Friday, May 4, 2012

Wikipedie jako sociotechnický systém


Seminární práce analyzuje článek „Moudrost davu nebo techničnost obsahu? Wikipedie jako sociotechnický systém“ Sabine Niedererové a José van Dijckové. Autorky poukazují na to, že o on-line encyklopedii Wikipedie se v naprosté většině případů mluví jako o typickém příkladu kolektivní inteligence. Zkoumá se kvalita informací, které poskytují anonymní uživatelé, správnost a neutralita textů.
Přestože zájem o tyto principy je významný a opodstatněný, Niedererová a van Dijcková odvracejí pozornost od lidského faktoru a snaží se upozornit také na technologické nástroje a strukturu. Spojením podle nich vzniká sociotechnický systém, kdy lidé spolupracují s technikou a společně vytvářejí soubor vědomostí. 
Práce připomíná také některé kauzy týkající se úpravy informací obsažených v článcích v této encyklopedii. Tyto chyby byly brzy odstraněny a následoval postih, což dokazuje propracovaný systém editace Wikipedie.

Původní článek:

NIEDERER, S., VAN DIJCK, J. Wisdom of the crowd or technicity of content? Wikipedia as a sociotechnical system. New Media & Society, 12 (2010).

Anna Brandejská

1 comment:

  1. Wikipedia je v tomhle ohledu docela fenomém. Spousta lidí využívá wikipedii jen jako encyklopedii na internetu. Další řada lidí ale používá wikipedii jako nějakou další sociální sféru s vlastními, a to poměrně striktními pravidly. Nedávno se mi stalo, že mi tam někdo opravil článek shrnující registrace ochranné známky. Tak jsem se s dotyčným začal bavit a byl jsem překvapený, jaká interní pravidla v tomhle ohledu fungují a kolik chytrých, ale fakt extrémně chytrých, lidí v té komunitě funguje.

    ReplyDelete