Thursday, April 5, 2012

Jak najít lékaře ve 21. století? Přes internet...

Na principu kolektivní inteligence už v dnešní době funguje kde co. Kdo chce, může se stát spoluautorem encyklopedie, ti méně ambiciózní (nebo inteligentní), se mohou vyžít třeba při hodnocení restaurací na scuk.cz, nebo třeba nahlásit dopravní nehodu na dopravniinfo.cz, a pomoci tak ostatním řidičům. Prostě víc hlav víc ví a to platí při všem. I při hledání doktora.

Právě s hledáním dobrého lékaře má pomoci dnes už řada serverů. Nejznámějším je zřejmě ZnamyLekar.cz, stejný účel mají ale například i TopLekar.cz nebo HodnoceniLekaru.cz. Každý z nich nabízí něco, celkově ale účel nejlépe splňuje první jmenovaný.

Jak je v éře Webu 2.0 obvyklé, na vytváření stránky se podílejí sami její uživatelé. Lékaře tu totiž můžete nejen hledat, ale i hodnotit a pomoci tak ostatním s rozhodováním, zda si ho vybrat.

Vyhledávat je možné podle dvou kategorií - podle specializace a podle regionu. Kromě toho se samozřejmě dá hledat podle jména, nebo třeba podle ulice či telefonního čísla.

Hodnocení pak zahrnuje jak komentář, tak obodování podle hvězdiček. Statistika známek se pak po otevření profilu lékaře ukáže jako první. Na první pohled si tak pacient může udělat obrázek o tom, jak dobrý vybraný doktor je. V případě pochybností se stačí ponořit do slovního hodnocení a upřesnit si, co že je na něm dobrého, špatného, jak se vlastně k pacientům chová, atd. atd.

Narozdíl od TopLekar.cz nebo HodnoceniLekaru.cz je ZnamyLekar.cz poměrně známý, a proto už je v databázi velké procento lékařů a většina z nich už byla několikrát ohodnocena. U méně profláklých stránek pak reálně hrozí, že si sice najdete lékaře, ke kterému to nebudete mít daleko, ale v podstatě se o něm nedozvíte nic jiného, než to, že existuje. Uživatelé si na tyto servery zatím cestu zatím moc nenašli.

To je ale jen malý nedostatek. Větší negativa už mají všechny jmenované stránky společná. Minimálně kontroverzní je třeba to, že hodnocení je anonymní. Musíte se sice zaregistrovat a v rámci toho udat platný e-mail, nikdo už ale nepátrá, jestli skutečně existujete nebo jestli z deseti adres píše stejný člověk.

Vyvstává tak otázka, nakolik je vlastně hodnocení objektivní. Narozdíl od informování o tom, kde je zrovna zácpa nebo která silnice je kvůli nehodě neprůjezdná (na dopravniinfo.cz), jsou tyto komentáře obrovsky subjektivní. Vyjadřují se v podstatě jen lidé, kteří jsou extrémně spokojení, nebo kteří jsou naopak přesvědčeni, že jimi navštívený lékař je skoro doktor Mengele a už ho hlavně nikdy nechtějí potkat.

Proti tomu se nelze nijak bránit, nikdy nevíte, jestli se nechválí lékař sám, nebo naopak nepomlouvá doktor z vedlejší ordinace, kterému v sousedních dveřích mizí pacienti.

Bránit se přitom mohou i sami lékaři. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů je totiž zpracování údajů bez souhlasu dotčených lékařů protiprávní (rohodnutí najdete zde). Mohou se proto obrátit na provozovatele stránek ZnamyLekar.cz (tím je společnost OVH.CZ s.r.o) a upozornit ho na to. Pokud mu vadí jen některé komentáře, které jsou třeba lživé a přitom by mu mohly zkazit pověst, může firmu vyzvat, aby hodnocení odstranil.


K čemu tedy ale server je, když nevíte, jestli jsou komentáře pravdivé, a navíc celé stránky fungují na principu, který je protiprávní? Někdy je možná lepší se spolehnout na svoje osvědčené zdroje - vždyť se říká, že maminka má stejně vždycky pravdu.


Anna Brandejská

No comments:

Post a Comment