Monday, November 14, 2011

Fenomén Star Trek

Mezi jedny z nejpopulárnějších a nejsledovanějších seriálů v historii televizního vysílání nepochybně patří sci-fi Star Trek. První tři sezóny se začaly vysílat v roce 1966 s podtitulem TOS (The Original Series) a představily divákům příběh vesmírné lodi Hvězdné flotily Spojené federace planet USS Enterprise a jejího kapitána Jamese T. Kirka, který se svou posádkou putuje vesmírem a objevuje nové světy.
Na původní tři sezóny navázalo v roce 1973 animované pokračování Star Trek: The Animated Series, v roce 1983 sedm sezón Star Trek: The Next Generation (po smrti kapitána Kirka ho ve velení vystřídá Jean-Luc Picard), v roce 1993 sedm sezón Star Trek: Stanice Deep Space Nine a v roce 1997 sedm sezón Star Trek: Voyager. V roce 2005 se začaly vysílat další 4 sezóny seriálu Star Trek: Enterprise, který se dějově odehrával ještě před The Original Series.

Mimo seriálovou produkci také vzniklo od roku 1979 do dnešního dne celkem 11 celovečerních filmů. Prvních šest filmů ( Star Trek: The Motion Picture, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock, Star Trek IV: The Voyage Home, Star Trek: The Final Frontier, Star Trek: The Undiscovered Country) navazuje na děj původního seriálu The Original Series, další čtyři filmy (Star Trek: Generations, Star Trek: First Contact, Star Trek: Insurrection, Star Trek: Nemesis) rozvíjely osudy posádky ze seriálové série The Next Generation. V roce 2009 pak přišel do kin zatím poslední film, Star Trek, který se odehrává v počátcích The Original Series, ale vytváří alternativní realitu.
Celý fenomén Star Treku je pak zdrojem inspirace pro několik desítek počítačových her, oficiálních i fanouškovských. Tématika Star Treku je také dále rozvíjena v knižní podobě, kde vyšlo více než 500 titulů od řady autorů, a v podobě komiksové.

Různé postavy, příběhy a technologie ze Star Treku jsou zmíněny, používány nebo parodovány v mnoha filmech i seriálech, např. v seriálech Simpsonovi, Futurama, Teorie velkého třesku atp.

Vliv seriálu Star Trek byl dokonce tak silný, že americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) pojmenoval vůbec první raketoplán Enterprise, tedy stejně jako vesmírnou loď Hvězdné flotily, které velel James T. Kirk, později Jean Luc-Picard (raketoplán se původně měl jmenovat Constitution).

Fenomén Star Trek můžeme považovat jako příklad transmediálního vyprávění. Původní námět seriálových příběhů vytvořil v 60. letech scénárista Gene Roddenberry, v 90. letech po něm převzal štafetu Brandon Braga. Ve filmech na ně navázalo mnoho producentů, scénáristů a režisérů americké filmové a produkční společnosti Paramount Pictures. Příběh je dál rozvíjen ve stovkách knih a komiksů od řady autorů.

Tvůrčí roli ve Star Treku koneckonců hrají i sami fanoušci, přezdívaní Trekkies. Ve velkém množství amatérské fanouškovské tvorby (fan fiction) vyniká sedm serií seriálu Star Trek: Hidden Frontier nebo seriál Star Trek: Phase II. Tyto seriály nemají oficiální licenci. Tvorba fan fiction v sobě má znaky produsage. Původní fanoušci Star Treku (users) se transformovali do role scénáristů a producentů (producers) a natočili vlastní díla, která ovšem dbají na zachování všech detailů světa Star Treku (postavy a jejich vztahy, technologie, mimozemské rasy, planety atd.) Tyto díla pak prezentují mezi fanoušky a podněcují další tvorbu.


No comments:

Post a Comment