkou je např. edna.cz. Tento, podle samotných tvůrců "u nás nejoblíbenější seriálový portál" nabízí svým návštěvníkům mnoho informací o různých zahraničních seriálech. Můžete si odtud stáhnout bez problému české titulky a to i den po premiéře. A co je nejkontroverznější, stránky přímo odkazují na weby, kde je možné nové i staré díly seriálů stáhnout.  Jde tedy o zprostředkování poměrně snadné cesty k torrentu na nelegální obsah. Server na první pohled referuje o seriálovém světě u nás i v zahraničí. Věnuje se jednotlivým televizím a jejich seriálové tvorbě. Každý seriál má svou stránku s nabídkou informací, trailerů apod. 

Vybrala jsem si například seriál Spartacus (http://www.edna.cz/spartacus/extra/) z produkce kabelové televize Starz, který u nás nyní běží na Prima cool. Na stránce najdete o seriálu nepřeberné množství informací. Je to v podstatě fanouškovský web daného seriálu. 

Jednotlivé epizody zde nejsou přímo uloženy, ale když si na konkrétní díl najedete, najdete odkaz na stránky http://www.rlslog.net, kde je torrent. Je také možné si stáhnout české titulky hned den po premiéře a to k verzi, na kterou odkazuje link. Snáze to snad ani nejde.

Je toto také pirátství, nebo není? Z čistě etického hlediska to pirátství, podle mého názoru, je také. Server sice nenabízí prostor pro ukládání nelegálního autorského obsahu, ale k šíření přispívá podobnou měrou, když na takové servery přímo odkazuje. Na druhou stranu podobné stránky získávají seriálu více a více fanoušků a sledovanost premiérových dílů mu to pravděpodobně nevezme. 

Tyto servery vydělávají peníze na reklamě stejně jako úložiště. Například na edna.cz inzeruje známý prodejce letenek či banka a další. Je tedy jasné, že i pro firmy je pravděpodobně dobrý marketingový tah se nechat zviditelnit na podobném typu internetových stránek. Otázka zda vědí, že jejich reklama je na stránkách, které dovedou uživatele ke stažení nelegálního autorského obsahu, je nasnadě. 

Internet je vskutku místem, kde se daří šíření obsahu bez souhlasu autora zcela nekontrolovatelně, a myslím si, že i přes snahu vlád a dalších orgánů tento trend regulovat, není v jejich silách to zastavit. 

No comments:

Post a Comment