Sunday, April 25, 2010

Vyprávěj mi o konspiračních teoriích. Transmediálně


Koncept transmediálního vyprávění byl představen Henry Jenkinsem jako koncept sloužící k vyprávění fikce, podle mého názoru se však dá aplikovat i na způsob, jakým pracují alternativní novináři, za jejichž příklad uvádím Alexe Jonese.

Alex Jones (heslo na wikipedii) je poměrně kontroverzní americký alternativní novinář, který se ve své práci snaží odhalovat nástup nového světové řádu (New Word Order). Mnoho lidí ho považuje za paranoika a konspiračního teoretika, jiní s ním souhlasí. Nechám na laskavém čtenáři, aby zvážil sám. Co je na práci Alexe Jonese zajímavého z pohledu mediálních trendů je jeho zapojení principů transmediálního vyprávění, přestože má jít o pravdivé informace a ne jen fikci za účelem pobavení (jak Jenkins ve svém textu uvádí).

Alex Jones má každý šest dní v týdnu svou rozhlasovou talkshow. Ta je skrz Genesis Communications Network vysílána do více než 60 rozhlasových stanic ve Spojených státech. Vysílání probíhá zároveň na internetu, je možné stahovat ho jako podcast, ihned po skončení se objeví BitTorrent s čerstvým dílem ke stažení, pro platící diváky je možnost sledovat dění ve studiu živě i skrz kamery. Kromě toho vede Alex Jones i několik internetových stránek (InfoWars.com a PrisonPlanet.com) se nebo zprávami, ať již vlastními, nebo převzatými z mainstreamových médií. Mimo to také režisérem a producentem celé řady dokumentů, které jsou orientovány na boj za svobodu slova, dodržování americké ústavy a porušováním zákona ze strany elit a nadnárodních korporací atd. Tyto filmy jsou vydávány na DVD a také jsou ke stažení pro předplatitele ve vysokém rozlišení. Na rozdíl od běžných tvůrců filmu se Alex Jones a jeho tým sám snaží rozšířit vlastní film bez nároku na honorář mezi co největší počet diváků – proto se již několik dnů po premiéře objeví v celkem dobré kvalitě volně ke stažení na všech větších stránkách pro BitTorrent i Rapidshare. Jones sám nové filmy propaguje na svých webech, stejně jako ve svých talkshows, kde pouští trailery a ukázky již během přípravy dokumentů a popisuje „zážitky z natáčení“ (nutno dodat, že se nejedná o běžné veselé historky herců a režisérů, ale o tom, jak byl pronásledován a zatčen, byly mu zabaveny věci policií apod.). Součástí transmediální sítě vytvořené Alexem Jonesem je i účet na YouTube, kde se dají shlédnout jeho show, rozhovory i filmy. Je tedy patrné, že se nesnaží na svých filmech zbohatnout – náklady platí díky sponzorům, předplatitelům jeho filmů a internetové stránky a soukromým dárcům. Vypadá to prostě, že opravdu věří, že bojuje za správnou věc.

Kromě velkého počtu kanálů k doručení sdělení je transmediální vyprávění charakteristické i franchizingem, ve kterém mediální konglomeráty vydělávají na popularitě postav a příběhů, které tisknou na všechno, co jim přijde pod ruku. Alex Jones od nich odkoukal i tuto techniku – na stránkách proto najdete e-shop, kde si můžete koupit trička, hrnky, DVD i zařízení na čištění vody (nezbytná pomůcka správného „survivalisty“ , kteří podle mého názoru tvoří velkou část Jonesovy posluchačské základny).

Třetím bodem, který spojuje alternativní novináře jako Alex Jones a transmediální vyprávění je samotná povaha informací, které jsou sdělovány a to, jak jsou sdělovány. Jenkins ve svém článku, že pro transmediální vyprávění je charakteristické také vytváření vlastního světa a serialita. Vlastní svébytný svět plný svých vnitřních utajených zákonitostí a dohod, které se ale postupně dají odhalovat – přesně takový je svět konspiračních teorií. Možná by se v tomto pohledu dalo najít vysvětlení, proč získávají některé konspirační teorie na popularitě a jsou velmi rozšířeny. Alex Jones zároveň svojí talkshow přináší i serialitu – jeho vysílání jede každý všední den od 11 do 4 hodiny a v neděli od 4 do 6. Zároveň se snaží cyklicky vydávat a produkovat filmy tak, aby ročně vyšly dva nebo tři a aby tak neustále předkládal svým diváků a posluchačům nové informace a názory na pokračování světového vývoje podle jeho názoru.

Posledním styčným bodem mezi transmediálním vyprávěním a odhalováním konspiračních teorií, je výzva k tomu, abychom nad filmem a jeho obsahem diskutovali společně, rozebírali různá vysvětlení a hypotézy. Proces tvorby názoru tak podle Jenkinse přechází z našeho nitra do našeho okolí a tím činí publikum aktivnější. Jonesova rozhlasová talkshow má velké množství hostů a velkou část pořadu jsou otevřené linky pro jakéhokoliv volajícího, který se chce zapojit do pořadu a vyjádřit svůj názor nebo zkušenost. Velmi důrazně také vyzývá své posluchače a diváky, aby nebyli pouhými konzumenty poslouchajícími mainstreamová média vedená korporacemi. Vyzývá je k zapojení vlastního rozumu, k aktivnímu získávání informací a také k jejich šíření do okolí. Nezdá se Vám to jako dobrý nápad? Protože celkově upadá zájem lidí o politiku a politický život, adaptovali alternativní novináři techniky transmediálního vyprávění, které jim umožňují diváky zaujmout a pozornost cyklicky držet.

Navíc výzvy k vlastní tvorbě obsahu webu často padají na úrodnou půdu a po celém světě vznikají stránky věnované pravdě o 11.září, novému světovému řádu, globální vládě atd. Jako příklad v českém prostředí mohu uvést New World Order Opposition. Celkem splňuje představy optimistických vizionářů internetu o produžívání tak, jak byly představeny v textu Lidé dříve známí jako publikum – jedná se o nevýdělečnou aktivitu zapálených dobrovolníků, který ve svém volném čase získávají informace z ostatních médií a zdrojů, které buď rovnou linkují, nebo jejich části zmiňují ve svých vlastních článcích a komentářích. Navíc se neomezují pouze na jedno médium – kromě článků vytvářejí i ankety, krátká videa a klipy. Jejich postoje k filosofii a elitám, potažmo nadnárodním korporacím sami velmi výstižně shrnují v hesle: Používejte kritické myšlení. Přemýšlejte. A používejte Firefox.

Napsala Magdalena Havlíková

1 comment:

  1. Dobré postřehy. Konspirační teorie vytvářejí mytologii, která je pro transmediální vyprávění jako stvořená.

    ReplyDelete