Monday, April 26, 2010

Krtek dobývá internet.

„Kalhotky. S kapsičkama!“ Velké oči se rozzáří při představě, co všechno se vejde do obrovských kapes a jak bude blankytně modrá ladit s černým kožíškem. Kdo by odolal. Krtek získal nejen vysněné montérky, oblíbenou to uniformu 50tých let. Díky aktivitě uživatelů internetu dobyl i tento virtuální svět a do kapsy přitom strčil mnohé naše „celebrity“. Ochutnal však i stinné stránky popularity …

Seriály o krtkovi na televizních obrazovkách jako oblíbený večerníček nebo v podobě knížek pro děti byly samozřejmostí v období „totality“. Vývoj přenosových a záznamových technologií poskytl nové možnosti a krtčí příběhy se tak postupně přesunuly na kompaktní disky a videokazety. S rozvojem „nových médií“ se díky své oblíbenosti prokutal i do nich. Pokud zadáte do vyhledávače Googlu heslo krtek, krteček popřípadě little mole, vypadne na vás nepřeberné množství odkazů. Většina z nich se nějakým způsobem bude týkat právě téhle naší roztomilé animované postavičky, kterou v příběhu Jak krtek ke kalhotkám přišel představil světu v roce 1957 Zdeněk Miler.
Tvořivost uživatelů internetu a touha sdílet různé obsahy nezná mezí. Krtka díky jejich aktivitě znají a mohou bezplatně sledovat příznivci YouTube (viz například Kisvakond/The Little Mole) nebo naše české verze PlayTube. Původní seriály o krtečkovi on line však nabízí i řada dalších stránek, a to jak českých – třeba Dětské pohádky nebo On line pohádky, tak evropských, respektive světových. Krtek se totiž pronoroval již až na Dálný východ – do Japonska. I zde mají on-line jeho příběhy – doplněné titulky v japonštině. Pokud vám nestačí sledovat pohádky na internetu, můžete si je stáhnout s využitím RapidShare. Prostřednictvím jiného programu umožňujícího sdílení – Flickru – pak fanoušci zveřejňují různé původní i zcela nové originální fotografie krtka.
Tato animovaná postavička totiž zaujala i příznivce Fan Fiction. Ti méně otrlí nabízí pouze různě upravené, avšak stále spíše slušné obrázky (kupodivu i ti skrytí pod značkou „deviantart“). Ti otrlejší přicházejí s novými příběhy, jako třeba Jak se krtek stal mafiánem, Krteček sprosťáček nebo Krtek a hrouda. Jde vesměs o velmi krátké seriály v rozsahu cca jedné minuty. Objevil se i pokus udělat z krtka homosexuála, ale tohle video bylo ze stránek odstraněno.
Krtek pronikl i do sociálních sítí. „Krteček is on Facebook“ hlásají oblíbené stránky. Fanouškové zde vytvořili diskusní forum a zorganizovali soutěž o nejlepší fotografii nebo kresbu s Krtečkem. Na Facebooku se tak díky jejich aktivitě shromáždila řada jeho nejroztodivnějších podobizen, volně dostupných všem zájemcům.

Vedle těchto fandů, kteří sdílejí krtka v různých podobách bez výdělečných úmyslů, si animovanou postavičku přivlastnili samozřejmě i všemožní obchodníci. A to nejen v České republice. Například Little Mole E-shop v Nizozemí nabízí nejrůznější hračky na motiv krtka zájemcům z celého světa. Na jiném serveru si můžete objednat trička s jeho podobiznou, na dalším vytisknout omalovánky.
S krtkem si můžete i pohrát. Server MCM Theatre, který zasvěcuje zájemce do základů počítačového programování nabízí jednoduchou hru, při které pohybující se Krtek chytá obrazce padající s z nebe. Hra má být ukázkou možností jednoduchého programování, které by měli zvládnout absolventi těchto on-line kurzů.

Krtek není troškař a pronikl i na web seriozních institucí. Tak třeba Ministerstvo zahraničních věcí na svých stránkách návštěvníky informují, že 15. října 2009 vstoupil do diplomatických sfér, respektive byl představen na Ambasádě České republice ve Stockholmu. Přesto však zatím zůstává jen multimediální hvězdou. Do transmediálních příběhů kvůli jednoduchosti zápletek příběhů a transparentnosti charakteru hlavního hrdiny tahle „one man show“ asi nepronikne.

Pokud si stále ještě nejste jisti, o kom to vlastně celou dobu byla řeč nebo si chcete doplnit informace, můžete využít stránek Wikipedie, a to jak v českém, tak třeba v anglickém znění. Nechť kolektivní inteligence pracuje za nás.

Susová Blažena

No comments:

Post a Comment