Wednesday, April 15, 2009

Dostane Skype úplnou svobodu?

Milióny lidí po celém světě si navykly používat volání zdarma přes internetovou aplikaci Skype. Uvádí se počet 405 milionů registrovaných uživatelů, ale současně Skype loni v září se slávou ohlásil, že si jejich aplikaci od uvedení na trh v srpnu 2003 stáhla už jedna miliarda lidí. Ať už je přesné číslo jakékoli, Skype se bezesporu stal celosvětovým fenoménem. Díky možnosti volání zdarma mezi počítači, chatování, rychlému posílání vzkazů, videohovorů, posílání SMS, přesměrování hovorů a levným hovorům na pevné linky a mobily si Skype rychle získával popularitu. V září 2008 dokonce vznikla také česká doména www.skype.cz. V současnosti zakládající společnost eBay Inc. Plánuje oddělení a osamostatnění Skypu s odůvodněním, že se tak bude moci více soustředit na svůj další rozvoj a vyvíjení nových technologií a aplikací. Ke kompletnímu oddělení Skypu by mělo dojít v první polovině roku 2010. I přes svou „nekomerčnost“ se Skype může za loňský rok pyšnit tržbami 551 milionů dolarů, což bylo ještě o 44% více než v roce předchozím. V roce 2001 se dokonce očekávají tržby ve výši jedné miliardy amerických dolarů. Popularitu si získal hlavně nulovými nebo nízkými cenami a zaváděním nových aplikací.

Koncem března letošního roku byla na trh uvedena nová verze skype for iPhone, tedy aplikace pro volání a textovou komunikaci. Umožňuje funkci rychlého zasílání zpráv, a to i v rámci skupinového chatu. Textová komunikace je možná kdekoli, kde funguje Wi-Fi, EDGE nebo GPRS pokrytí. Funkce volání je možná kdekoli v dosahu Wi-Fi sítě a umožňuje volání zdarma mezi uživateli Skype a zpoplatněného volání do kterékoli pevné nebo mobilní sítě na světě. Možné je také konferenční volání. Od zveřejnění 31. 3. 2009 už počet stažených aplikací skype for iPhone přesáhl dva miliony. Uživatelé si pochvalují estetické uživatelské rozhraní a skvělou kvalitu zvuku.

V květnu se plánuje další vylepšení, kterým bude klient Skype pro mobilní telefony s Blackberry. Bude umožňovat volání mezi uživateli Skypu, rychlé posílání zpráv, volání na pevné linky za menší poplatek, přijímání hovorů na online číslo Skypu a sledování, jestli je někdo z vašich kontaktů online pro chat. Aplikace funguje kdekoli a nepotřebuje Wi-Fi spojení. Tato aplikace bude zpřístupněna všem uživatelům na světě, nicméně možnost hovorů bude umožněna jen v deseti zemích: Austrálii, Brazílii, Dánsku, Estonsku, Finsku, na Novém Zélandě, v Polsku, Švédsku, Spojených státech a Velké Británii.

Ve stahování nové verze skype pro iPhone zatím vede Německo, přestože dominantní německý mobilní operátor Deutsche Telekom varoval, že bude blokovat používání Skypu na iPhonech i Blackberry. Legislativa zatím umožňuje, aby operátoři mohli zamezovat přístupu k internetu, pokud předtím svém zákazníky o takovém zásahu informují. Chystá se sice nová legislativa, o které má Evropský parlament hlasovat 21. dubna tohoto roku, ale nečeká se zásadní změna pravidel. Operátor má právo zákazníkům přístup zamezit a uživatel může využít konkurence, jenže v některých evropských zemích se nenajde žádný operátor, který by jim něco takového umožňoval. Lidé ztrácí možnost volby a vytrácí se duch konkurence. Internetové společnosti jako Google, Yahoo!, Amazon, eBay, Dailymotion, PriceMinister i Skype se spojily a společně apelovaly na evropské zákonodárce v oficiálním dokumentu. Žádají otevřený internet – neomezený přístup k internetu. Dokonce proběhl výzkum trhu od firmy Synovate, která zjistila, že 91% uživatelů (ve Francii, Německu a Velké Británii) se chce vyhnout omezením přístupu k internetu. Pro většinu z nich je důvod k používání internetu právě možnost dalších, rozšířených aplikací. Více než dvě třetiny respondentů používají pravidelně internetové bankovnictví, nákup přes internet, stahování filmů apod. V průměru se uživatelé účastní asi osmi různých internetových aktivit. Internetové společnosti apelují hlavně na to, že zpřístupněním aplikací se umožňuje a podporuje vývoj nových technologií a že by nový zákon měl zabránit diskriminaci a monopolnímu chování.

Uvidíme, jestli tedy tyto nové revoluční aplikace nakonec prorazí, nebo je udupou uzurpátorští a monopolní telekomunikační operátoři. Asi se dá těžko v každé zemi nařídit, aby „nějaký“ operátor tyto služby umožňoval, nejsnazší by určitě bylo celkové uvolnění. Nicméně je to jen z dalších pokusů o restriktivní opatření vůči internetu, ale v tomto případě určitě hrají roli „jen peníze.“

Perlička závěrem: V Austrálii bylo letos zaznamenáno již deset podobných příkladů, kdy soud nařídil rozvedeným rodičům, že pokud matky berou své děti do zahraničí, musí jim zajistit přístup ke Skypu, aby mohly děti komunikovat se svými otci, případně i s použitím kamery.

1 comment:

  1. Rozumím tomu správně, že se jedná o blokování Internetu na mobilních telefonech? Nebo jde i o poskytovatele připojení přes klasické protokoly?

    ReplyDelete