Friday, April 23, 2010

Futurama - sestřička Simpsonových v době transmédií



Podívat se na „25. nejlepší seriál všech dob“ (dle ankety magazínu Empire z roku 2008, první místo získali, dalo by se říci, nepříliš překvapivě, Simpsonovi) prizmatem studentky Nových médií mne přiměla recenze na novou, v pořadí již čtvrtou knihu napsanou podle tohoto seriálu, jež nese název „Futurama: (P)ohyby v čase“. Vydalo ji česky v dubnu 2010 vydavatelství Jota.

Recenze Jiřího G. Růžičky v periodiku Houser končí konstatováním: „K původní sérii nedodává nic nového, a když ji čtete, je to jako byste se dívali na televizi. Je to dobře nebo špatně? Pro ty, kteří Futuramy stále nemají dost to první a ty, kdo už jsou jí po všech těch reprízách trochu přesyceni, může přitáhnout neokoukaný příběh. Anebo taky ne!“


Něco málo o Futuramě pro ty, kteří jí teprve propadnou

Autory tohoto animovaného seriálu, který se poprvé objevil na obrazovce v USA na kanálu Fox Network roku 1999, jsou ti samí, kteří stojí u zrodu seriálu Simpsonovi (Matt Groening a David X. Cohen). Děj se většinou odehrává v Novém New Yorku a přilehlém vesmíru od roku 3000. V prvním díle spadne věčný smolař Philip J. Fry na Silvestra roku 1999 do mrazáku v kryogenické laboratoři. Rozmražen je až po 1000 letech, 31. prosince 2999 a zjišťuje, že se nachází v Novém New Yorku. Díky objevenému praprapra…praprasynovci, profesoru Hubertu Farsworthovi dostane práci v jeho malé intergalaktické doručovatelské firmě Planet Express. Seriál pojednává o dobrodružstvích Frye a jeho kolegů (mezi něž patří alkoholik robot ohýbač – Bender, Leela – jednooká mimozemšťanka, doktor Zoidberg podobný humrovi a s podobnými choutkami, a další) při dodávání zásilek ve jménu této dopravní firmy.

Celkově se humor tohoto seriálu dá označit za mnohem provokativnější a mnohdy méně laskavý, než u Simpsonových, takže mu na chuť přijde ne tak rozsáhlý segment publika. A v tom je „síla“ Futuramy – daří se jí držet pověst dílka pro „fajnšmekry“, kteří spolu sdílením kladného vztahu k ní vytváří jakési subkomunity, fanouškovskou obec.

Zcela nových dílů se diváci v USA dočkají již v červnu, u nás spíše v druhé polovině roku.


Koncept transmédií lze v tomto případě naleznout v propojení seriálu a knižní adaptace, podobně jako u jiných populárních děl z televizní obrazovky. Pro transmediální vyprávění je typický multiplatformní přístup. Vytváří různá místa vstupu pro různé segmenty publika. Až do spuštění televizní stanice Prima Cool (1. dubna 2009), která svou programovou nabídku přizpůsobila vkusu mladých, a založila své vysílání na cílové skupině „diváků ve věku 20 až 40 let, kteří se chtějí bavit, je jim vlastní ironie, mají rádi akčnost, napětí a adrenalin“, byla znalost Futuramy spíše záležitostí fanoušků tvůrců seriálu Simpsonovi, kteří si vyměňovali jednotlivé díly s mnohdy nepříliš dobře zpracovanými titulky. Prima Cool začala vysílat seriál s českým dabingem (což pro nás, fanoušky doktora Zoidberga v originálním znění, představuje degradaci celého seriálového zážitku), a dle mého názoru právě zpopularizování Futuramy u českých diváků umožnilo její knižní vydání. Anebo je kniha snahou upoutat seriálu neznalé diváky a získat stanici Cool větší sledovanost? Ponechám toto jako řečnickou otázku.


Ačkoli Futurama se zatím nedočkala filmového zpracování, které by vtrhlo do kin podobně jako u jejího slavnějšího sourozence, Simpsonových (čtyři filmy, natočené v letech 2007-2009, Bender's Big Score, Futurama: The Beast with a Billion Backsm, Futurama: Bender's Game a Futurama: Into the Wild Green Yonder z tohoto hlediska nelze příliš počítat jako filmy, neboť se jedná vždy o kolekci čtyř seriálových dílů, vydanou na DVD), kromě seriálu a knižního zpracování nabízí i další oficiální vstup do světa mluvících robotů, jednookých mimozemšťanů a pošahaných vynálezců žijících v roce 3000 – a to skrze počítačovou hru. Jedná se o „3D dobrodružství, ve kterém se během 21 kol potkáte i s jinými, než hlavními postavami seriálu, a především musíte zabránit zlé businessmance jménem Máma, aby neovládla celou planetu a nezotročila si lidstvo“.

V USA dále pravidelně jednou měsíčně vychází komiksové zpracování Futuramy.


Samotní tvůrci si rádi pohrávají s možností propojovat děje obou seriálů a vzájemně na ně odkazovat. A tak se ve Futuramě objevuje korýší žena Edna (učitelka Barta Simpsona) nebo pes Seymour (křestní jméno ředitele školy v Simpsonových), na střelnici v díle Mars University je možné spatřit figurky Barta i Homera, a mnoho dalších, neznalým očím skrytých odkazů, které za vás ovšem rádi rozluští věrní fanoušci. V samotných Simpsonových se pak na Futuramu odkazuje neméně – třeba se zničehonic na chvíli v ději objeví postava robota Bendera, aby bez zasahování do děje po chvíli zase zmizela.

Tvůrci si podobně jako u rodinky ze Springfieldu pohrávají s intertextualitou a tak ve Futuramě naleznete inspiraci či parodii různých jiných děl populární kultury – ať už se jedná o celý díl (A Flight To Remember – podle filmu Titanic), nebo třeba jen jednu větu (Pulp Fiction). Nejvíce je Futurama intertextuálně propojena se Star Wars, což asi nikoho nepřekvapí.


Jakožto seriálový fenomén má i Futurama svou fanouškovskou základnu, která dává příležitost mnoha projevům produsage. Na jedné ze stránek si můžete zahrát několik flashových her s postavičkami seriálu, ale pracuje se i na objemnější rpg hře Life as a Delivery Boy .

Naleznout lze i dvě představitelky fanfiction (jejíž historie sahá až do 17. století. Moderní fenomén fanfiction se pak datuje od 60. let 20. století, kdy se utvořila fanouškovská základna okolo televizního seriálu Star Trek. Skutečný rozmach fanfiction však přichází až s nástupem internetu.) v sekci „povídky“ (autorem jedné z nich je náš spolužák.... Anglicky píšících autorů fanfiction je pak podstatně více). To, že samotné originální dílo je svým způsobem vtipnou fiction odehrávající se v budoucnosti, samozřejmě ulehčuje všem nadšeným tvůrcům fanfiction práci, protože v roce 3000 je na planetě Zemi možné úplně vše – a pokud ne na ní, tak na některé z ostatních obývaných planet vesmíru určitě ano.

Oficiálních i polooficiálních fanouškovských stránek je mnoho, jak v angličtině (http://www.gotfuturama.com/, http://www.futurama-madhouse.com.ar), tak v češtině nebo slovenštině (http://futurama.sk/, http://futuramania.cz/bg_info, http://www.ssfuturama.cz/). Platí, že se na těchto stránkách utváří svébytné komunity, kde čtenáři vystupují pod nickem, a mají otevřený prostor k různému komentování, dotváření, přetváření a tvoření inspirovanému seriálem a jeho postavami. I v těchto komunitách se uplatňuje princip meritokracie – vyšší status má ten, kdo prokáže opravdu hluboké znalosti seriálu, je schopen odhalit narážky na jiná díla, faktické chyby, zkrátka může působit jako Futu-guru.

Co dodat závěrem? Kdo si hraje, nezlobí – a pokud si hraje před monitorem počítače jakožto fanoušek Futuramy, a stává se tak prozumentem, možná aniž by tento pojem znal, nelze nic namítat.

1 comment:

  1. Dobrý přehled. Futurama je opravdu hodně subkulturní záležitost.

    ReplyDelete