Saturday, April 18, 2009

Google Earth Art

Služba Google Earth, která poskytuje možnost sledovat satelitní snímky povrchu země, zvolit si z několika druhů map a vrstev, pozorovat 3D terén z mnoha perspektiv (včetně těch časových) a mnoho jiného, se stala podnětem i pro několik uměleckých projektů, které z těchto ojedinělých a novátorských možností těží. Již vzniklé umělecké směry jako Earth art, Land art a Satellite art dostávají tímto nové možnosti. Vznikají ale i podobné směry, kterým je např. Google Earth Art (GEA). Přesahy mezi nimi jsou však obrovské a žádná pravidla (mimo použité techniky) nelze tak zcela vystopovat. Je to dáno jednak vcelku krátkou dobou, po kterou je Google Earth veřejnosti k dispozici, a také stále dokonalejšími funkcemi, na které umělci reagují novými nápady a tvorbou.



Where is Waldo?
http://whereonearthiswaldo.wordpress.com/
Where is Wally? Wally je známá kreslená postavička pro děti od britského ilustrátora Martina Handforda (knižně poprvé vydáno v roce 1987). Smyslem jeho knížek je ukrytí Wallyho v ilustrovaném obrázku tak, aby bylo obtížné ho ve spleti různých lidí a jejich rozmanitých činností najít. Později se Wally dočkal také komiksové verze a kresleného seriálu, který byl vysílán i na českých obrazovkách. Pro americkou a kanadskou mutaci se z Wallyho stal Waldo a s příchodem Google Earth se z kreslené předlohy stala zábavná forma umění, s kterou poprvé přišla 22letá umělkyně a designérka Melanie Coles z Vancouveru . Pointou je vytváření postavičky Walda v „nadživotní“ velikosti (cca 55 stop) na rozlehlých prostranstvích tak, aby byl vidět na satelitních mapách, kde ho lze za pomocí Google Earth hledat. Dětská hra tak dostává úplně jiný rozměr - doslova. Během krátké doby se z toho stala velmi populární zábava, které našla odezvu v mnoha koutech světa. Určitě k tomu přispělo i to, že to není nijak centrálně organizovaná hra a návod, jak si vytvořit svého Walda v nadživotní velikosti nabízí sama autorka na svých stránkách.



Dead Pixel
Nejen monitor se může v některých případech „chlubit“ vadným pixelem, neboli označením pro nejmenší jednotku digitální rastrové grafiky (bitmap), která bohužel zůstává i při sebevětších snahách vždy černá a je tak prohlášena oficiálně za vadnou. Holandský umělec Helmut Smits byl pravděpodobně inspirován touto vadou na kráse svého LCD natolik, že by podle něj i reálný svět měl mít svůj vadný „pixel“. Za použití Google Earth spočítal, že pokud se budeme dívat na zemský povrch z výšky jednoho kilometru, tak by velikost „mrtvého pixelu“ odpovídala čtverci o velikosti strany 82cm. Právě takový čtverec pak vypálil do trávy nedaleko svého studia v Rotterdamu a pojmenoval své dílo ‘Dead Pixel in Google Earth’. Zveřejnění svého díla se snad již brzy dočká při novém scanování map do databáze GE.



Eggs
Další Holanďan (Henk Hofstra) realizoval své street-artové představy naopak v neobvykle velkých rozměrech, a to právě s cílem, aby jeho výtvor mohl být pozorován skrze Google Earth. K realizaci si vybral Zaailand, největší městské čtvercové náměstí v Holandsku, kde nechal umístit obří volská oka (většina 2D) po dobu několika měsíců. Hofstra se podílel také na instalaci „Water is life“, během které vykreslil s pomocí 4000 litrů modré barvy ulice na několika místech po Holandsku, doplněné o 3D objekty. Z výšky to pak vypadalo jako nové řeky uprostřed měst.

Google Map Art
Mezi ty rozumu méně přístupnější formy vizuálního umění se pustila dvojice umělců Joan Heemskerk and Dirk Paesmans (známá od roku 1994 pod označením Jodi), hledající dadaismus a další různé protichůdné prvky v internetovém umění. Mezi jejich poslední počin patří Globalmove http://globalmove.us/, využívající ikonické průvodce světem Google Earth, které převádí do estetických tvarů. Vznikají tak hypnoticky působící obrazce, které mohou s trochou nadsázky směle konkurovat spořičům obrazovek z let dávno minulých.
Záměry děl ani informace o autorech na svých stránkách schválně nezmiňují. Oba dva se ale řadí k nejkontroverznějším umělcům na internetu. Více podrobností k dispozici zde: http://www.message.sk/text/netart/netart53.html



Satelite Art
Satelitní mapy z různých pozorovacích úhlů a barevných spektrech se staly předlohou pro nové umělecké ztvárnění všemi různými technikami – od štětce a olejových barev po digitální kresby. Nejde tedy o úplně novou formu umění, ale spíše o rozšíření techniky krajinomaleb z ptačí perspektivy, která díky Google Earth sice ubírá na abstrakci, ale na druhou stranu posouvá opět někam dál, jak ostatně tvrdí sami autoři.
http://earthsgraffiti.blogspot.com/
http://googleearthart.blogspot.com/
http://www.redbubble.com/people/satart/art
http://geagoogleeart.blogspot.com/
Podobnou formou umění s využitím perspektivy se zabývá sdružení umělců The Glue City , které uspořádalo výstavu fotografických děl s názvem God´s Eye View, tedy svět z pohledu božího, kde dochází k přirovnání reálných satelitních snímků k biblickým tématům (Eden, Noemova Archa…)

1 comment:

  1. Někde jsem taky viděl, jak nějaký umělec, tuším, že to bylo v Africe, modeloval z pneumatik sochy, které byly taky určeny speciálně pro Google Earth. Jednou za dva nebo tři roky probíhá aktualizace a projíždí to ten klasický Google satelit, takže ty sochy trochu pozmění. Dokonce jsem slyšel, že u některých tam je koncept takový, že by vlastně na základě toho chtěl vytvořit mo-cap animaci. Ale to už si úplně přesně nepamatuju.

    ReplyDelete