Thursday, April 5, 2012

The Big Bang Theory vs. The Big Bang Theory


                                                   


Seriál The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku) patří mezi úspěšné seriály poslední doby. V Česku ho vysílá televize Prima COOL, která se snaží cílit na mladé diváky. Dokonce vyslyšela jejich přání a zařadila ho do svého vysílání v původním znění s českými titulky. Jak si ale Prima COOL v souvislosti se seriálem vede v boji o pozornost mladých lidí?

  
 Jednou z hlavních postav seriálu je teoretický fyzik Sheldon Cooper (Jim Parsons). Sheldon má IQ přes 180 a rád svou inteligenci před ostatními zdůrazňuje. Takřka vše v jeho životě má nějaký řád, je posedlý pořádkem a pravidly (která také často a rád vytváří a po ostatních vyžaduje jejich dodržování) a k jeho vášním patří komiksy a Star Trek. Bydlí v bytě s Leonardem Hofstadterem (Johnny Galecki), který pracuje na stejné univerzitě jako Sheldon, ale zabývá se experimentální fyzikou. Leonard se Sheldonem sdílí některé zájmy, ale na rozdíl od něj je mnohem „použitelnější“ pro normální život. Co ale Sheldon s Leonardem nesdílí, je zamilovanost do jejich sousedky Penny (Kaley Cuoco). Penny (jejíž příjmení v seriálu dosud nezaznělo) na rozdíl od zbytku postav nemá žádné vysoké vzdělání, ráda by byla herečkou, ale protože se jí dosud nepodařilo prosadit, tak pracuje jako servírka.                                       
            Kromě těchto tří postav od počátku v seriálu vystupují ještě Howard Wolowitz (Simon Helberg) a Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar). Oba také pracují na univerzitě. Howard jako konstrukční inženýr, který jako jediný z čtveřice mužských postav nemá doktorát. Stále bydlí u své matky a neustále se snaží zapůsobit na opačné pohlaví, což se mu nakonec podaří. Raj by u žen také rád uspěl, ale má fobii, kvůli které dokáže se ženou mluvit jedině opilý.
            Ve třetí sérii základní pětici postav doplnila Bernardette Rostenkowski (Melissa Rauch), která vystudovala mikrobiologii a zasnoubila se s Howardem. Ve stejné sérii, ale o několik dílů později, do seriálu přibyla Amy Farrah Fowler (Mayim Bialik), neurobioložka, která vytvořila pár se Sheldonem.
            Mimo těchto a několika další příležitostných vedlejších rolí se v seriálu objevily i některé hostující hvězdy, které si zahrály samy sebe (např. Wil Wheaton, Stan Lee, Steve Wozniak ad.).

Sitkom vytvořili Chuck Lorre a Bill Prady, vysílat se začal 24. září 2007 na stanici CBS. V České republice se vysílá od 7. dubna 2009 na stanici Prima COOL. Od podzimu 2011 COOL seriál vysílá jak ve verzi s českým dabingem (od pondělí do čtvrtka večer), tak v původním znění s českými titulky (od úterý do pátku odpoledne).

Stránky Primy COOL k pořadu lze najít na webové adrese http://www.prima-cool.cz/porady/t?page=1. Jsou tam jak odkazy na "Teorii velkého třesku", tak na "The Big Bang Theory". Co se týká těch druhých, tak tam jsou odkazy pouze na první, druhou a čtvrtou sérii. Pod jednotlivými odkazy lze najít základní informace o seriálu a jeho obsazení a pár zajímavostí. Informace jsou zde uvedené poněkud nelogicky, protože pod odkazem na druhou sérii jsou informace o ději a vedlejších postavách ze čtvrté série, zatímco pod odkazem na čtvrtou sérii jsou jen minimální všeobecné informace o ději seriálu. Fanoušci seriálu zde pak mají prostor pouze v tom, že je pro ně na stránkách vytvořena možnost diskuse (která je prázdná) a anketa, kde mohou hlasovat pro svou nejoblíbenější postavu.V případě odkazů na "Teorii velkého třesku" také nejsou uvedeny všechny řady, ale informace o čtvrté sérii jsou alespoň uvedeny správně a diskuse není prázdná.
            Na stránkách s aktualitami (http://www.prima-cool.cz/ nebo http://www.prima-cool.cz/coolajda) pak lze čas od času nějaké novinky k seriálu také nalézt. Poslední byla z 13. 3. 2012 a týkala toho, že si v sitkomu zahraje slavný fyzik Stephen Hawking (tato informace ale proběhla i českými zpravodajskými servery, viz např. http://www.novinky.cz/kultura/261648-v-teorii-velkeho-tresku-si-zahraje-fyzik-stephen-hawking.html  nebo http://www.lidovky.cz/v-the-big-bang-theory-se-objevi-stephen-hawking-fqz-/ln-media.asp?c=A120318_150313_ln-media_mtr).

Mateřská stanice seriálu CBS pojala své stránky http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/  zajímavěji. Kromě obvyklých informací o ději a obsazení zde lze najít děj jednotlivých epizod, shlédnout fotky (nejen ze seriálu ale i z akcí, kde se herci objevili), různá videa včetně ukázek z následujících epizod nebo poslední zprávy herců z Twitteru.

 Z internetových stránek v češtině pak mohou pro fanoušky seriálu být zajímavější např. http://www.edna.cz/big-bang-theory/, kde se kromě obvyklých informací o sitkomu objevují různé novinky jak přímo o seriálu, tak i ze soukromého života herců nebo s jinou seriálovou tématikou. Nechybí zde nejlepší hlášky z jednotlivých epizod, titulky ke stažení či diskusní fórum. Obdobně funguje http://www.serialzone.cz/serial/teorie-velkeho-tresku/. Zmínit lze i stránky http://www.big-bang-theory.cz/, které jsou ale zaměřeny hlavně na titulky k seriálu.

Z předchozího výčtu je tedy patrné, že stránky Primy COOL nejsou pro fanoušky příliš atraktivní, zatímco stránky CBS či ostatní zmíněné české stránky jsou mnohem pestřejší, aktuálnější, zajímavější, což se projevuje i v tom, že fanoušci zde živěji diskutují ať už jen tak o seriálu a oblíbených postavách, nebo o informacích ohledně epizod, titulků apod. Zřetelněji zde lze tedy najít prvky konvergence médií, kdy lze různé informace a obsahy najít na rozličných mediálních platformách a kdy je také publikum na těchto platformách nejen vyhledává, ale je i aktivní a podílí se na podobě obsahu. S aktivitou publika pak souvisí rovněž pojem kolektivní inteligence, který lze v tomto případě ilustrovat právě na diskusních fórech, kde si účastníci radí ohledně titulků apod.

Krok Primy COOL vysílat seriál v původním znění s českými titulky hodnotím pozitivně. Je to změna k lepšímu už jen proto, že český dabing, ač je považován za kvalitní, mnohdy lidem, kteří film či seriál slyšeli v původním znění, přece jen trošku trhá uši. Navíc různé vtípky a slovní hříčky často nelze adekvátně přeložit (a v The Big Bang Theory jsou tyto hříčky o to specifičtější, že zde tvůrci rádi používají různé vědecké termíny). Takže si myslím, že tato změna mohla k televizním obrazovkám přilákat některé diváky, kteří by jinak seriál s dabingem nesledovali.
            Nicméně další otázkou je to, že v televizi lze seriál sledovat jen v určitý pevně daný čas, zatímco na internetu si ho lidé mohou pustit prakticky kdykoli. Nehledě na to, že na internetu si lze pustit nejnovější epizody, zatímco v televizi by se jich divák dočkal až s několikaměsíčním zpožděním. Proto v tomto ohledu sledování seriálů na internetu alespoň u mladých lidí podle mě vede před televizí.
           
Použité zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_velk%C3%A9ho_t%C5%99esku_%28seri%C3%A1l%29
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_The_Big_Bang_Theory_characters
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory
http://www.big-bang-theory.cz/
http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/
http://www.edna.cz/big-bang-theory/
http://www.iprima.cz/novinky/televize-prima-odpovida-23
http://www.lidovky.cz/v-the-big-bang-theory-se-objevi-stephen-hawking-fqz-/ln-media.asp?c=A120318_150313_ln-media_mtr
http://www.novinky.cz/kultura/261648-v-teorii-velkeho-tresku-si-zahraje-fyzik-stephen-hawking.html
http://www.prima-cool.cz/
http://www.prima-cool.cz/coolajda
http://www.prima-cool.cz/porady/t?page=1
http://www.serialzone.cz/serial/teorie-velkeho-tresku/
JENKINS, Henry. Convergence Culture: Where Ola and New Media Collide. New York University Press, 2006. 308 p.
LÉVY, Pierre. Collective Intelligence.
Seriál The Big Bang Theory, USA, 2007 – 2012.

http://bigbangtheory.wikia.com/wiki/Category:Group_Pictures
http://www.gybon.cz/~katchar/index.html

No comments:

Post a Comment