Friday, April 23, 2010

Projevy produsage a kolektivní inteligence ve službě Android Market




Mobilní telefony vybavené mobilním operačním systémem Google Android umožňují svým uživatelům nejen pasivně konzumovat nabízené aplikace, ale také se podílet na jejich podobě, což se projevuje například ve službě Android Market. Ta zastřešuje pestrou paletu různorodých aplikací, které je možno nejen stahovat a následně používat, ale i vytvářet nebo spoluvytvářet. Díky těmto charakteristikám lze v Android Marketu spatřovat prvky produsage a kolektivní inteligence.


Domovská stránka aplikace Android Market v mobilním telefonu nabízí rozcestník, který uživatele navede k přímému vyhledávání ve všech položkách, k aplikacím, ke hrám a k seznamu již stažených položek. Po přesunu k nabídce aplikací se zobrazí jejich členění do osmnácti tematických kategorií (cestování, finance, komiksy, komunikace, motivy, multimédia, nakupování, nástroje, produktivita, reference, společenské, sport, zdraví, zprávy a počasí, zábava, životní styl, softwarové knihovny, ukázka), případně lze listovat všemi aplikacemi bez jakéhokoliv třídění. Obdobně to funguje i v sekci her, co se však jejich kategorizace týče, jsou rozděleny jen do čtyř skupin (arkády a akční hry, hlavolamy a logické hry, karty a kasino, pro příležitostné hráče). Systém řazení aplikací či her v seznamech je koncipován tak, že umožňuje výběr mezi tříděním podle obliby a tříděním podle data, kdy byla položka do Android Marketu přidána. Obliba každé položky se odvíjí od dobrovolného hlasování uživatelů, kteří je hodnotí na stupnici jedna až pět hvězdiček (čím více hvězdiček, tím položku více vyzdvihují). K jednotlivým položkám se však nemusí vyjadřovat jen hvězdičkami, ale mohou k nim připojovat také své komentáře či postřehy. Pokud shledají některou položku jako nevhodnou či závadnou, mohou tuto skutečnost snadno nahlásit provozovateli Android Marketu. Navíc když provádějí odinstalování kterékoliv položky, kterou si nahráli z Android Marketu do telefonu, jsou dotazováni, proč se k jejímu odstranění rozhodli, přičemž i v této fázi mohou poukázat na její případnou závadnost nebo škodlivost. Android Market nabízí jak položky bezplatné, tak zpoplatněné, ale běžný český uživatel se prozatím dostane pouze k těm, jež jsou zdarma, avšak prý existuje možnost, jak získat vstup i do sféry zpoplatněných aplikací. Přispívat do Android Marketu může kdokoliv. Stačí se jen zaregistrovat a ztotožnit se stanovenými podmínkami.

Služba Android Market vykazuje prvky produsage a kolektivní inteligence. Projevy produsage je možno spatřovat už v samotné podstatě služby, neboť umožňuje uživateli jak konzumovat obsah, tak se podílet na jeho tvorbě. Kdokoliv, kdo má zájem přispět ke službě, tedy hodlá nabídnout svůj produkt ke konzumaci, tak může učinit. Druhým znakem je skutečnost, že řada položek v Android Marketu je k dispozici bezplatně. Uživatel se tudíž může rozhodnout, zda si stáhne některou ze zpoplatněných položek, jež mohou sloužit vývojářům, kteří je publikovali, ke generování zisku, nebo zda si bude vybírat pouze z těch bezplatných či si mezi nimi vyhledá nějakou alternativu k vybrané zpoplatněné položce. Vývojářským společnostem i distributorům jejich produktů, jimž jde v oblasti mobilní telefonie především o generování zisku, tak vyrostl v podobě bezplatné sekce Android Marketu konkurent, avšak otázkou zůstává, jak výrazný. Význam této konkurence se odvíjí a bude odvíjet od podílu uživatelů mobilních telefonů s přístupem ke službě Android Market (nebo nějakým jiným službám fungujícím na podobném principu) a od úrovně nabízených bezplatných aplikací. Za znaky kolektivní inteligence lze pokládat možnost, aby se kdokoliv stal vývojářem aplikací v Android Marketu nebo do nich přispíval různými informacemi, pokud jsou na takovém principu postaveny, a možnost hodnotit i komentovat jednotlivé položky Android Marketu, tedy tvořit vodítko pro další uživatele při orientaci v obsahu a výběru z něj.

Na závěr konkrétní příklady bezplatných aplikací z Android Marketu:
- aplikace Pubtran versus aplikace Pražské MHD
Zaměření obou aplikací je podobné, slouží k vyhledávání spojení prostředky městské hromadné dopravy po Praze (v případě Pubtranu i ve vybraných dalších městech). Obě připravili čeští vývojáři a nabídli je k bezplatnému stahování (znaky produsage). Jejich uživatelé však lépe hodnotí a příznivěji komentují aplikaci Pubtran (hromadné doporučování a hodnocení lze považovat za znaky kolektivní inteligence).
- aplikace ColorDict
Jde o aplikaci zastřešující překladové (v některých případech i výkladové) slovníky různých jazyků s funkcí našeptávače. Uživatel si může stáhnout všechny dostupné slovníky nebo jen některé dle vlastního výběru. Slovníky může obohacovat kdokoliv (znak produsage a zároveň kolektivní inteligence). Za každým heslem ve slovnících se zobrazuje jméno autora nebo zdroj.
- aplikace Wapedia: Mobilní Wiki
Aplikace Wapedia zprostředkovává obsah otevřené encyklopedie Wikipedie v prostředí mobilního telefonu s mobilním operačním systémem Google Android. Uživatel může vyhledávat i editovat hesla podobně jako v internetovém prostředí Wikipedie (znak kolektivní inteligence).

1 comment: