Sunday, April 25, 2010

Tavicí kotel toho nejlepšího z Vašich fotografií



Webové stránky PhotoExtract.com jsou extraktem toho nejlepšího z Vašich fotografií, tedy alespoň tak zní motto webu uvedené v záhlaví domovské stránky. Jinými slovy se jedná o webovou galerii fotografií, kterou svými snímky tvoří amatérští fotografové pro sebe a ostatní milovníky tvůrčí fotografie. Obsah je vytvářen jak správci webu, tak samotnými uživateli.

Rozsahem služeb PhoteExtract.com sám sebe v porovnání s ostatními českými weby zaměřenými na fotografování označuje za unikátní. Za pravdu mu dává 13 305 registrovaných fotografů, kteří využívají možnosti „vystavovat“ zde své fotografie, diskutovat o nich s ostatními, zapojovat se do diskusního fóra či psát vlastní články. (Stav uživatelů k 25. 4. 2010, 20:05 hodin. Během pěti dní, kdy jsem web pravidelně navštěvovala, se počet registrovaných uživatelů zvýšil o více než 20 lidí.)

Na rozdíl od webových stránek typu Rajče.net, které jsou jakýmsi „skladištěm života“, přeložíme-li volně termín „life-caching“, který použila pro tento typ stránek, kam uživatelé ukládají fotografie převážně rodinného typu, které chtějí sdílet s přáteli, společnost Trendwatching, která sleduje světové spotřebitelské trendy, je PhotoExtract.com typickým příkladem konceptu produsage.

Stránka slouží jako virtuální galerie nejlepších snímků jednotlivých fotografů. „Měly by to být fotografie, které uživatel považuje za opravdu kvalitní. Fotogalerie není koncipována pro hromadné „nalití“ velkého počtu fotografií, protože to neodpovídá jejímu zaměření,“ vysvětlují sami administrátoři webu. Běžný uživatel může publikovat jednou za 48 hodin, uživatelé se statusem High jednou za 24 hodin.

Zdokonal fotky ostatních

Hlavní důraz je zde kladen na fotografickou stránku věci. V diskusích pod fotografií se řeší technické provedení fotografie, její kompozice či emotivní náboj. Fotografové si publikované snímky nejen navzájem komentují, ale i bodově hodnotí.
„Ve stručnosti se dá říct, že PhotoExtract.com je tavícím kotlem, ve kterém je publikovaná fotografie často podrobena nemilosrdnému hodnocení. Zvláště pro úplné začátečníky může být publikování na PhotoExtractu velmi frustrující,“ shrnuje velmi věcně PhotoExtract.com svoji hlavní náplň.

PhotoExtract.com tak zcela naplňuje slova Axela Brunse, který říká, že produsage nevzniká jen pro svou vnitřní či komunikativní hodnotu, ale také jako tvůrčí práce, která je vystavována a vyměňována s ostatními členy komunity. Účastníci komentují a kritizují práci ostatních, spolupracují na tvůrčích projektech shromažďováním individuálních děl či jejich přetvářením.

Za podrobnější zmínku v této souvislosti stojí funkce PEXlab, která je názorným příkladem kolektivního vytváření uměleckého díla. Autoři, kteří souhlasí s dalším nakládáním s jejich fotografií, ji mohou poskytnout dalším uživatelům, kteří ji pak zdokonalují podle vlastních představ. (Např. lepší výřez.) Kolektivně se tak doplňují při práci na jednom snímku. Díky tomu, že jsou návštěvníkům webu dostupné všechny úpravy jednoho snímku, jedná se ve své podstatě i o názorný příklad kolektivní inteligence, kdy si uživatelé své znalosti nepředávají slovy, ale činy. Konkrétně v případě úpravy fotografií je pohled na dvě odlišně zpracované fotografie tím nejlepším způsobem předávání fotografických znalostí.

Kolektivní inteligence ano, učebnice nikoliv
Základní rysy kolektivní inteligence, kterou vymezil francouzský filozof Pierre Lévy, vykazuje i diskusní fórum, kde si uživatelé webu mohou vyměňovat rady, typy a další fotografické zkušenosti. Primární náplní stránky PhotoExtract.com je však webová galerie, což je znát i ze samotné diskuse.

Začínající fotografové, kteří očekávají přínosné rady do začátku a pomoc při řešení svých „triviálních“ problémů, se jich zde ke svému zklamání příliš nedočkají. Více než diskuse samotná (míněno rubrika) frčí diskuse pod jednotlivými typy fotoaparátů. Uživatelé si zde sdělují zkušenosti s užíváním jednotlivých aparátů, radí si, píší na přístroje krátké recenze.

PhotoExtract.com je ze své podstaty určen sice pro fotoamatéry, ale ne příliš pro začínající fotografy. To člověk pochopí už při prvním otevření stránky, kdy se na homepage objevují poslední přidané snímky. Přestože nejsou nijak selektované, nejedná se už na první pohled o nudné snímky z rodinného alba, které zajímají jen ty, kdo protagonisty na nich znají. Velmi silné postavení mají černobílé fotografie.

Výběry těch nejlepších fotografií
Kromě toho, že lze jednotlivé snímky umístěné na webu vyhledávat podle 47 kategorií nebo podrobnějších tagů, kterými fotografie označují sami autoři, je na základě různých klíčů pravidelně sestavováno i několik výběrů fotografií. Ty vznikají buď na základě aktivity uživatelé webu, nebo je sestavují moderátoři jednotlivých tematických skupin. Sdružením několika snímků od různých autorů do jednoho celku tak vzniká zcela nový produkt s novou přidanou hodnotou. Na základě smlouvy s časopisy FotoVideo a Instinkt se vybrané fotografie publikované na PhotoExtract.com mohou dostat i na stránky těchto časopisů. Publicita snímku je tedy může být ještě vyšší, než s jakou její autor počítal.

PhotoExtract.com nabízí i další službu typické pro web 2.0. Uživatelé mohou psát vlastní články, podle zájmů se sdružovat do skupin, upravovat své profily.
Web PhotoExtract.com založili počátkem roku bratři Jaromír a Ladislav Klimkovi. Oba se hodnotí jako aktivní fotografové a internetoví nadšenci. Stránka funguje v české a anglické verzi.

Tomu, kdo nemá s fotografováním příliš zkušeností, může PhotoExtract.com posloužit podobně jako listování fotografickými výbory či návštěva skutečných galerií. Publikování fotografií už chce trochu odvahy, ostatní si v komentářích servítky příliš neberou. I to však může být jedním z důvodů, proč si PhotoExtract.com zachovává tak vysokou úroveň snímků, na které je radost pohledět. Minimálně v českém fotografickém diskursu se jedná o web, který si zaslouží pozornost.

1 comment:

  1. Kolektivní kurátorství par excellence. Ale ano, je to malinko elitářské. Dobrý příspěvek.

    ReplyDelete