Sunday, May 20, 2012

Maminkovské blogy jako výzva dominantní reprezentaci mateřství ve společnosti?

Závěrečná práce „Maminkovské blogy jako výzva dominantní reprezentaci mateřství ve společnosti?“ se zabývá fenoménem tak zvaných maminkovských blogů („mommy blogging“), tedy blogů žen, pro které je mateřství hlavní identifikační složkou.

Autorka se tématu věnuje teoreticky, zejména na základě článku Lori Kido Lopez The Radical Act of Mommy Blogging: Redefining Motherhood Through the Blogosphere publikovaném v roce 2009 v časopise New Media and Society. Ten nahlíží na fenomén blogujících maminek alternativním způsobem, optikou feminismu a kulturálních studií.

Pohled na problematiku autorka doplňuje studií publikovanou v roce 2010 v časopise Cyberpsychology: Journal of Psychosocial Research on Cyberspace s názvem Autobiography in Real Time: A Genre Analysis of Personal Mommy Blogging od Aimée Morrison (dostupné zde).

Anna Baumová

1 comment:

  1. Při své práci copywritera musím občas zabloudit i do těchto vod internetu a maminkovské a svatební blogy/fóra jsou fakt občas bizár. Je to soubor lidí, kteří se potřebují vyjádřit a dostali k tomu prostor. Neuvěřitelné, jak dokáží několik hodin prakticky nonstop ve fóru debatovat o na první pohled banálním problému a formují svoje názory na věc. A to ať se týká čehokoliv. Nedávno jsem byl svědkem zajímavé diskuze o turistickém vybavení, které tam jakože fungovaně vedly ženský, který někdy uprostřed debaty přiznaly, že vlastně do přírody moc nechodí. :D

    ReplyDelete