Monday, April 20, 2009

Nabaztag! …wtf !?


Druhá část nadpisu je reakce mého kamaráda, když jsem mu poslal odkaz na Nabaztag. A přiznám se, má první reakce nebyla daleko od té jeho. Nabaztag je v arménštině označení pro králíka, což lze na první pohled odhadnout i bez vysokoškolského vzdělání. Majitelé Applů a podobných výrobků učaruje designem tato hračička pravděpodobně mnohem dříve než ostatní plebs. Nabaztag vzešel z dílny dvojice pánů Rafi Haladjian (původem z Beirutu) a Oliver Mevel za podpory společnosti Ambient Devices , která má v portfoliu např. „inteligentní deštník“, který vám pomocí barevných signálů z držadla dá vědět, co se zrovna z nebe chystá (déšť, mrholení, sníh, bouřka...).
Jejich 23 cm vysoké králičí dílko však oplývá úplně jinými funkcemi. Základním komunikačním prvkem tohoto králíka je Wi-Fi přijímač, díky kterému může zařízení přijímat mp3 soubory, informace z internetu (počasí, zprávy a další texty) a ve všech případech je předčítat nahlas pomocí hlasového/zvukového generátoru. Nabaztag je také schopný díky technologii Ambient Noise Detection rozpoznávat zvuky a pomocí senzorů odposlouchat, kdo se právě nachází v místnosti a nahlas na to zareagovat.
Kromě toho se může chlubit i motůrky pro pohyb oušky a LED diodami pro nějaké to veselé po(d)svícení. Poprvé byl Nabaztag vypuštěn na trh v roce 2006. Od té doby prošel menším technologickým vývojem, jako např. identifikátor objektů (přiložíte klíče a „ono“ to mluví apod.). Další zajímavostí je i Instant Messenger, který dovoluje posílat tzv. text-to-speech zprávy, mp3 stream atd. Nabídka softwaru je díky jisté fanouškovské základně v současnosti také velmi bohatá, nicméně samotné dojmy z rozparáděného, mluvícího a svítícího kužele u vaší postele jsou k nezaplacení! K dostání je i zmenšená verze a za 265czk u nás seženete i náhradní ouška v barvě azurové(!)

No comments:

Post a Comment